Xbox Live Gold: áremelés, de aztán mégsem!

A Microsoft húzása a lehető legrosszabb időpontban jött volna, de miután a játékosok kiakadtak a redmondiakra, inkább meghátráltak.

Szóval először is bejelentette a „zöld cég”, hogy mik lesznek a februári Xbox Live Gold játékok. Az egész hónapra a Gears 5 és a Resident Evil HD Remaster jön az Xbox One-ra (előbbit az Xbox Series S-en és Xbox Series X-en még jobb teljesítménnyel futtathatjuk), míg február 16-ától március 15-éig a Dandara: Trials of Fear Edition is ingyenes lesz az előfizetőknek. Az Xbox 360-ra február 16-a és 28-a között a Lost Planet 2 válik ingyenessé. Az eredeti Xboxon február 1-jétől 15-éig az Indiana Jones and the Emperor’s Tomb jön, de a régebbi címeket visszamenőlegesen támogatva újabb hardvereken is futtathatjuk.

De akkor nézzük ezt az áremeléses történetet: először az volt a Microsoft terve, hogy az Xbox Live Gold egy hónapra 11 dollár (~3300 forint, euróról számítva 4000) lenne, a három hónapra történő előfizetés 30 dollár (~9000 forint, euróról 11000), míg a hat hónapos díj 60 dollár (~18 ezer/22 ezer) lett volna. Ez egy, öt, illetve húsz dolláros áremelés lett volna. Főleg a hat hónapos emelés nézett ki elég durvának, mert az 50%-os emelés, miközben az egy hónapos árfelhúzás csak 10%-os lett volna. (A középső kategóriáan pedig 20%…) Euróval számolva 7/20 euró (~2500/7200 forint) volt a havi/negyedéves díj, a féléves előfizetőst pedig törölték a nyáron.

Ezt a közönség nem nagyon fogadta jó néven, úgyhogy a Microsoft szépen meg is hátrált: a közleményük szerint ők hibáztak, és igaza volt mindenkinek, aki felemelte a szavát az áremelés ellen. A barátokkal történő online kommunikáció/játék alapvető része a videojátékoknak, és nem tudta a Microsoft a játékosok elvárásait teljesíteni, így inkább nem emelnek árat. Ezzel pedig meghoztak egy másik döntést is: hogy az Xbox Live tényleg a játékosokat tegye a középpontba, a free-to-play játékok esetében megszüntetik az Xbox Live Gold előfizetési kötelezettségét. Erről a következő hónapok során fognak további fejleményeket közölni. Akik pedig előfizetők, nem fognak többet fizetni a következő pénzlevonáskor.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu