Control Ultimate Edition: áldozatot kell hozni a generációváltásért!

Sajnos nincs lehetőség zökkenőmenetes generációváltásra a Remedy Entertainment játékában.

Tegnap délután beszámoltunk arról, hogy a Sony milyen játékokat tesz ingyenessé februárban a PlayStation Plus előfizetői részére. Ezek közé tartozik a Control Ultimate Edition is. Ez éppenséggel egy olyan játék, ahol az alapkiadás + season pass nem egyenértékű a tavaly megjelent Control Ultimate Editionnel, mert csak ez a változat teszi lehetővé a generációváltásos frissítést. A Sony pedig legyintett egyet, és inkább odaadja mind a két generáción Jesse Faden történetét.

De ez nem jelenti azt, hogy csak úgy abbahagyjuk a PlayStation 4-es verziót, és folytatjuk ott a PlayStation 5-ön, ahol abbahagytuk. A játékot kiadó 505 Games kérdezz-felelek oldalán olvashatjuk, hogy a PlayStation 4-es elmentést nem tudjuk átvinni a tavaly novemberben megjelent Sony konzolra tervezett verzióra. Ez amúgy az Xbox One > Xbox Series S, Xbox Series X átvitel esetén is érvényes. Azért van ez, mert a Control Ultimate Edition új konzolokra szánt verziója sokkal újabb verziót használ a Northlight Engine-ből, mert a játék motorján a finnek a 2019 augusztusi PlayStation 4/Xbox One/PC megjelenés óta sokat dolgoztak.

Thomas Puha, a Remedy kommunikációs rendezője a Twitteren kicsivel több részletet is elárult arról, hogy miért nincsen kompatibilitás a két generáció elmentései között. Puha kifejtette, hogy a next-gen Control Ultimate Edition engine-jének újabb verziója miatt például az adatok kezelése, felhasználása is módosult. Tudja, hogy nem egyszerű dolog kivitelezni a két generáció közötti mentésmozgást, és szerinte meg kell értenünk, hogy a kisebb fejlesztőcsapatoknak néha kemény döntéseket kell meghozniuk, így ők az elmentések támogatása helyett a teljesítmény és a grafika fejlesztésére törekedtek. A helyzet szerinte más, ha egy belsős, first-party stúdióról, vagy egy nagy (400+ fő mondjuk) csapatról lenne szó.

A Control Ultimate Edition február 2-án startol el PlayStation 5-ön és Xbox Seriesen – a PlayStation Plus-előfizetők tehát ingyen férhetnek hozzá, de cserébe újra kell kezdeniük a játékot, ami a next-gen konzolokon a Performance Mode alatt 1440p-s felbontáson, 4K-ra felskálázva fut 60 FPS-sel. A Graphics Mode 30 FPS-en sugárkövetéssel (ray tracinggel) fut 1220p-n, 4K-ra felskálázva. Xbox Series S-en csak a Performance Mode vár ránk 900p felbontással (1080p-re felskálázva), sugárkövetés nélkül, 60 FPS-sel, és a kiadó közleménye szerint ez a hardveres korlátozás miatt van. PlayStation 5-ön a DualSense a ravaszokat és a vibrációt is alkalmazza, és az Activities and Help funkció révén a végigjátszás során kisfilmek és képek segíthetnek a kihívások teljesítésében.

Forrás: PSU, 505 Games

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu