Menu

Már évek óta tervezte a Sony a PlayStation Vita leállítását?

Egy korábbi Sony-alkalmazott kipakolt a Sony hamarosan teljesen sírba vonuló handheldjéről, ami nem volt képes lépést tartani a nyugaton a Nintendo 3DS-sel.

Az illető névtelenül tartott a Redditen egy kérdezz-feleleket (AMA – Ask Me Anything), de a site moderátorai megerősítették az anonim személy volt Sony-s kapcsolatát, ebből adódóan pedig nem lehet elhanyagolni, amit mond. Pláne úgy nem, hogy ugye a nyár végén a PlayStation Vita PlayStation Store-ja is bezár, és addigra a PSP és a PlayStation 3 számára fenntartott boltok is lelépnek.

Az ex-Sony-s alkalmazott szerint a Sony a PlayStation Vitát kudarcként kezelte (holott Japánban hosszú ideig támogatta, mert arrafelé a nyugati bukó után is volt kereslet iránta…), mert majdnem minden értékesítési céltól elmaradt, és mivel a Sony profitorientált (ez teljesen érthető), ez nem volt a cégnek hasznos, mert így a Vita veszteséges volt. Elfogadták, hogy egy kisebb pénzforrási lehetőségként tekintenek rá, de miután a firmware-t feltörték (utat engedve a kalózkodásnak, azzal beverték a szöget a handheld koporsójába. A memóriakártyákkal akarták ezt belassítani (de cserébe ezzel sokak nemtetszését váltották ki).

A Sony-n belül voltak a Vitának támogatói, főleg Japánban (ott azért nem volt annyira botrányos teljesítménye, ezt nem is lehet vitatni), de ez az egész végül csak egy „megmondtuk” szituációt eredményezett a kulturális háborúban, amit a Sony kb. az utóbbi évtizedben folytatott az illető szerint. Hozzátette, hogy a PlayStation Portable számára volt a cégnek egy ötlete, de a 2011-es, hetekig tartó PlayStation Network hack (ami révén a PSN en bloc nem működött) keresztbe tett az elképzeléseknek.

Egy évtizede a Sony félt a „hack” szótól, és bárminemű hálózati behatolástól, és emiatt a PSP számára tervezett trófeákról lemondtak, miután a handheld firmware-jé feltörték, így ők majdnem azonnal ejtették az egészet.

És végül a kegyelemdöfés: azért nem foglalkoznak a népszerűnek tekintett IP-ikkel (pl. a Sly Cooper talán ide is vehető), mert anyagilag nem éri meg nekik. Az illető szerint a Sony üzletként tekint erre, így oda szegezik tekintetüket, ahol a pénz van.

Forrás: PSL

Spread the love

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu