Monster Energy Supercross – The Official Videogame 4 – Vár a sár

TESZT – Ahogy az Electronic Arts és a Take-Two (mindegy, hogy 2K néven fut, ugyanaz a cég van felette), úgy a Milestone is ráállt erre, hogy évente adjon ki motorsport-játékokat, csak ezzel az a probléma, hogy nem nagyon van értelme gyakran beruházni rájuk, mert számottevő fejlődés nem történik két felvonás között.

 

DLC-kből van már most három…

 

 

Amerikai motoros

 

Szokás szerint ugyanúgy kezdünk, hogy megalkotjuk a kép-, és hangbeállítások után (de anélkül, hogy lehetőséget kapnánk a gombkiosztás módosítására… valakinek problémája van a prioritásokkal) megcsinálhatjuk a karakterünket a háttérben hallható trap country zenével. 12 fej, 15 hajszín, 9 szakáll, 3 szín, 9 szemszín, 8 féle ünneplés, 6 hat márka (KTM, Yamaha, Kawasaki, Honda, Husqvarna, Suzuki), közül választhatunk, utána pedig van tutorial, ahol egyedül vagyunk a pályán és szokjuk meg az egészet! Ahogy a RIDE 4-nél is írtam, szerintem úgy itt, a Monster Energy Supercross – The Official Videogame 4-nél is az van, hogy a kezdők számára nem valami befogadható alkotásról van szó. Persze, hitelesen feldolgozza az AMA Supercross világbajnokságot, és az élmény is nagyon jó, de aki nem jártas a stílusban, hosszú órákig csak szenvedni fog. A motorosunk fejlesztésére meg igen, van edzési lehetőség, de csak korlátozott számban próbálkozhatunk. Ezzel pedig elijesztheti a MES4 a kezdőket, akinek meg kell szoknia, hogy miként helyezze át a testtömegét, milyen ritmusban megy az ugratókon, így a tanulási görbe éppenséggel fordított.

A több mint száz motoros és tizenhét helyszín egészen jó, ahogy a jó két tucatnyi hivatalos csapat is, és a karriermód most úgy van lebontva, hogy van három kategória (Futures, Rookie, Pro), és az előző bekezdésben említett karakterfejlődés csak elméletben az, ugyanis gyakorlatban ezzel nehezít ellenünk a MES4, mert nehezebben fordulunk el, rosszabbul fékezünk (gyorsan kimaxoljuk a fát!), és eközben megpróbálhatjuk a RIDE-ból átemelt motortuningolósdit, és persze itt vannak a sponzorok is. Minél több a presztízs, annál előrébb jutunk. Szokásos. De itt megint meg kell kérdeznem: a motorosunk edzésénél miért van limitálva három próbálkozásra? Esetleg gyakorolni hol kellene, a Compoundon? Az egy képletes homokozó… Azon van úgy 21-22 gyűjthető tárgy, meg itt-ott indíthatunk versenyt, de ez nem érződik élettel telinek, és itt nem tudok a karrierre megfelelően gyakorolni. Ezek alapján pedig eléggé két szék között pad áll, vagy inkább ül a MES4, ugyanis itt az van, hogy egy bizonyos célközönség ezt is elfogyasztja majd, egy másik pedig gyorsan kihátrál mögüle.

 

 

h _ h

 

Az ott két szék szeretne lenni, hashtag ASCII. Nos, elmagyarázom: a fizika valamelyest szerintem visszaesett (árkádosnak hatott). A hardcore játékosok ezt a játékot nagy eséllyel nyúzni fogják, pláne online, mert a Milestone erre is gyúrt. De a kezdők számára egy meredek hegy van kezdetként, és a The Shamen 1989-es (vagy ismertebb kiadásában 1991-es) dalában hallható refrén (I can move, move, move any mountain…) rájuk nem lesz érvényes. Grafikában az Unreal Engine 4 miatt hozza a szintet a MES4, de szerintem itt-ott optimalizálásban még lenne hova javulni (de legalább megy Windows 7-en alapból – végre sikerült tanulni a hibájukból?). Ráadásul szerintem az a nagy helyzet, hogy a hangulat (és itt akár a menükben hallható háttérzenékre is gondolhatunk) önmagában nem fogja elvinni ezt a játékot. A motorok még mindig fűnyíró hangzásúak, a mesterséges intelligencia pedig veszélyes. És nem, ezúttal nem fogom azt csinálni, hogy a MES3-as írásból idézek egy bekezdést, és utána hozzáteszem, hogy ez tavalyról is érvényes. (Az értékelődobozt átemelem, mert kiindulópontnak jó lesz, de az természetes…)

Azt még nem mondtam, hogy szerintem a játék egyjátékos módjai, itt a Compoundra és a karrierre egyaránt is gondolok, szerintem élettelen. Egyszerűen nem éreztem úgy, hogy hosszabb távon játszatná magát. Talán nem én vagyok a megfelelő célközönség. Talán azért sem, és akkor itt visszatérnék a DLC-kre, a két testreszabhatósággal rendelkező pakk mellett (az egyik talán előrendelői bónusz volt? na, azt sem kaptam meg, kösz Milestone, you’re the best…) van egy 5 eurós, 1830 forintos Credits Multiplier Pack. Nos, ezért dokkolok fél pontot az értékeléséből. Már most félek, hogy milyen mikrotranzakciókkal (aka élő szolgáltatással) tömik meg a MotoGP 21-et. (Ha ott a pálya szélén továbbra is csak át tudok hajtani a reklámtáblán, akkor ott el is megy minden inspirációm. Mert ez már 7-8 éve legalább létező dolog…)

 

 

Nem éri meg megvenni

 

Akinek van next-gen konzolja, örülhet a maxra csavart grafikának és jó frame rate-nek. Dedikált szerverek, hangulat, minden jó. A PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch verziók esetében már kérdéses lehet a „mennyire figyeltek ezekre a verziókra” gondolat. Mindenesetre én a PC-s verziót nyúztam, és azt mondanám, hogy ha a MES3 megvolt, ezt ki lehet hagyni. A Monster Energy Supercross – The Official Videogame 4 hetest kapott volna, ha nem lenne ez a fizetős kreditsokszorozó DLC. Tavaly 6,5/7 között volt, de akkor a két célcsoport miatt azt mondom, hogy a hardcore rajongóknak ez egy 8-as, amúgy pedig egy hatésfeles, átlagnak meg akkor egy hetes. Nem sok fejlődés érzékelhető, a hitelesség pedig önmagában nem elég. Szóval, amúgy zakó után itt respawn van, és ha minimálisan is kanyart vágunk (akár akaratunkon kívül is!), akkor bukunk egy próbálkozást a három training tuning közül. Szóval a játék majdhogynem ismétlés.

(A tesztkódot a Magnew biztosította)

-V-

Pro:

+ Hangulatból nem rossz
+ Hiteles, kőkemény versenyzés
+ Nem egynapos alkotás, tuningolható motorokkal

Kontra:

– A kezdőknek továbbra sem ajánlott
– A karriermód módosítása nem biztos, hogy bevált neki
– Nem sok fejlődés van…


Kiadó: Milestone

Fejlesztő: Milestone

Stílus: AMA-szuperkrossz-bajnokság hivatalos játékadaptációja

Megjelenés: 2021. március 11.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 4

Játékmenet - 4.2
Grafika - 7.3
Fizika - 6.4
Zene/Audio - 7.6
Hangulat - 7.5

6.6

KORREKT

Lejtmenetbe kezd a sorozat? - kérdeztem tavaly. A válasz? Igen, sokaknak. Nem, keveseknek.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu