Kritikussá válhat a next-gen konzolok alkatrészhiánya

A nem elegendő mennyiségű félvezető (semiconductor) miatt a konzolokból sem biztos, hogy lesz elegendő a boltokban a későbbiekben.

Több mint négy hónapja már, hogy a PlayStation 5, az Xbox Series X és az Xbox Series S elindult. Errefelé akkora nagy baj nincsen a készletekkel (mondjuk úgy, hogy azért errefelé nem olyan egyszerű összegyűjteni minimum 120 ezer forintot, hát még 190-200 ezret), de azért a nyugaton, sőt, Japánban is továbbra is az a helyzet, hogy a nagy keresletre nincsen elegendő kínálat. A The Guardian írása szerint ez a helyzet nem is fog javulni.

Neil Campling, a Mirabaud (média-, és technológiai elemző cég) egyik munkatársa szerint minden a chipek körül forog. És a keresleti és kínálati tényezők összecsapásából egy vihar keletkezett, és ő úgy fogalmazott, hogy új szintre emelkedtek az igények, amivel viszont a kínálat nem tudja a lépést tartani. Így mindenki krízishelyzetben van, és ez a szituáció még romlani is fog. És itt nem is csak a PlayStation és az Xbox új generációjára kell gondolni. A mobilgyártók, vagy az autógyártók is hasonló chipeket használnak, így a Ford, az Apple, a Samsung, a Nissan, vagy a General Motors is érintett, így mindenkinek át kell szerveznie a készletét, a gyártását, és még akár a megjelenési dátumokat is.

Campling szerint jelenleg semmi nem mutat arra, hogy a kínálat utol tudja érni a keresletet, sőt, a kereslet csökkenését sem tekinti reálisnak. Ezt mindenki érezni fogja: az autók drágábbak lesznek, a mobilokért is többet kell majd fizetni, és így szerinte az idei iPhone nem lesz olcsóbb a 2020-as modellnél. Ez pedig egy pandémia kellős közepén még inkább fájdalmas lesz a kiadásokat tekintve – nem mindenkinek van elegendő pénze a megélhetésre, így pedig a kereslet az alacsonyabb jövedelműek esetében visszaeshet, de a tehetősebbeknél ez nem lesz látható.

Úgyhogy a Microsoft korábbi nyilatkozata (tavasztól lazulhat a helyzet) most már nem tűnik reálisnak…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu