Nem kapott ausztrál korhatár-besorolást a Disco Elysium: The Final Cut

Az amúgy kiemelkedően jó Disco Elysium bővített verziója elakadt Ausztráliában.

A Disco Elysium egy kicsit trükkös helyzetben van. Az alapkiadás PC-n gond nélkül megjelent, mert nem volt belőle konzolos verzió, így az ausztrál játékosok hozzá tudtak férni a Steames verzióhoz, hiszen annak nem volt szüksége korhatáros értékelésre az ottani bizottságtól. Viszont a Disco Elysium: The Final Cut már konzolokra is ki fog jönni, így az ausztrál kormány értékelő bizottsága megtekintette a ZA/UM játékát… majd elutasította az értékelést.

Az RC (Refused Classication – elutasított értékelés) jelző indoklása mögött a droghasználat, a függőség, a bűncselekmények, a kegyetlenség, illetve az erőszak van a bizottság szerint. Tény, a Disco Elysium története pont a droghasználatról és a függőségről szól, és a mi karakterünk is alkoholista, ami szintén nagy szereppel bír a játék történetében. Viszont a játék The Final Cut verziója újrakiadás, ami nem igényli az alap verziót, így felmerülhet az eredeti kiadás Steames legalitása is a szigetországban. A Hotline Miami 2 szintén „tiltott”, így azt sem lehet elérni Ausztráliában. Eleinte a The Medium is hasonló sorsra juthatott volna, a játék benyújtási folyamatával voltak ott bajok, így aztán a Bloober Team játéka is „beléphetett”.

A Disco Elysium: The Final Cutnak még van egy kis ideje az esetleges megoldás megtalálására, de azért annyira nagy időtartam már nem áll a ZA/UM rendelkezésére, ugyanis a például teljes szinkronizációt kapó sztori és a politikai töltettel rendelkező sztori további ideologizálása hamarosan már meg is jelenik – március 30-án érkezik PlayStation 5-re és PlayStation 4-re (valamiért itt is erőltetik a Google Stadiát), míg az Xbox Series, Xbox One és Nintendo Switch verziók a nyár folyamán jelennek meg.

Akinek már megvan PC-n a Disco Elysium, ingyenes frissítéssel megkapja majd a The Final Cut kiadást is: erre pedig tényleg elég annyit mondani, hogy fogyasztóbarát lépés.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu