Pert vesztett a Valve a Steam Controller miatt!

Gabe Newell cégének így 1,2 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a SCUF Gaming (=Corsair) szellemi tulajdonjogait kezelő Ironburg Inventions perre vitte a Valve-ot, mert szerintük a Steam Controller már a prototípus fázisában megsértette a jogaikat és a szabadalmukat. (Ez az egész a kontroller hátán elhelyezett ravaszokról szól.) Az Ironburg szerint a Valve lényegében lenyúlta az ötletüket, majd Newell cége felhasználta a megoldást a Steam Controller megjelenés előtti kiadásában is.

A Valve szerint ők nem sértettek meg semmilyen szabadamat, viszont a az esküdtszék (aminek mindegyik tagja postán keresztül kézhez kapott egy Steam Controllert, hogy saját maguk is össze tudják vetni a SCUF és a Valve kontrollerjét) egyhangúan úgy találta, hogy az Ironburg mind a hét, a Steam Controllerrel kapcsolatos állítása igaz volt, írja a Law.com. Ezért az Ironburg Inventions négy millió dollárnyi kártérítést kapott, igaz, ez messze nincs arányban azzal, amennyit a cég szeretett volna.

Az Ironburg eredetileg maximum tizenegy millió dollárt (kb. 3,3 milliárd forintot) szeretett volna kihúzni a Valve-ból, de alternatív opcióként hat millió dollárt (~1,8 milliárd forintot) követelt, ugyanis ez hasonló pénzösszeg lett volna, mint amit a Microsoft fizetett nekik az Xbox-kontrollereken használt megoldásért (ugyanis a redmondi cég engedéllyel licencelte a SCUF-ravaszokat).

De lehet, hogy a Valve pénzbírsága még nőhet: Thomas Zilly, Washington nyugati körzetének bírája ugyanis ilyen lehetőséggel is rendelkezik, mert az esküdtszék szerint a Valve szándékosan sértette meg az Ironburg Inventions szabadalmát. Ha a bíró „súlyosnak” tekinti a Valve szabálysértését, akkor Gabe Newell cége négy millió dollár helyett még többet kell, hogy fizessen.

A Steam Controllert amúgy már nem gyártja a Valve, ami amúgy nemrég az Európai Bizottságtól is kapott egy finom 1,624 millió eurós (kb. 585 millió forintos) pénzbírságot a földrajzi elhelyezkedésen alapuló korlátozás (geoblocking) miatt (lényegében a Steamen nem teljesen szabad a kereskedelem, mint ahogy az elvárható lenne…). Ez a maximum kiszabható pénzbírság volt, ugyanis a Valve nem működött együtt az Európai Bizottsággal…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu