Cyberpunk 2077: meglepően kevés pénzvisszatérítés történhetett

Miután decemberben botrányosan félkészen jutott el a boltokba a CD Projekt RED (innentől csak CDPR) belső nézetes kalandja, nem tűnt úgy, hogy ennyire kevesen élnek a cég által felajánlott visszatérítési ajánlattal…

A CD Projekt (CDP) vezetősége egy pénzügyi jelentés során közölte, hogy a cég által indított Help Me Refund programra 8,46 millió lengyel zloty-t (kb. 674,7 millió forintot) költött, és ebbe beleszámolták a kezelési költségeket, mert szerte a világból jöttek igények a pénzvisszatérítésre. Erre aztán a konferenciahívás során gyorsan jött egy kérdés, hogy ez hány példányt takar. A válasz meglepő: kb. 30 ezer. Ezt nem írtuk el: tényleg harmincezer!

Igaz, a CDP befektetői kapcsolatokért felelős szóvivője a Gamesindustry-nak azt mondta, hogy ez csak az ő programjukra vonatkozik (és így emailben felkeresték a lengyeleket). A bolti, PlayStation Store-os, Microsoft Store-os visszatérítések ebbe nem számítanak bele. Mike Futter, egy pénzügyi elemző szerint a cég 51,2 millió dollárt (15,43 milliárd forintot) költött a pénzvisszatérítésre. Ouch.

Ehhez adjuk hozzá, hogy 2020 végével bezárólag 13,7 millió példányban vásároltuk meg a Cyberpunk 2077-et. A CDP vezetősége kiemelte, hogy az értékesítési görbe szokatlan itt, ugyanis a játék továbbra sem vásárolható meg a PlayStation Store-ról, miután a minőségre hivatkozva a Sony lerúgta onnan a CDPR termékét. Így pedig lehet, hogy néhányan más platformokon (értelemszerűen Xbox, PC) húzták be ekkor a december 10-én elstartolt játékot, aminek 1,2 milliárd zloty (95,67 milliárd forint) volt a költségvetése. Az értékesítések 56%-a PC-n és Google Stadián történt. A PlayStation 4 28%, az Xbox One 17%-ot tett ki. A PC-n az értékesítések közel 10%-át a CDP tulajdonában levő DRM-mentes bolt, a GOG tette ki. A 344 millió zloty (27,42 milliárd forint) forgalomból 20,7 millió zloty (1,65 milliárd forint) nettó profit jött össze.

Végül a februári ransomware kibertámadásokról azt mondták, hogy egy külsős program segítségével történt ez meg, így nem a hálózat biztonságának feltörése révén támadták meg a CDPR szervereit. A legnagyobb hatás annyi volt, hogy 2-3 heti munka veszett kárba, miközben az érintett szegmenseket ismét működőképessé tették a hálózaton.

Forrás: Gamesindustry, JVL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu