The Sinking City: egymásnak ugrott a fejlesztő és a kiadó! [VIDEO]

A hétvégén kirobbant botrány után már a sarat dobálja egymásra az ukrán Frogwares és a francia Nacon (ami még Bigben Interactive-ként adta ki a The Sinking City-t).

A Nacon a Steamen egy közleményben írta, hogy a Lovecraft-féle rejtélyekre építkező játékba fektetett nem kevés pénzt, és ennek ellenére a Frogwares a megállapodásukat úgy akarja átszabni, hogy csak ők járjanak jól. A francia cég szerint ugyanis a kelet-európai stúdió kereste fel őket a The Sinking City finanszírozása miatt, és több mint tíz millió euróval megtámogatták a Frogwares-t, ami a Nacon szerint az ő marketinges és hirdetési csapataira támaszkodott, és ezek több ezer órányi munkát, illetve több millió eurónyi befektetést takarnak.

A Nacon szerint a jelenleg Steamen elérhető (és a Frogwares által megvásárlásra nem javasolt) változat több Steam-specifikus funkciót is kihagyott, így a felhő alapú mentések és az achivementek nem működnek a The Sinking City-ben, ami ráadásul alapformájában van csak ott a Valve platformján, így a DLC-k is hiányoznak belőle. A francia kiadó bevallása szerint jobb lett volna, ha a Frogwares velük együttműködő és tisztelettudó lenne, ahogy a többi, rajtuk keresztül publikáló stúdió is teszi.

Ez az egyik térfél, de nézzünk át a Frogwares mezejére is, mert ők is reagáltak az ügyre: ők azt kérték, hogy a Steamen ne vegyük meg a játékukat (de a GamesPlanet korrekt, ezt mindjárt ki is fejtjük, miért). Ők egy blogposztot és egy videót is közzétettek az ügyről, amiben azt állítják, hogy a Nacon lényegében egy kalóz verziót bocsátott értékesítésre a Steamen! A Frogwares szerint a Nacon crackelte, meghackelte, és megváltoztatta a játékuk kódját és tartalmát, majd a végeredményt illegálisan feltöltötték Gabe Newellék boltjába.

A videóban a Frogwares elmagyarázza, hogy mi történt: szerintük a GamesPlanetről megvették a játékot, kivették a bolt logóját, kicserélték a Naconéval, a főmenüből eltávolították a Frogwares többi játékára, illetve a Sherlock Holmes: Chapter One-ra mutató linkeket (előbbinél külső szerveres linkekről van szó – ez lenne a Play More pont a menüben), és a GamesPlanet-terjesztést mutató sort is kivették a főmenüből. Ez a Play More opció épp a kalózok azonosítására szolgál, és a Frogwares szerint a Nacon a további platformokon is hasonlót léphet meg, hogy ezzel a francia kiadó el tudja rejteni, hogy mennyire is kihasználja a The Sinking City-t, amit csak úgy tudott a Nacon módosítani, hogy megszerezte a játék lezárásához szánt Unreal Engine 4-es kódot. Még meg is neveztek egy stúdiót, ami ezt a munkát elvégezte a Naconnak!

A Frogwares kitért még arra is, hogy a játék megjelenése után elkészült tartalmak is ott vannak a Steames verzióban, holott ezek a Naconnal kötött szerződésen kívülre esnek. Viszont akármi is a helyzet, jelenleg a Steames verzióból az achievementek is hiányoznak. A stúdiónak semmi baja nincs a Steammel és a GamesPlanettel, vagy bármelyik online bolttal, ami olyan Steames kódokat értékesít, amik a Naconhoz köthetőek.

A Frogwares bíróságra fogja vinni az ügyet.

Forrás: Gamesindustry, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu