Levédette a Warner a Gyűrűk ura-játékok Nemesis-rendszerét

Nem véletlenül nem láttuk sok játékban a Nemesis-rendszert: a kiadó ugyanis 2015-ben bejegyeztette azt.

Ebben az angol nyelvű videóban, ami Mark Brown Game Maker’s Toolkit sorozatából származik, megtudhattuk, hogy a Warner Bros. Interactive a Middle-Earth: Shadow of Mordorban, illetve annak folytatásában, a Middle-Earth: Shadow of Warban látott rendszert levédette, hogy a Monolith Productions munkássága ne legyen egy az egyben lenyúlva. Itt akkor meg is magyarázzuk, hogy mi ez a rendszer: személyiséget kölcsönöz az ork NPC-knek, hogy azok a mi cselekedeteinkhez igazodva lépjenek.

A szabadalom a „a számítógépes játékokban levő nemezis karakterek, nemezis erődítmények, szociális vendetták és követők” témakörében érvényes, és Brown szerint ez hasonló a Crazy Taxiban látott, levédetett lebegő nyílhoz, ami megmutatta a sofőröknek, hogy merre kocsikázzanak. Emiatt a SEGA amúgy 2003-ban beperelte a Fox Interactive-ot, amikor a The Simpsons: Road Rage ugyanazt a mechanikát alkalmazta. (A két cég peren kívül, meg nem határozott összegért végül megállapodott egymással…)

Az érdekesség az, hogy a Nemesis-rendszerhez hasonló mechanizmust láthattunk már az Assassin’s Creed: Odyssey-ben, a Warframe-ben, a Path of Exile Betrayal kiegészítőjében, vagy az XCOM 2: War of the Chosen DLC-jében. No igen, de 2019-ben a Warner szabadalmát el utasították, majd tavaly újra vizsgálták, és most olyan fázisban tart a vizsgálat, hogy ha a kiadó kifizeti a költségeket és a szükséges dokumentációkat benyújtja, a szabadalomat pedig hitelesítik.

De azért láthatunk pár érdekes szabadalmat: a Microsoftnak van egy olyan levédése, ami a játékokban bónusz pontokat ad, „ha a játékos olyan stílusos cselekedeteket hajt végre, amik nem tartoznak a játék kötelező feladatai közé” – ez a Project Gotham Racing kudos pontjairól szól amúgy. A Bandai Namcónak pedig egy olyan szabadalma van a Katamari Damacy iránt, amiben „több objektumot elrendezhetünk”, és itt sem lépett fel mások ellen a cég, ugyanis a The Wonderful End of the World, az Anarcute, vagy a Donut County is hasonló megoldással élt. Nos, és az Electronic Arts is szabadalmaztatta a Bioware  „párbeszédkerekét” (2011 végén meg is kapta a zöld zászlót), amit a Mass Effectekből ismerhetünk. Ennek ellenére a Deus Ex: Mankind Divided és a Fallout 4 is hasonló rendszert alkalmazott…

A Uniloc Corporationnek volt egy termékaktiválási koncepcióval kapcsolatos szabadalma, amit szabadalomtrollkodásként jellemeztek, miután emiatt vitte a Uniloc perre a Microsoftot, de miután a SEGA, a Ubisoft, a Cambium Learning Group és a Perfect World Entertainment is fellépett ellene, a szabadalom megszűnt létezni. De még maga a Nintendo is relaxált az ilyen ügyekben: az Eternal Darkness kiadása óta van egy szabadalma a nagy N-nek az épelméjűséggel kapcsolatos rendszerre, de a Don’t Starve, az Amnesia-sorozat, a Tokyo Dark, a Knock-Knock, vagy a World of Horror is hasonló megoldást implementált, és ők nem emeltek szót ellenük… de akár mondhatnánk a Namco hírhedt szabadalmát a töltőképernyőkön használt minijátékokhoz (itt akkor egy példát is megemlítenénk – a PlayStation nyitócímeinek egyike, a Ridge Racer esetében a Galaxiant tették be; ha teljesítettük a pályát, nyolc plusz kocsit kaptunk), viszont a The Sims 3 vagy a Splatoon mégis hasonló ötletet alkalmazott.

Úgyhogy hiába a nagy név a szabadalom bejegyzése mögött, nem mindenki fog kritikával élni, ha egyedi köretet adunk egy mechanizmus köré.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu