A fejlesztők közel fele érintett a játékhalasztásban, de mi a kedvenc platformjuk?

A GDC (Game Developers Conference; a játékfejlesztők számára megrendezett konferencia) felmérése nem mutat biztató jövőképet.

A GDC szervezői évente tartanak egy játékipari felmérést. Az idei jelentést itt találhatjuk. Közel háromezer embert kérdeztek meg, és a kérdésük az volt, hogy fejlesztőként melyik platform kelti fel leginkább az érdeklődésüket? A PC nyert 58%-kkal. A PlayStation 5 futott be másodiknak 44%-kal, és a dobogóra még felfért a Nintendo Switch 38%-kal. Az Xbox Series duó már csak 30%-ot hozott össze, és utánuk összességében a „VR-headsetek” következtek 27%-kal. A Google Stadia abszolút sereghajtónak nevezhető, ugyanis a válaszolók mindössze 6%-a tekintette érdekes platformnak a Google streamelő szolgáltatását!

Azért hozzá kell tennünk, hogy az érdeklődés nem egyenlő az üzleti tervvel, ugyanis a kiadóknak általában más látásmódjuk van, mint a fejlesztőknek. Ezért érdemes is megnézni azt a kérdést, hogy a fejlesztők éppen mire fejlesztenek? A PC itt is éllovas volt, és itt is 58%-os arányt húzott be. Az Apple iOS 32%-ot vitt el, a Google Android 31%-ot happolt el, a PlayStation 5 pedig meglepően alacsony százalékkal (27%) végzett. Az Xbox Series párost így is megelőzte (24%). Szóval a mobilos térnyerés teljesen tetten érhető, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Electronic Arts is nyíltan mobilos Battlefield játékkal készül 2022-re (erről korábban beszámoltunk már).

És akkor itt van az a kérdés is, hogy a koronavírus-világjárvány mennyire járult hozzá a játékok elhalasztásához? A válaszadók elég nagy százaléka (közel fele: 44%!) mondta azt, hogy igen, a pandémia miatt kénytelenek voltak módosítani a terveiken. A crunch (erőltetett menet, sok túlóra…) is még jelen van: a fejlesztők 45%-a mondta, hogy átlagban több mint heti 40 órát dolgoznak… ami szomorú, de az már inkább hajmeresztő, hogy 4%-uk heti 60-nál is több órát tepernek!

A fejlesztők tehát a PlayStation 5-öt fejlesztőbarát platformnak tekintik, és azért hallottunk más ilyen nyilatkozatokat.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu