Menu

Április 21-én indul a FIA által hitelesített Gran Turismo versenysorozat idei etapja

A Gran Turismo Sportot használó Gran Turismo 2021-es bajnoksága módosult formátummal áll idén a rajtvonalhoz.

A bajnokság (ami teljesen online lesz) április 21-én indul el, és ehhez még a nemzetközi autósport-szövetség, a FIA is a nevét adja a 2018-as kezdetek óta. Bárki részt vehet, aki elmúlt 18 éves, rendelkezik egy aktív PlayStation Plus-előfizetéssel, a Gran Turismo Sporttal (és ezekből adódóan értelemszerűen egy PlayStation 4-gyel, esetleg PlayStation 5-tel), továbbá a részt vevő országok egyikében tartózkodik. Részletek itt.

Két külön sorozat lesz: a Nation Cupban mindenki a maga országa nevében gurul a pályára, a Manufacturer Seriesben pedig a gyártót lehet képviselni. A győztesek az év végi FIA díjátadó gálán is ott lehetnek a valódi motorsport nyerteseivel (így például az idei F1-világbajnokkal is összefuthatnak).

A tavalyi nemzeti kupát a japán Miyazono Takuma vitte el, és ő a gyártói kupában is szerepet játszott, ugyanis a Subarunak elhozta a koronát a török Mikail Hizal és az amerikai Daniel Solis segítségével. A 2020-as rendezvénysorozat még személyes jelenléttel indult Sydney-ben a világtúra részeként, de a többi esemény már online volt több mint kétmillió nevezéssel és 159 ezer játékossal. Több mint 120 millió megtekintést hoztak össze az ilyen tartalmak, amiből majdnem félmillió követőt mutattak fel.

A bajnokság első szakasza április 21-étől június 26-áig tart. A gyártói kupa és a nemzeti kupa egyenként tíz versenyből áll ebben a körben – előbbit szerdánként, utóbbit szombatonként rendezik meg. A világsorozat (World Series) első és második részében a legjobb tizenhat nemzeti és a legjobb tizenkét gyártói versenyzőjét (a tavalyi döntőből fognak eleinte válogatni) két új eseményen versenyezhetnek egymással június 6-án és július 11-én. Aztán a World Series Showdown keretein belül a tizenhat legjobb nemzeti kupás résztvevő a tizenhat World Series-essel megküzdhet, hogy a világsorozatban, esetleg a döntőben is ott lehessenek. Eközben a gyártói kupában a csapatos felállással tizenkét három fős csapat küzd meg a döntős pontokért. Előbbit augusztus 22-én, utóbbit pedig 21-én tartják meg. Ez zárja az első szakaszt.

Aztán az online második szakasz július 7-étől szeptember 25-éig tart, hogy ebben a tíz menetben további nemzeti és gyártói helyek töltődjenek fel a decemberi fináléra. Aztán október 3-án és november 14-én a World Series hármas és négyes elit versenye jön. Végül december 3-a és 5-e között jön a döntő. 3-án a Toyota Gazoo Racing GT Cup támogató sorozaté a főszerep, 4-én a gyártói kupa döntője jön a 12 legjobb csapattal egy versenysorozatban, 5-én pedig a nemzeti kupa 32 legjobb pilótája (16 a világsorozatból, 16 pedig az online második szakaszból) küzd meg a győzelemért.

Kazunori Yamauchi, a Gran Turismo atyja szerint a koronavírus-világjárvány miatt nincs meg a személyes találkozás lehetősége, de örül annak, hogy a FIA által hitelesített bajnokság online térben is képes növekedni. Izgatott az új formátum miatt, és a közvetítésben új technológiákat vesznek igénybe. Mindenkinek sok szerencsét kíván, megköszönte a támogatást, és biztos benne, hogy lélegzetelállító versenyzésre számíthatunk idén.

Graham Stoker, a FIA sportért felelős helyettes elnöke szerint a Gran Turismo-s kapcsolatuk idén a negyedik évbe lép, és eddig sikeres volt. A pandémia alatt a digitális motorsport az élre tört, és tavaly remek látvány volt emiatt a sok jelentkező, amiből a döntő is izgalmakat eredményezett. Brazília és Németország után új nyertest köszönthettek Japánból, és emiatt egy igazán nemzetközi sorozatnak tartja a GT-világbajnokságot. Anna Nordkvist, a FIA digitális motorsport-bizottságának elnöke szerint a FIA egy stratégiát dolgozott ki a digitális motorsportnak, hogy annak minőségét (a tömeges jelentkezést, a diverzitást és az alacsony árküszöböt) hirdetni lehessen, mert ez a motorsport iránti érdeklődést is megnöveli, és önmagában grassroots (tényleg a semmiből megalakuló) műfaj lehet. A FIA által hitelesített Gran Turismo bajnokság pedig ennek egyik legfontosabb eleme, és szerinte a jövő fényes ebben a versenyágban is.

Forrás: Red Lemon sajtóközlemény

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu