Mass Effect Legendary Edition: így módosul a játékmenet [VIDEO]

Az Electronic Arts és a BioWare egy részletes összefoglalóval jelentkezett a Mass Effect-trilógia átszabásáról, így megtudtuk, hogy mennyire nyúltak bele a játékokba.

Az első rész harcai és játékmenete nagyban eltértek a másik kettőtől, ugyanis itt még a hagyományos RPG-mechanizmus (a kocka elvetése…) szerepet játszott. Ezért itt a fegyverek pontatlanabbak, kevésbé megbízhatóak voltak. Most már pontosabb, állandóbb tűzerőnk lesz, de a túlmelegedést továbbra is figyelnünk kell. A célzókás kameranézet is pontosabb, a másik két részhez közelibb lett. Az Immunity buff nem csak kisebb hatású, „végtelenített” opció, hanem erősebb védelmet biztosít, de rövidebb ideig. Shepard már sprintelhet harcon kívül, a közelharci támadásokatt egyetlen gombra szabták (nem automatikus), a mesterlövészpuskák sem „ringatóznak”, a célzásrásegítés javult, az összes ellenfél megfelelően sebződik a fejlövések esetén (eddig nem, pl. az emberek!), a teljes játék során felszedhetünk lőszermodokat (anti-organikus, anti-szintetikus pl.), nem csak magasabb szinteken, és már meg is lehet venni őket. A fegyvereket mindegyik osztály büntetés nélkül használhatja, de a specializációk (bizonyos fegyverek tuningolása) továbbra is karaktertípushoz kötött. A fegyverek gyorsabban lehűlnek, a medi-gél használat hatékonysága javult, annak „lehűlési ideje” csökkent, a szintlépések révén a hatása javul, és Liara hatása is erősebb lett rá. Az inventory kezelése is javult: több tárgyat szemétként jelölhetünk meg, és ezeket egyszerre omni-géllé lehet azonnal alakítani, vagy el is lehet egyben adni az egészet. Az inventoryban és a boltokban is lehet rendezni a tágyakat. Több képességet átbalanszoltak, a fegyverek ereje nőtt (ha azok a fegyverek skillfáján lettek megnyitva), a hatékonyságuk is nőtt (de néhol rövidebb ideig lehet csak használni őket). Az aktiválás során a hőtermelést is resetelik.

A csapattársakat külön is lehet utasítani az első részben (hasonlóan a másodikhoz, harmadikhoz), néhány bossfightot és ellenfelet átfaragtak, hogy a játékosok számára fairebb, de kihívást nyújtóak legyenek (pl. Noveria). A trilógiában a fedezéket átszabták – több helyen több van belőlük, és megbízhatóbb módon léphetünk be vagy ki onnan. Az első részben az XP-t átszabták, a második részben pedig a lőszer dropokba nyúltak bele. Az első Mass Effectben a hatékonyságra hangolták át az XP-t, főleg a játék vége felé, hogy egy végigjátszás alatt hatékonyabban eljussunk a magasabb szintekre, így az első végigjátszás alatt eltüntették a szintkorlátot. A második részben pedig túl kevés lőszer spawnolt eredetileg be, ezért ezt feltekerték, főleg a mesterlövészpuskáknak kedvezve ezzel.

Az M-35 Mako járgányt is áttervezték az első Mass Effectből. A fizikája eredetileg túl könnyűvé és pattogóvá, esetleg teljesen irányíthatatlanná tette. Most már kezelhetőbb, gyorsabban újratölt a pajzsa, és a hátulján is új thrusterek vannak, amivel nagyobb sebességet tud elérni. A boost újratöltődése független a jármű alatt található „ugrórakétákétól”, így egyszerre mind a kettőt használhatjuk. Jobb kezelhetőség, súlyosabbnak érződő jármű, jobb kamerakezelés, alacsonyabb szögeken is jobb célzásra képes, az XP-büntetést kivették, ha a Makoban tartózkodunk, és a láva érintése nem egyenlő az azonnal elbukott küldetéssel: csak idővel sebez minket…

Shepard testreszabása egységesített lett a karakteralkotósdiban, ami több bőrszínt és hajstílust kapott, és a kód révén egységes kinézetet adhatunk hősünknek mind a három játékban. A Mass Effect: Genesis képregényeket is hozzáadták a játékokhoz, így mindegy, hogy hol kezdünk, döntéseket hozhatunk így is. Egységes launchert kapott a három játék, ami így a beállításoknak és a nyelvnek is egy opciót igényel csak, az elmentések viszont egyediek játékonként, és külön lehet kezelni azokat. A Mass Effect 3 női karkatere (a FemShep) mind a három részben alapopció női karakternek, de az eredeti dizájn opcióként továbbra is elérhető. Az achievementek frissültek (a trilógia újakat kapott, az eredmények a három játékon át is haladnak, pl. 250 ellenfél megölése a három játékban összesen is megvalósulhat), a felesleges „öcsiket” eltávolították, több esetében pedig a megnyitásuk/teljesítésük/nevük frissült.

Integrálták a fegyveres, pajzsos DLC-pakkokat a játékba, így azok alapból ott vannak, és a kutatás, vásárlás révén is megszerezhetőek, vagy a játékok során megtalálhatjuk őket, így a második és harmadik rész egyensúlya megmarad. A Recon Hood (ME2) és a Cerberus Ajax páncél (ME3) a játékok elején elérhetőek. A hangzást újrakeverték és jobbá tették, többszáz bugot kijavítottak, natív kontroller-, és 21:9 képarány támogatás vár ránk a DX11 mellett PC-n.

A harmadik részben a galaxis háborúban áll a Repaerekkel, és a Galaxy at War funkció révén a Normandy harcinformációs központjában érzékelhetünk egy átbalanszolást. A galaxis harckészültsége már nem érintett külső tényezőktől (multiplayer, régi ME3 kiegészítő app…). Minél több tartalmat teljesítünk a trilógiában, annál nagyobb eséllyel vághatunk neki a végső harcnak. Ha csak a Mass Effect 3-at szedjük elő, jóformán mindent meg kell csinálnunk, hogy ne negatív befejezésben részesüljünk. Az első két rész nyúzása a legmegbízhatóbb fegyver a Reaperek ellen. A ME3 Extended Cut befejezése lesz az alap, de az ebben a DLC-ben végrehajtott galaktikus harckészültség átbalanszoláshoz képest nehezebb feladatunk lesz.

A Mass Effect 2-ben belenyúltak a Paragon-Renegade rendszerbe, több régi hibát kijavítottak, így a reputációnk mértéke pontosabb, és így nem akadályozza meg azt, hogy egy-két párbeszédes opció eltűnjön (holott azoknak nem kéne). Így bizonyos jelenetek könnyebben elérhetőek ott, és ezek hatása a harmadik részre is kihatnak majd, mégpedig pozitívan.

A lenti videóban az IGN összehasonlította az eredeti teljesítményét a Legendary Editionéval. Jobb Mako-kezelés, átszabott Noveria, módosított harcok. Ezek is mind láthatóak. A Mass Effect Legendary Edition május 14-én érkezik PlayStation 4-re, Xbox One-ra (visszamenőleges támogatás révén a next-gen konzolok is futtatni tudják), illetve PC-re (Steam, Origin).

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu