Warren Spector ma már nem hozná létre a Deus Exet

A játékipari veterán szerint ma már túl sok összeesküvés-elméletet hiszünk el, emiatt pedig nem nagyon látna neki a futurisztikus belső nézetes RPG-nek.

A Game Developers Conference-en (GDC – a játékfejlesztők konferenciája) virtuálisan is, de beszédet tartott Warren Spector, aki anno például a System Shock létrehozásában is közreműködött. A Kotaku arról ír, hogy Spector nem nagyon látna ma neki a 2000-ben megjelent Deus Ex létrehozásának, mert az összeesküvés-elméletek jobban elterjedtek, mint két évtizeddel ezelőtt. Itt akkor meg kell említeni a Deus Ex háttértörténetét is.

A Deus Ex 2052-ben játszódik egy alternatív jövőben, ahol sok összeesküvés-elmélet valóssá vált. A forgatókönyv kitér a vakcinációra, a fekete helikopterekre, a FEMÁra (nos, nem a pécsi, már lerombolt bevásárlóközpontra kell gondolni, hanem az Egyesült Államok szövetségi vészhelyzetkezelési ügynökségére), vagy az ECHELONra (ez pedig a ma Öt Szem – Five Eyes – néven ismert projekt eredeti, titkos kódneve; ez az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrális és Új-Zéland megfigyelőprogramja, ami anno a keleti blokkra irányult).

Spector nem biztos abban, hogy ma nekilátna a játék megvalósításának, mert az akkor írt összeesküvés-elméletek a mai való világ részei lettek, ezt pedig ő nem szeretné támogatni, de hozzátette, hogy lenyűgözte, hogy mennyire pontos volt a 2000-es világnézetük a jövőről. Ez valamelyest meg is ijeszti őt. Több elméletet kihagytak a játékból (pl. a denveri repteret körülvevő rejtélyeket), mert szerinte túl butaság volt azokat is alkalmazni. Titkos alagutak, a földönkívüliek, a náci titkos társadalmak, a reptér művészeti stílusában levő rejtett üzenetek – ezeket mind kihagyta, mert kétkedik bennük, ugyanis az emberek ezeket szerinte tényleg elhiszik.

A Deus Exet amúgy az Ion Storm csinálta. Ők még abban az évben kiadtak egy bizonyos Daikatanát is, amiről jobb, ha többet nem mondunk. Spector szívesen csinálna egy új részt a Deus Exben, ám az IP jogai a Square Enixnél vannak, ő meg az OtherSide Entertainmentnél a System Shock 3-on dolgozik. (Ezt a Tencent fogja kiadni.)

De azért az tényleg bámulatos, hogy Spector „előrejelzése” mennyire tűpontos volt…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu