HoloLens: hatalmas szerződést kötött az amerikai hadsereggel a Microsoft!

TECH HÍREK – Amerikai dollárban is hatalmas összegű megállapodásról van szó, forintban pedig már nehezen elképzelhető, hogy milyen szerződéssel kínálta meg az amerikai hadsereg a redmondi céget.

22 milliárd. Dollárban is sok, forintban pedig kb. 6600 milliárd, sőt, akár még ennél is többről lehet szó. Ezért a pénzért a Microsoftnak a következő 10 évben AR headseteket kell fejlesztenie, hogy erősebb helyzetfelismeréssel rendelkezhessenek a hadsereg katonái, ugyanis a HoloLens headsetre építő IVAS rendszert (Integrated Visual Augmentation System – magyarul integrált vizuális augmentációs rendszert) fognak bevetni a harcok során.

A szerződés szerint az IVAS-projekt célja az, hogy a Microsoft egy olyan platformot fejlesszen ki, amit a katonák a harcok, a gyakorlatok és az edzések során egyaránt be tudnak vetni. A redmondi cég több mint 120 ezer eszközt fog legyártani a következő évtizedben. A Microsoft blogposztja szerint az IVAS egy olyan platformot valósít meg, amivel a katonák nagyobb biztonságot élvezhetnek, továbbá hatékonyak lehetnek. A HoloLens technológia mellett az Azure felhős képességeit is igénybe veszik.

A rendszer nagy felbontású éjjeli, termál (hőérzékelő) és katonai szenzorokat alkalmaz, mind egy kijelzőbe építve, ami a helyzetfelismerést teszi jobbá, a célpontokat pedig könnyebben meg lehet közelíteni, és a taktikai döntések is határozottabban jöhetnek létre, mindez pedig elősegíti az amerikai hadsereg helyzetét a bevetések során, állítja a hadsereg, ami az IVAS-t egy életszerű, kevert valóságú (mixed reality) környezet megteremtésére is használni fogja.

Ez a 22 milliárd dolláros megállapodás messze nagyobb, mint a 2019-ben elnyert 479 milliós szerződés, ami akkor még az IVAS prototípusára vonatkozott. Ezt akkor több Microsoft-alkalmazott elítélte egy nyílt levélben, amiben arra kérték a redmondi céget, hogy a fegyverfejlesztésbe ne avatkozzon bele, és egy külsős etikai bizottságot hozzon létre. Persze a Microsoft védi magát: egy 2018-as blogposztban Brad Smith, a cég elnöke az Egyesült Államok erős védelmére hivatkozott, és azt akarja, hogy az országot védő embereknek az ország legjobb technológiájához legyen hozzáférése, és ebbe a Microsoft is beletartozik. Egy március 31-ei tweetben Smith kiemelte, hogy a védelmi minisztériumot és a hadsereget már régóta támogatják, hogy azok fejlettebb technológiát kaphassanak. Erre a Microsoft Workers 4 Good csoportja (ami 2019-ben is már ellenkezett (azt válaszolta, hogy jobb lett volna, ha a transzneműek mellett állt volna ki a cég ahelyett, hogy inkább a háborús fegyverek építésével foglalkozna.

A zárópoén? A Microsoft egy tíz milliárd dolláros felhős szerződést kötött a Pentagonnal az informatikai infrastruktúrájuk felújítása céljából… de ezt perre vitte az Amazon.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu