Activision Blizzard: még több leépítés, még nagyobb jutalom a vezérigazgatónak!

A kizsákmányoló kapitalizmus mintapéldája: a kirúgott személyek nagyon elhanyagolható „jutalmat” kapnak, miközben a vezérigazgató számunkra elképzelhetetlen bónuszt fog kapni. Az utóbbit egy befektető csoport már most kritizálja.

Tegnap már említettük, hogy ötven főt az eSportos és élő rendezvényes ágazatokból el fog bocsátani az Activision Blizzard, ami eközben rekordokat döntöget a profittal. (Ezt a „remek évem van, de leépítek” menetet már 2019-ben is meglépték…) De eddig annyit hallottunk, hogy ötven fő. Az az 50 inkább 189. Három havi végkielégítést, illetve… egy 200 dolláros Battle.net ajándékkártyát kapnak. Nem viccelünk: egy kb. hatvanezer forintos, a cég számára nulla költségekkel járó költekezési lehetőséget.

És akkor ezt fejeljük meg azzal, amit a GameSpot írt. Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója a „Részvényes értékalkotó sémának” (Shareholder Value Creation Scheme) köszönhetően kétszáz millió dollárt, tehát jó 60 milliárd forintot kap bónuszként, ugyanis a kiadó részvényei egyre többet érnek, és a koronavírus alatt a játékipar szárnyal… továbbá a leépítések révén a profit is növekedni fog a cégnél. Kotick szerződésében is olvashatjuk ezt. Lényegében azért kap ennyit, mert 2021 vége előtt a cég részvényeinek átlagértéke több mint kétszerese a 2016 október-december negyedévben elérthez képest, és ezt képes megtartani minimum három hónapon át.

Nos, erre húzta fel magát a CtW Investment Group. Ez a befektetésekkel foglalkozó cég már tavaly júniusban is felemelte a szavát az akkori Kotick-fizetéssel szemben, de a CtW ekkor az Electronic Arts esetében is hasonlóan kritikus véleménnyel élt. Michael Varner, a CtW magasabb beosztásúak kompenzálását kutató rendezője azt mondja, hogy bár az Activision Blizzard részvényeinek emelkedése kiemelhető, tavaly is már azt mondta a CtW, hogy ez az eredmény önmagában nem ad okot arra, hogy ekkora fizetést kapjon a vezérigazgató. Több tényező is közrejátszik a részvények drágulásában, de ezek nem közvetlenül köthetőek Kotick vezetéséhez. A pandémia miatt a játékok használata az egyik szórakoztató opció lett sokaknak, és ez sok cég hasonló cipőben jár emiatt, függetlenül a stratégiai döntésektől vagy a vezetői tehetségtől…

Ahogy a WCCFTec is írja, ha csak fél százalékot elveszünk a 200 millióból (1 millió), évi 50 ezer dolláros fizetéssel számolva 20 ember állását menthette volna meg. És ezzel tényleg nem tudunk vitatkozni… néha egy kicsivel kevesebb sokkal több lehetne másoknak…

Forrás: WCCFTech, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu