Már évek óta tervezte a Sony a PlayStation Vita leállítását?

Egy korábbi Sony-alkalmazott kipakolt a Sony hamarosan teljesen sírba vonuló handheldjéről, ami nem volt képes lépést tartani a nyugaton a Nintendo 3DS-sel.

Az illető névtelenül tartott a Redditen egy kérdezz-feleleket (AMA – Ask Me Anything), de a site moderátorai megerősítették az anonim személy volt Sony-s kapcsolatát, ebből adódóan pedig nem lehet elhanyagolni, amit mond. Pláne úgy nem, hogy ugye a nyár végén a PlayStation Vita PlayStation Store-ja is bezár, és addigra a PSP és a PlayStation 3 számára fenntartott boltok is lelépnek.

Az ex-Sony-s alkalmazott szerint a Sony a PlayStation Vitát kudarcként kezelte (holott Japánban hosszú ideig támogatta, mert arrafelé a nyugati bukó után is volt kereslet iránta…), mert majdnem minden értékesítési céltól elmaradt, és mivel a Sony profitorientált (ez teljesen érthető), ez nem volt a cégnek hasznos, mert így a Vita veszteséges volt. Elfogadták, hogy egy kisebb pénzforrási lehetőségként tekintenek rá, de miután a firmware-t feltörték (utat engedve a kalózkodásnak, azzal beverték a szöget a handheld koporsójába. A memóriakártyákkal akarták ezt belassítani (de cserébe ezzel sokak nemtetszését váltották ki).

A Sony-n belül voltak a Vitának támogatói, főleg Japánban (ott azért nem volt annyira botrányos teljesítménye, ezt nem is lehet vitatni), de ez az egész végül csak egy „megmondtuk” szituációt eredményezett a kulturális háborúban, amit a Sony kb. az utóbbi évtizedben folytatott az illető szerint. Hozzátette, hogy a PlayStation Portable számára volt a cégnek egy ötlete, de a 2011-es, hetekig tartó PlayStation Network hack (ami révén a PSN en bloc nem működött) keresztbe tett az elképzeléseknek.

Egy évtizede a Sony félt a „hack” szótól, és bárminemű hálózati behatolástól, és emiatt a PSP számára tervezett trófeákról lemondtak, miután a handheld firmware-jé feltörték, így ők majdnem azonnal ejtették az egészet.

És végül a kegyelemdöfés: azért nem foglalkoznak a népszerűnek tekintett IP-ikkel (pl. a Sly Cooper talán ide is vehető), mert anyagilag nem éri meg nekik. Az illető szerint a Sony üzletként tekint erre, így oda szegezik tekintetüket, ahol a pénz van.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu