Április 21-én indul a FIA által hitelesített Gran Turismo versenysorozat idei etapja

A Gran Turismo Sportot használó Gran Turismo 2021-es bajnoksága módosult formátummal áll idén a rajtvonalhoz.

A bajnokság (ami teljesen online lesz) április 21-én indul el, és ehhez még a nemzetközi autósport-szövetség, a FIA is a nevét adja a 2018-as kezdetek óta. Bárki részt vehet, aki elmúlt 18 éves, rendelkezik egy aktív PlayStation Plus-előfizetéssel, a Gran Turismo Sporttal (és ezekből adódóan értelemszerűen egy PlayStation 4-gyel, esetleg PlayStation 5-tel), továbbá a részt vevő országok egyikében tartózkodik. Részletek itt.

Két külön sorozat lesz: a Nation Cupban mindenki a maga országa nevében gurul a pályára, a Manufacturer Seriesben pedig a gyártót lehet képviselni. A győztesek az év végi FIA díjátadó gálán is ott lehetnek a valódi motorsport nyerteseivel (így például az idei F1-világbajnokkal is összefuthatnak).

A tavalyi nemzeti kupát a japán Miyazono Takuma vitte el, és ő a gyártói kupában is szerepet játszott, ugyanis a Subarunak elhozta a koronát a török Mikail Hizal és az amerikai Daniel Solis segítségével. A 2020-as rendezvénysorozat még személyes jelenléttel indult Sydney-ben a világtúra részeként, de a többi esemény már online volt több mint kétmillió nevezéssel és 159 ezer játékossal. Több mint 120 millió megtekintést hoztak össze az ilyen tartalmak, amiből majdnem félmillió követőt mutattak fel.

A bajnokság első szakasza április 21-étől június 26-áig tart. A gyártói kupa és a nemzeti kupa egyenként tíz versenyből áll ebben a körben – előbbit szerdánként, utóbbit szombatonként rendezik meg. A világsorozat (World Series) első és második részében a legjobb tizenhat nemzeti és a legjobb tizenkét gyártói versenyzőjét (a tavalyi döntőből fognak eleinte válogatni) két új eseményen versenyezhetnek egymással június 6-án és július 11-én. Aztán a World Series Showdown keretein belül a tizenhat legjobb nemzeti kupás résztvevő a tizenhat World Series-essel megküzdhet, hogy a világsorozatban, esetleg a döntőben is ott lehessenek. Eközben a gyártói kupában a csapatos felállással tizenkét három fős csapat küzd meg a döntős pontokért. Előbbit augusztus 22-én, utóbbit pedig 21-én tartják meg. Ez zárja az első szakaszt.

Aztán az online második szakasz július 7-étől szeptember 25-éig tart, hogy ebben a tíz menetben további nemzeti és gyártói helyek töltődjenek fel a decemberi fináléra. Aztán október 3-án és november 14-én a World Series hármas és négyes elit versenye jön. Végül december 3-a és 5-e között jön a döntő. 3-án a Toyota Gazoo Racing GT Cup támogató sorozaté a főszerep, 4-én a gyártói kupa döntője jön a 12 legjobb csapattal egy versenysorozatban, 5-én pedig a nemzeti kupa 32 legjobb pilótája (16 a világsorozatból, 16 pedig az online második szakaszból) küzd meg a győzelemért.

Kazunori Yamauchi, a Gran Turismo atyja szerint a koronavírus-világjárvány miatt nincs meg a személyes találkozás lehetősége, de örül annak, hogy a FIA által hitelesített bajnokság online térben is képes növekedni. Izgatott az új formátum miatt, és a közvetítésben új technológiákat vesznek igénybe. Mindenkinek sok szerencsét kíván, megköszönte a támogatást, és biztos benne, hogy lélegzetelállító versenyzésre számíthatunk idén.

Graham Stoker, a FIA sportért felelős helyettes elnöke szerint a Gran Turismo-s kapcsolatuk idén a negyedik évbe lép, és eddig sikeres volt. A pandémia alatt a digitális motorsport az élre tört, és tavaly remek látvány volt emiatt a sok jelentkező, amiből a döntő is izgalmakat eredményezett. Brazília és Németország után új nyertest köszönthettek Japánból, és emiatt egy igazán nemzetközi sorozatnak tartja a GT-világbajnokságot. Anna Nordkvist, a FIA digitális motorsport-bizottságának elnöke szerint a FIA egy stratégiát dolgozott ki a digitális motorsportnak, hogy annak minőségét (a tömeges jelentkezést, a diverzitást és az alacsony árküszöböt) hirdetni lehessen, mert ez a motorsport iránti érdeklődést is megnöveli, és önmagában grassroots (tényleg a semmiből megalakuló) műfaj lehet. A FIA által hitelesített Gran Turismo bajnokság pedig ennek egyik legfontosabb eleme, és szerinte a jövő fényes ebben a versenyágban is.

Forrás: Red Lemon sajtóközlemény

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu