The Sinking City: eltűnt a „kalóz” Steam verzió, a Nacon visszavág

A Frogwares és a Nacon (korábban Bigben Interactive) között egyre komolyabban elmérgesül a helyzet.

Röviden összefoglaljuk, mi történt eddig: a Frogwares arra kért mindenkit, hogy a The Sinking City-t ne vegyük meg az új Steames kiadásban, a Nacon bemondta, hogy ők finanszírozták a játék fejlesztését, mire az ukrán stúdió bemutatta, hogy a francia kiadó lényegében egy tört verziót tett elérhetővé a Valve digitális felületén.

A jelenleg a Sherlock Holmes: Chapter One-t fejlesztő csapat – a Vice tudósítása szerint – lépett is a szerintük illegális (és általuk videóban bemutatott) verzió ellen: egy DMCA-követeléssel éltek, ami miatt most már hiába keressük a Steamen a Lovecraft-műből építkező játékot. (A GamesPlaneten a Frogwares szerint is hivatalos verziót megtalálhatjuk.)

Erre persze a kiadó is reagált a céges weboldalán található közleménnyel… Itt azt írják, hogy a Nacon folyamatosan arra kérte a párizsi bíróság döntése alapján a Frogwares-t, hogy a The Sinking City legyen ismét elérhető a Steamen, ugyanis ennek meg nem valósulása esetén a szerződésben foglaltak alapján egy külsős, harmadik fél tenné elérhetővé Gabe Newell boltjában a játékot. (Tehát megerősítették, hogy egy másik stúdióval belenyúltak!) Ezután a Nacon szerint a Frogwares az ő tudomásuk nélkül – és az ő jogaikat megsértve – próbálta feltenni a Steamre anélkül, hogy a franciákat megnevezték volna kiadóként.

Ezért szerintük ez tiszta bizonyíték arra, hogy technikai akadálya nincs a The Sinking City visszatérésének. A helyzetet a Nacon szerint egyedül a Frogwares teremtette. A kiadó lehetővé tette a játékosoknak, hogy a Steamen hozzáférhessenek a játékhoz, megnevezve az ukrán stúdiót, akik továbbra is részesedést kapnak az értékesítésekből (és a jogdíjakat teljes mértékben kifizették). Hozzátették, hogy 8,9 millió eurót (kb. 3,2 milliárd forintot) fizettek a Frogwaresnek a fejlesztési költségekért és jogdíjakért. Továbbra is készek jogi úton fellépni ellenük, de közben ellent is mondanak maguknak (a bírók szerintük folyamatosan az ő javukra döntöttek, de valahogy mégsem valósult meg a Nacon akarata…).

Ez egyre inkább elfajuló ügynek tűnik…

Forrás: Gamesindustry, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu