Per az Intel ellen a weboldaluk miatt!

TECH HÍREK – Az Intel weboldala lényegében lehallgatta a böngészőinket, és emiatt polgári peres eljárás indult a cég ellen…

Februárban azzal vádolták az Intelt, hogy a cég nem tartotta be a lehallgatással kapcsolatos (angolul wiretapping) törvényeket, mert a weboldalukon nyomon követte a billentyűzeten lenyomott gombokat és az egér mozgását. És a floridai állami bíróságtól feljebb ment az ügy Orlando szövetségi körzetébe az Egyesült Államokban, és így egyre nagyobb teher van a tech cégen, és többen is azt állítják, hogy nyomkövető szoftvereket használnak, hogy a weboldaluk használatán keresztül figyeljen meg egyeseket…

A The Register oldalán láthatjuk a dokumentumot a polgári peres eljárásról. Holly Londers hozta el a bíróságra az ügyet, azt állítva, hogy minimum egy tucatnyi alkalommal látogatta meg az Intel weboldalát, amiből felfedezte, hogy a nyomkövetésre, rögzítésre, illetve visszajátszásra használatos szoftverekben rejlő potenciállal bírhat az oldal, ami megszakíthatja az interakciót az Intel site-jával. Meghatározott szoftvereket nem neveztek meg, de egy, az ügyben jártas ügyvéd szerint a Clicktale nevű program lehet érintett.

A Blacklight pont az ilyen nyomkövetést feltáró weboldal, és azt állítja, hogy az Intel rögzíti a látogatásokat, nyomon követi az egerünk mozgását, a klikkelést, a görgetést, és még a hálózati aktivitásunkat is. Viszont nem esett szó a billentyűzet nyomkövetéséről, és az sem tiszta, miként használhatja ezt fel az Intel, ami adatfelhasználási szabályzata szerint üzleti működése céljából gyűjt adatokat a szolgáltatás biztosítása érdekében, és több adatot közvetlenül szolgáltatunk nekik (pl. egy Intel termék megrendelése, vagy az ügyfélszolgálat felkeresése révén).

Csakhogy bizonyos partnerektől is szerezhet adatokat, és nem tudni, hogy pontosan milyen adatokról van itt szó, de itt ki kell emelni, hogy azt sem említik, hogy miket is tárol végül az Intel. Gunes Acar, a Princeton CITP posztdoktorális kutatója a 2018-as FTC PrivConon még azt mondta, hogy ez a weboldal felelőssége, akár egy third-party API révén is, hogy a látogatókat tájékoztassa az ilyen módon történő rögzítésről, és a cégeket talán érdemesebb lenne az átláthatóság felé lassan elterelni, mert a kockázatokról is tájékoztatni kellene a kérdéses weboldal látogatóit.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu