Yakuza: Like A Dragon: érthetetlen indoklás a SteamDB-s eltávolítás mögött!

Valaki mintha nem értené a SEGÁnál, hogy az internet miként is működik.

A Yakuza 7 (Japánban hetes számmal jött ki, mi is nyugodtan hívhatjuk így) PC-s megjelenésével az új, RPG-sített felvonás is már nyúzható a gépünkön. De hiába keressük a nem a Valve által működtetett Steam Database-en. azaz a SteamDB-n a játékot. Itt megnézhetjük, hogy hányan játszanak valamivel, mikor frissítettek egy címet, és így egy terjedelmes adatbázist kaphatunk az általunk keresett játékról. A Yakuza: Like A Dragon nem tartozik közéjük.

A lenti kép nem Photoshop. Ha megnézzük a Yakuza új részének SteamDB-s oldalát, akkor szembe is futhatunk a hibaüzenettel, ami azt írja, hogy ez az oldalt eltávolították, ugyanis a SEGA azt állítja, hogy ők terjesztik (illegálisan) a játékukat, ami egyértelműen nem igaz! A Twitteren Pavel Djundik, a SteamDB fejlesztője kifejtette, hogy a japán kiadó ügyvédjei próbálják eltávolítani a kérdéses oldalt arra hivatkozva, hogy ők terjesztik a játékot. Erre ő leszedte azt. A SteamDB nem támogatja a kalózkodást, nem biztosít letöltési lehetőségeket, és nem értékesít Steam-kulcsokat. A site Djundik szerint évente legalább egy DMCA (szerzői jogi) követelést kap, de mindig gyorsan meg tudták oldani ezt.

A baj itt az, hogy a SEGA mindennemű választ figyelmen kívül hagy. Szerencsére a SEGA amerikai ágazatával kapcsolatot tudtak létesíteni, és ők utána is néznek a dolognak. Djundik megköszönte a támogatásunkat, mert ez neki csak hobbi, de mégis sok embernek kifejezetten hasznos (mert például így láthatjuk, ha egy adott játékból a Denuvót kiveszik).

A CloudFlare-től (a szolgáltatótól) 19-én kapták meg a SEGA által 12-én elküldött, eléggé általános emailt („a SEGA szerzői jog által védett szoftvereket és játékokat alkot, amit a SEGA oldalán lehet megtalálni”), és az itt megadott emailcímre küldtek választ, kifejezve, hogy a SteamDB a Steam beágyazott widgetjén keresztül biztosít vásárlási lehetőséget a Valve digitális boltjából. Csakhogy a részletezés helyett a japán kiadótól csak egy terjedelmesebb DMCA-követelést kaptak válaszképp.

Úgyhogy valaki a SEGÁnál Japánban nem érti, hogy a SteamDB teljesen ártatlan, és most az amerikai leányvállalatnak kell besegítenie. Az irónia? A SEGA volt a Metacritic legmagasabban értékelt kiadója 2020-ban.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu