Epic Games vs. Apple: a Valve-nak adatot kell szolgáltatnia

Hiába nem akart Gabe Newell cége részt venni a két cég között zajló vitában (ami egyre több régióban megy, leszámítva az Egyesült Királyságot), egy bíró erre kötelezte a Valve-ot.

A Law360 arról ír, hogy egy kaliforniai bíró, Thomas S. Hixson elrendelte, hogy a Steamet is futtató cég biztosítsa az értékesítésekkel és árazásokkal kapcsolatos adatokat az Apple-nek, hogy az a cég felhasználhassa ezeket az Epic Gamesszel szembeni pereskedésben. Ez az adatcsomag 436 játékkal kapcsolatos (azért csak ennyi, mert ennyi „átjárás” van a Steam és az Epic Games Store között).

Az Apple amúgy még novemberben idézte be a Valve-ot a Tim Sweeney által vezetett cég ellen, mert az „almavállalat” szerint Gabe Newellék releváns adatokat tudnának nekik, és ezzel bizonyítani tudnák, hogy az Epic Games nem állít igazat, amikor monopolisztikus gyakorlattal vádolja meg az Apple-t. Erről már korábban beszámoltunk, így azt is megemlítettük, hogy eredetileg a Valve elutasította az Apple kérését, mert szerintük túl nagy teher lenne rajtuk, ugyanis ők nem kapcsolódnak a két cég közötti vitához (mivel a Valve nincs ott a mobilos térben, és azért robbant ki az Epic Games vs. Apple/Google ügy).

De a Valve hiába mondta, hogy nincs jelentős szüksége az Apple-nek az adatokra, a bíróság ellenük döntött, igaz, egy olyan vigasztaló kommenttel, hogy „Az Apple besózta a földet a beidézésekkel, úgyhogy ne aggódjatok, nem vagyok egyedül!” Igaz, Hixson bíró belenyúlt az Apple követeléseibe. Miközben a cég 2015-ig visszamenőleg akart volna adatokat a Valve-tól, a bíró döntése alapján csak 2017-ig visszamenőleg kell biztosítani a kért adatpakkot.

Az Epic Games és az Apple közötti bírósági tárgyalás májusban fog megtörténni. A döntés megrengetheti a játékipart még akkor is, ha az Epic Games azért borította az asztalt az Apple-Google duóra, mert az Apple App Store-ról és a Google Playről is levették a Fortnite-ot, miután Sweeneyék bevezettek egy közvetlen fizetési metódust, hogy a két techcég ne tudjon lecsippenteni 30% haszonkulcsot a vásárlásokból.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu