Google Stadia: két kézzel szórta a pénzt a Google!

Több tíz millió dollárt költött a cég arra, hogy például a Red Dead Redemption 2-höz hasonló kaliberű egyjátékos címek is a Stadia kínálatát erősítsék.

A Bloombergnek író Jason Schreier írása szerint a Rockstar Games imént említett játéka mellett a Ubisoft meg nem nevezett címeire is két kézzel szórta a pénzt, hogy azok mind ott legyenek a streamelő szolgáltatáson. És ez nem is exkluzív megállapodásokról szólt, csak arról, hogy legyenek Stadia portok! Ennek ellenére is elmaradtak a kitűzött számoktól a kontrollerértékesítések és a havi aktív felhasználók száma is.

Schreier szerint a sztori visszavezethető a korábban a PlayStation brand felépítésében kiemelkedő szerepű Phil Harrisonhoz. A Google-n belül sokan úgy gondolták, hogy a Stadiát lassan, óvatosan kellett volna elindítani, és a béták során az új funkciókat ki lehetett volna próbálni, de ezzel szemben Harrison egy konzolszerű, csili-vili rajtot akart, ami… most már kimondhatjuk: nem nagyon jött össze a Google-nek. A plusz/exkluzív tartalmakért a Stadia Games & Entertainment (SG&E) lett volna a felelős, amiről nemrég írtuk már, hogy game over, és az ex-Ubisoft, ex-EA Motive Jade Raymondnak megint új munkahelyet kell keresnie. Az SG&E koncepciói viszont nem nagyon léptek túl a prototípus fázison. Az egyik projekt Schreier szerint a Google Assistant és a Tamagotchi keveréke lett volna, amivel több lénnyel beszélhettünk volna. Ez nem nagyon hangzik úgy, ami egy killer app lehetett volna.

De van egy másik írás is, amit idefűzhetünk: a Wired is megvizsgálta a SG&E zuhanását, ami amiatt történt, mert a Google nem értette meg a szoftverek és a játékok közötti fejlesztés különbségeit. Utóbbiban pedig értelemszerűen tapasztalatlan volt a cég. A Stadia egyik forrása szerint a Google egy jó mérnöki és technológiai cég, de tartalomkészítés tekintetében olyan szerepekre lett volna szükség, ami a cégen belül nem nagyon létezik. A Wired forrásai szerint komoly belső problémák voltak, és a fejlesztőknek a Stadia-technológia bemutatására kellett törekedniük a játékaik taglalása helyett.

Tavaly áprilisban létszámstopot hirdetett a Google, mielőtt a SG&E második, kaliforniai stúdiója stábja teljesen kialakult volna (az első Montrealban volt), és ez állítólag Google elkötelezettséggel kapcsolatos hiánya miatt volt. Lassan javult a helyzet, mert a fejlesztői eszközökhöz hozzáférhettek, és teljesítménytesztek is történtek, de a létszám nem nőtt tovább. Harrison pedig január végén azt mondta, hogy a SG&E jó úton haladt a változatos (diverzív), tehetséges csapatépítés tekintetében, és erős Stadia-exkluzív játékkínálatnak alapoztak meg ezzel. Ez mind szép és jó, de öt nappal később jött a SG&E bezárásáról a hír!

A Wired szerint a Google és az Amazon is hasonló cipőben jár (lényegében korlátlan büdzsé, nem sok jó eredmény a játékfejlesztésben), és két forrás szerint a Google jobban járt volna a Microsoft megközelítésének lemásolásával: egyszerűen jobban jártak volna, ha en bloc felvásárolnak több játékfejlesztő stúdiót, és hagyják csinálni a dolgaikat, amiket a cég finanszírozhatott volna. (A Google mindössze egy stúdiót vásárolt fel!) A Google-nek egy forrás szerint el kellett volna fogadnia a lépésről-lépésre elvet, és ha tényleg a játékpiaci helyük fontos lett volna, akkor bevállalták volna a kezdeti veszteségeket, amik később megtérültek volna. (A konzolokat is eleinte veszteséggel értékesítik.)

A Google tehát nem volt türelmes, és nem látta át, hogy mit is kellene csinálni…

Forrás: WCCFTech, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu