Hosszú vetélkedés zajlott a PlayStation irányításáért a Sony-n belül!

A Sony japán ágazata az amerikai szervezettel jó ideig küzdött, hogy vezethesse a PlayStation brandet. Az eredményt már látjuk, a hatását pedig érzékeljük.

Már említettük az ex-Sony alkalmazottat, aki felfedte, hogy a Sony már évek óta tervezte a PlayStation Vita kivonását, ugyanis üzletileg nem érte meg nekik (ugyanez a népszerű franchise-okra is vonatkozik, ha azokat jó ideje nem láttuk). A Redditen tartott AMA-ban (Ask Me Anything = Kérdezz-felelek) a névtelen ex-Sony-s (akinek múltját a Reddit moderátorai megerősítették) kitért arra, hogy a PlayStationön belül mi is zajlott pár éven keresztül.

Szerinte a PlayStation történelmileg egy japán brand (az is: a Sony bosszúként lépett a konzolpiacra a Nintendo ellen, miután a nagy N a CD-ROM technológiával a Philipsszel tartott, holott már közösen létrehozták azt a bizonyos Nintendo Play Stationt…). Csakhogy a PS1 debütálása óta az amerikai piac a játékipar legnagyobb régiójává vált, és emiatt verseny zajlott a Sony japán és amerikai „telephelyei” között, hogy irányíthassák a PlayStation brandet.

Ennek hatását évek óta láthatjuk (az amerikai ágazat nyert). A Sony Interactive Entertainment főhadiszállását Japánból az Egyesült Államokba tették, a SIE Japan Studiosnak konkrétan befellegzett, és talán a kegyelemdöfést a PlayStation 5 esetében lépte meg a cég, ugyanis (és ezt korábban már többször is említettük) egy két és fél évtizedes japán tradíciót rúgott fel a cég: Japánban az X és a Kör gombok szerepe fordított volt, de a PS5-tel ők is a nyugati gombkiosztást kapták, és az ex-Sony-s szerint ez volt az amerikai PlayStation-alakulat utolsó „középső ujja” a japán branchnek.

A kulturális háború az utóbbi egy évtizedben zajlott, és emiatt a Sony egyre amerikaibb lett (ezt is említettük már hónapok óta), mert az ottani piac a legnagyobb. Jim Ryannel, a SIE vezetőjével ez az egyén sosem lépett interakcióba, de szerinte „ő egy üzletember mindenekelőtt. Ez pedig sokat elmond.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu