Újabb jogi eljárás a Valve ellen a monopol helyzete miatt!

A Ubisoftot, a CD Projekt RED-et, és a Devolver Digitalt is megemlíti az irat.

A The Hollywood Reporter számolt be a keresetről (ezt az Egyesült Államok Ohio államában a Vorys Sater nevű jogi cég nyújtotta be), ami azzal vádolja a Valve-ot, hogy lényegében monopolhelyzetet teremtett a PC-s játékpiacon, és a fejlesztőknek ugyanazon az áron kell értékesíteniük a játékaikat más platformokon, mint amennyit a Steamen elkérnek érte. Megemlít még a Steam terjesztési megállapodásából egy „Leginkább kedvelt nemzetek” részletet (Most Favored Nations, innentől az angol rövidítéssel hivatkozunk rá: MFN), ami révén az eladó beleegyezik, hogy a kliens (jelen esetünkben a Steam) a legjobb megállapodást kapja, így például a Microsoft Store vagy az Epic Games Store nem tud árban versenyre kelni vele.

Ezzel pedig a vádirat szerint a fogyasztók magas árakat tapasztalhatnak mindenhol, és ha ez a helyzet nem állna fenn, a PC-s fogyasztók a versenyhelyzet megteremtése miatt a játékok árának csökkentését tapasztalhatnák. Az MFN az innovációt és a gyakrabban történő játékmegjelenéseket is akadályozza, plusz a lehetséges rivális platformok belépésének is gátat szab, továbbá a PC-s eladások is csökkennek a nagyobb árak miatt.

A vád kiterjed a Valve mellett a CD Projekt RED-re, a Ubisoftra, a kChamp Gamesre, a Rust LTD-re, és a Devolver Digitalra, mert mindegyikük nem törvényesen szerződött, dolgozott együtt, vagy összehangoltan cselekedett a kereskedelem indokolatlan korlátozása érdekében, és ezzel a[z amerikai] Sherman-törvény első szekcióját megszegték a Steam MFN-je alatt, mert beleegyeztek, hogy a Steamen feltüntetett árhoz képest máshol nem értékesítik a játékaikat alacsonyabb árcédulával. Egy éppen egy éve publikált tweetet is megemlít a dokumentum. Ezt Tim Sweeney, az Epic Games vezetője írta, és szerinte a Steamnek vétójoga van az árak felett, így, ha mondjuk az Epic Games Store-on olcsóbban értékesítené a játékot, mint Gabe Newell felületén, akkor a Valve egyszerűen nemet mondhat, és az árbeli különbségek miatt a Steam-felhasználók idegesek lehetnek, illetve negatív kritikákkal illethetik az érintett játékot.

A dokumentum kitér arra, hogy bár a Valve (alapból) 30%-ához képest a Microsoft Store-on vagy az Epic Games Store-on kisebb részesedést visz el a platform, az ár mégis ugyanaz, de az irat szerint a fejlesztők nem maguktól döntenek a PC-s játékaik mindenhol azonos árazása mellett, hanem a Steam MFN-je kényszeríti őket erre. Enélkül a kisebb részesedést elvivő platformokon a dokumentum állítása szerint alacsonyabb áron lehetne értékesíteni a játékot, mert itt még az árcsökkentés révén is több jövedelme lehet a fejlesztőnek, miközben a fogyasztó is jól járna.

De ahogy a PCGamer is kiemeli, vannak kivételek: a Humble Monthly révén havi 12 dollárért most a BioShock: The Collection is megszerezhető, miközben ugyanez a pakk 60 dollár a Steamen, továbbá a Hitman III alapkiadása is 60 dollár az Epic Games Store-on, mert ez lett a megszokott árazás. A dokumentum még kiemeli, hogy az MFN versengésellenes, illegális monopolhelyzetet teremt és ezt fenn is tartja… de itt azért kérdéses, hogy miért lett megemlítve például a Devolver Digital, ami kész arra, hogy a bíróságon megvédje magát.

Úgy tűnik, hogy a Valve-nak nem elég a Steam Controller körüli – általunk is taglalt – ügy. De nem a kiadók döntenek az árazásról…?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu