Menu

The Sinking City: egymásnak ugrott a fejlesztő és a kiadó! [VIDEO]

A hétvégén kirobbant botrány után már a sarat dobálja egymásra az ukrán Frogwares és a francia Nacon (ami még Bigben Interactive-ként adta ki a The Sinking City-t).

A Nacon a Steamen egy közleményben írta, hogy a Lovecraft-féle rejtélyekre építkező játékba fektetett nem kevés pénzt, és ennek ellenére a Frogwares a megállapodásukat úgy akarja átszabni, hogy csak ők járjanak jól. A francia cég szerint ugyanis a kelet-európai stúdió kereste fel őket a The Sinking City finanszírozása miatt, és több mint tíz millió euróval megtámogatták a Frogwares-t, ami a Nacon szerint az ő marketinges és hirdetési csapataira támaszkodott, és ezek több ezer órányi munkát, illetve több millió eurónyi befektetést takarnak.

A Nacon szerint a jelenleg Steamen elérhető (és a Frogwares által megvásárlásra nem javasolt) változat több Steam-specifikus funkciót is kihagyott, így a felhő alapú mentések és az achivementek nem működnek a The Sinking City-ben, ami ráadásul alapformájában van csak ott a Valve platformján, így a DLC-k is hiányoznak belőle. A francia kiadó bevallása szerint jobb lett volna, ha a Frogwares velük együttműködő és tisztelettudó lenne, ahogy a többi, rajtuk keresztül publikáló stúdió is teszi.

Ez az egyik térfél, de nézzünk át a Frogwares mezejére is, mert ők is reagáltak az ügyre: ők azt kérték, hogy a Steamen ne vegyük meg a játékukat (de a GamesPlanet korrekt, ezt mindjárt ki is fejtjük, miért). Ők egy blogposztot és egy videót is közzétettek az ügyről, amiben azt állítják, hogy a Nacon lényegében egy kalóz verziót bocsátott értékesítésre a Steamen! A Frogwares szerint a Nacon crackelte, meghackelte, és megváltoztatta a játékuk kódját és tartalmát, majd a végeredményt illegálisan feltöltötték Gabe Newellék boltjába.

A videóban a Frogwares elmagyarázza, hogy mi történt: szerintük a GamesPlanetről megvették a játékot, kivették a bolt logóját, kicserélték a Naconéval, a főmenüből eltávolították a Frogwares többi játékára, illetve a Sherlock Holmes: Chapter One-ra mutató linkeket (előbbinél külső szerveres linkekről van szó – ez lenne a Play More pont a menüben), és a GamesPlanet-terjesztést mutató sort is kivették a főmenüből. Ez a Play More opció épp a kalózok azonosítására szolgál, és a Frogwares szerint a Nacon a további platformokon is hasonlót léphet meg, hogy ezzel a francia kiadó el tudja rejteni, hogy mennyire is kihasználja a The Sinking City-t, amit csak úgy tudott a Nacon módosítani, hogy megszerezte a játék lezárásához szánt Unreal Engine 4-es kódot. Még meg is neveztek egy stúdiót, ami ezt a munkát elvégezte a Naconnak!

A Frogwares kitért még arra is, hogy a játék megjelenése után elkészült tartalmak is ott vannak a Steames verzióban, holott ezek a Naconnal kötött szerződésen kívülre esnek. Viszont akármi is a helyzet, jelenleg a Steames verzióból az achievementek is hiányoznak. A stúdiónak semmi baja nincs a Steammel és a GamesPlanettel, vagy bármelyik online bolttal, ami olyan Steames kódokat értékesít, amik a Naconhoz köthetőek.

A Frogwares bíróságra fogja vinni az ügyet.

Forrás: Gamesindustry, Gamesindustry

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu