Menu

HoloLens: hatalmas szerződést kötött az amerikai hadsereggel a Microsoft!

TECH HÍREK – Amerikai dollárban is hatalmas összegű megállapodásról van szó, forintban pedig már nehezen elképzelhető, hogy milyen szerződéssel kínálta meg az amerikai hadsereg a redmondi céget.

22 milliárd. Dollárban is sok, forintban pedig kb. 6600 milliárd, sőt, akár még ennél is többről lehet szó. Ezért a pénzért a Microsoftnak a következő 10 évben AR headseteket kell fejlesztenie, hogy erősebb helyzetfelismeréssel rendelkezhessenek a hadsereg katonái, ugyanis a HoloLens headsetre építő IVAS rendszert (Integrated Visual Augmentation System – magyarul integrált vizuális augmentációs rendszert) fognak bevetni a harcok során.

A szerződés szerint az IVAS-projekt célja az, hogy a Microsoft egy olyan platformot fejlesszen ki, amit a katonák a harcok, a gyakorlatok és az edzések során egyaránt be tudnak vetni. A redmondi cég több mint 120 ezer eszközt fog legyártani a következő évtizedben. A Microsoft blogposztja szerint az IVAS egy olyan platformot valósít meg, amivel a katonák nagyobb biztonságot élvezhetnek, továbbá hatékonyak lehetnek. A HoloLens technológia mellett az Azure felhős képességeit is igénybe veszik.

A rendszer nagy felbontású éjjeli, termál (hőérzékelő) és katonai szenzorokat alkalmaz, mind egy kijelzőbe építve, ami a helyzetfelismerést teszi jobbá, a célpontokat pedig könnyebben meg lehet közelíteni, és a taktikai döntések is határozottabban jöhetnek létre, mindez pedig elősegíti az amerikai hadsereg helyzetét a bevetések során, állítja a hadsereg, ami az IVAS-t egy életszerű, kevert valóságú (mixed reality) környezet megteremtésére is használni fogja.

Ez a 22 milliárd dolláros megállapodás messze nagyobb, mint a 2019-ben elnyert 479 milliós szerződés, ami akkor még az IVAS prototípusára vonatkozott. Ezt akkor több Microsoft-alkalmazott elítélte egy nyílt levélben, amiben arra kérték a redmondi céget, hogy a fegyverfejlesztésbe ne avatkozzon bele, és egy külsős etikai bizottságot hozzon létre. Persze a Microsoft védi magát: egy 2018-as blogposztban Brad Smith, a cég elnöke az Egyesült Államok erős védelmére hivatkozott, és azt akarja, hogy az országot védő embereknek az ország legjobb technológiájához legyen hozzáférése, és ebbe a Microsoft is beletartozik. Egy március 31-ei tweetben Smith kiemelte, hogy a védelmi minisztériumot és a hadsereget már régóta támogatják, hogy azok fejlettebb technológiát kaphassanak. Erre a Microsoft Workers 4 Good csoportja (ami 2019-ben is már ellenkezett (azt válaszolta, hogy jobb lett volna, ha a transzneműek mellett állt volna ki a cég ahelyett, hogy inkább a háborús fegyverek építésével foglalkozna.

A zárópoén? A Microsoft egy tíz milliárd dolláros felhős szerződést kötött a Pentagonnal az informatikai infrastruktúrájuk felújítása céljából… de ezt perre vitte az Amazon.

Forrás: PCGamer

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu