Váratlan céghez fordult az Apple az Epic Games ellen

Az Epic Games vs. Apple vita egyre komolyabb méreteket ölt (és nem csak azért, mert már az Európai Bizottság is érintett – a legutóbb erről volt szó), mert más cégek is érintettek az ügyben.

A PCGamer felfedezte, hogy az Apple a Valve segítségét kérte ebben a novemberi levélben, hogy adatokat szerezhessen „az almacég” a Steamről, a Valve innen szerzett forgalmáról és értékesített játékairól, hogy így szembe tudjon szegülni az Epic Gamesszel, ami szerint a Steam is monopolisztikus helyzetet teremtett (amivel Tim Sweeney cége ugye az Apple-t is megvádolta az App Store miatt). Csakhogy az Apple és a Valve között nem született megállapodás.

A Valve azt állítja, hogy az Apple kérése nem valami konkrét, túl nagy súlyt helyez a bíróságra, és az „alma” nem mutatta ki, hogy komolyan szüksége volna az igényelt információkra (mennyi pénzt hoz össze a Valve az appokból és az appon belüli termékekből, mennyi jövedelem származik a hirdetésekből évente, a külsős termékekből a pénz mértéke mekkora, és milyen profit valósul meg az egyenleg végén). Az Apple azt is igényli, hogy mindegyik Steames app neve is fel legyen tüntetve, és az árlistát is követeli az Epic ellen védekező cég. Az Apple szerint az ügyben releváns mindez, és a dokumentumok máshol nem megszerezhetőek. (Ezzel az Apple korábbi, Samsunggal szembeni ügyére utalt, ahol hasonló igények merültek fel.)

A Valve reakciója szerint már előállt Gabe Newell cége a pénzeloszlással, az Epic-kel szembeni versenyről szóló, és egyéb releváns dokumentumokkal, de az Apple lényegében az utóbbi hat évnyi könyvelést követelte további a „bizalmas információkon” túl. A Valve szerint 436 játékról van szó, ami mind a Steamen, mind az Epic Games Store-on elérhető, és olyan anyagokból hozta össze a dokumentumot, ami az üzleti útvonalat nem teljesen követi, vagy nem tartja fenn, hozzátéve, hogy az Apple továbbra sem mutatta szükségét a kért adatokhoz. Plusz ebből nagy piaci következtetéseket sem lehet levonni.

A Valve szerint ők nem küzdenek a mobilos piactéren az Apple-vel, a Google-val és a Samsunggal, a Fortnite nem érhető el a Steamen, és az érintett játékok csak töredékét teszi ki a két digitális játékbolt kínálatának, így Gabe Newellék nem nevezik magukat a mobilos piacon kulcsfigurának (mert nem is azok, gondoljunk csak bele).

Úgyhogy a váratlan partner eléggé elutasító az ügyben. Nem csoda, a Valve-nak nem sok köze van a két cég közötti ügyhöz, amit a Fortnite mobilos verziói indítottak el…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu