Bitcoin-bombát robbantott az Nvidia

TECH HÍREK – Olyan húzással lépett elő a videókártyákat gyártó cég, ami nem mindenkinek kedvező.

Szóval az Nvidia bejelentette, hogy aki az Ethereum nevű kriptovaluta bányászására használja a következő videókártyáját (meg is nevezzük: GeForce RTX 3060), a teljesítmény 50%-kal csökkenni fog. Mégpedig direkt! (És csak itt. A már piacon levő GPU-k nem érintettek.) A gyártó azzal magyarázza ezt, hogy a játékosok lobbijának kedvezve azt szeretné, ha ők juthatnának hozzá az új GPU-hoz, nem pedig azok, akik játék helyett bitcoin-farmolásra alkalmazzák csak azt.

Egy gamer PC esetében nem elhanyagolható tényező az, hogy egy megfelelően erős videókártya is legyen benne (persze, mostanában egyre több processzor rendelkezik grafikus képességekkel, esetleg alaplapokra integrált, többnyire Inteles megoldást is használhatunk), és a sugárkövetés (ray tracing) is a divat miatt (itt közreműködik a PlayStation 5, az Xbox Series X és az Xbox Series S megjelenése is…) a GeForce RTX kártyák is kelendőek. Csakhogy a koronavírus-világjárvány miatt itt is ugyanolyan készlethiány van, ahogy a konzoloknál, csak itt konzolüzérek helyett a kriptovaluta-befektetők szoktak tömegesen bevásárolni belőlük, hogy egyszerre több kártyát használva szerezzenek pénzt, mégpedig többet mint amennyi a villanyszámla lenne, és ugye több GPU futtatása nem éppen olcsó mulatság.

Az Nvidia a blogján írta, hogy az RTX 3060 videókártya szoftvere felére tudja korlátozni az Ethereum tranzakcióit, így nem lesz gazdaságos a bitcoinosoknak erre költeni a pénzüket. Azért erre koncentrált a cég, mert a GPU-kkal bányászható bitcoinok közül az Ethereumból lehet a legtöbbet szerezni, és így erre összpontosíthatnak a bányászok is. Nekik viszont cserébe kényszermegoldást ajánl az Nvidia: íme a GeForce CMP, azaz magyarul kriptovaluta-bányászatra kihegyezett processzor. A gyártó szerint a CMP-termelés nem fogja rosszul érinteni a grafikus kártyák elérhetőségét.

Az Nvidia azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a CMP nem érte el a GPU-hoz szükséges specifikációkat, és kevesebb energiát igényel. A Bitcoin energiafogyasztását pedig kritizálják azok, akik a bitcoin-valutákat is elítélik. David Gerard, az Attack of the 50 Foot Blockchain (magyarul tudomásunk szerint nem jelent meg, kb. A 15 méteres blockchain támadása lehetne a címe) szerzője szerint a hatékonyabb bányászatra szánt hardver nem segít, mert azok csak a náluk még jobb teljesítményt nyújtó hardverrel küzdenek majd, így a bitcoin energiaigénye, és az ebből adódó széndioxid-kibocsátása is elszabadul, és szerinte ez a sok energia kárba vész egy lottó részeként.

Erre mit lép vajon majd az AMD?

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu