Mennyi ideig tartana egy Commodore 64-en egy Bitcoint bányászni? [VIDEO]

TECH HÍREK – Eszement kérdés ez? Igen. Az időtartam és a költségek? Azok még inkább.

A Commodore 64 Magyarországon is nagyon népszerű platform volt a nyolcvanas évek második és a kilencvenes évek első felében. Több hazai sajtóorgánum is foglalkozott a C64-gyel (és értelemszerűen az akkori két nagy riválist meg kell említenünk: a csak CoV-ként rövidített Commodore Világ mellett az 576 KByte is gyűrte a masinát rendesen), amit értelemszerűen nem arra találtak ki, hogy a napjainkban aranyáron mért bitcoinbányászattal foglalkozzon…

Az 8-Bit Show And Tell YouTube csatornán bemutattak egy szoftvert, aminek a neve Bitcoin Miner 64. Ez egy hagyományos, nem buherált Commodore 64-en fut. A hash sebessége nem valami gyors (0,3 H/s). Ezt megfogalmazzuk úgy, hogy laikusoknak is érthető legyen: az, hogy egyetlen Bitcoint összetermeljen egy C64, ahhoz legalább 50 billió év kell. (10^12, 50 ezer milliárd év.) Az energiaköltség pedig 1,1 billiárd dollár (10^15, a milliárd pedig 10^9… forintban le sem merjük írni, annyira sok lenne!). Nos, és ehhez az ötven billió évhez kelleni fog a tuningolt SuperCPU gyorsító, ami valamelyest megnöveli a Commodore 64 teljesítményét.

A gyorsítóval 10 H/s sebességet tud a C64, amivel egy év alatt 0,00000000000002 Bitcoin jönne létre. 10 H/s-hez 21 wattot fogyaszt a számítógép, aminek elektromos költsége 22 dollár lenne egy év alatt. Ezt kell felszorozni 50 billióval. Ezek akkora számok, hogy elképzelni is nehéz, nem véletlenül írtuk a 10^ hatványokat!

A szoftver C-ben lett megírva, de akár tízszer gyorsabb is lehet az egész, ha gépi kóddal írták volna meg a Bitcoin Miner 64-et. Akkor csak 5 billió év és 0,11 billiárd dollár kellene. Addigra meg a Bitcoin talán megszűnik létezni, az emberiség is (mondjuk azért, mert a Nap addigra benyeli a Földet; addig 7-8 milliárd év kell), és akkor még az is kérdéses, hogy az Ethereummal milyen teljesítményt tudna a masina.

De a tuningolt C64-en még mindig gyorsabb a bányászat, mint egy… Nintendo Game Boy-on.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu