Menu

Hosszú vetélkedés zajlott a PlayStation irányításáért a Sony-n belül!

A Sony japán ágazata az amerikai szervezettel jó ideig küzdött, hogy vezethesse a PlayStation brandet. Az eredményt már látjuk, a hatását pedig érzékeljük.

Már említettük az ex-Sony alkalmazottat, aki felfedte, hogy a Sony már évek óta tervezte a PlayStation Vita kivonását, ugyanis üzletileg nem érte meg nekik (ugyanez a népszerű franchise-okra is vonatkozik, ha azokat jó ideje nem láttuk). A Redditen tartott AMA-ban (Ask Me Anything = Kérdezz-felelek) a névtelen ex-Sony-s (akinek múltját a Reddit moderátorai megerősítették) kitért arra, hogy a PlayStationön belül mi is zajlott pár éven keresztül.

Szerinte a PlayStation történelmileg egy japán brand (az is: a Sony bosszúként lépett a konzolpiacra a Nintendo ellen, miután a nagy N a CD-ROM technológiával a Philipsszel tartott, holott már közösen létrehozták azt a bizonyos Nintendo Play Stationt…). Csakhogy a PS1 debütálása óta az amerikai piac a játékipar legnagyobb régiójává vált, és emiatt verseny zajlott a Sony japán és amerikai „telephelyei” között, hogy irányíthassák a PlayStation brandet.

Ennek hatását évek óta láthatjuk (az amerikai ágazat nyert). A Sony Interactive Entertainment főhadiszállását Japánból az Egyesült Államokba tették, a SIE Japan Studiosnak konkrétan befellegzett, és talán a kegyelemdöfést a PlayStation 5 esetében lépte meg a cég, ugyanis (és ezt korábban már többször is említettük) egy két és fél évtizedes japán tradíciót rúgott fel a cég: Japánban az X és a Kör gombok szerepe fordított volt, de a PS5-tel ők is a nyugati gombkiosztást kapták, és az ex-Sony-s szerint ez volt az amerikai PlayStation-alakulat utolsó „középső ujja” a japán branchnek.

A kulturális háború az utóbbi egy évtizedben zajlott, és emiatt a Sony egyre amerikaibb lett (ezt is említettük már hónapok óta), mert az ottani piac a legnagyobb. Jim Ryannel, a SIE vezetőjével ez az egyén sosem lépett interakcióba, de szerinte „ő egy üzletember mindenekelőtt. Ez pedig sokat elmond.

Forrás: PSL

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu