Hiába a Cyberpunk 2077 rázós rajtja, a CD Projekt vezetői a zsebüket tömik

A lengyel cég vezetősége busás bónuszokban részesült, holott a játék a többszöri halasztás ellenére is már-már katasztrofális állapotban jutott el a játékosokhoz.

A Bloomberg írása, továbbá a CD Projekt (innentől csak CDP) éves jelentése szerint Marcin Iwinski és Adam Kicinski, a cég két vezérigazgatója év végi (üzleti évre kell gondolni, az pedig ugye áprilisban kezdődik) bónuszként fejénként kb. 6,3 millió dollárt, forintban jó 1,89 milliárdot tehet zsebre. Adam Badowski, a játék rendezője (és az igazgatótanács egyik tagja) 4,2 millió dollárt, tehát 1,26 milliárd forintot kap. A profit többsége a Cyberpunk 2077 értékesítéseiből jött össze, de a The Witcher 3 eladásai (amik hamarosan megint megugranak, mert bejelentettek belőle egy next-gen újrakiadást…) is megtolták a CDP szekerét…

A profitból (ez kb. 562 millió dollár) 20% megy el a bónuszokra, és itt is 50-50% arány van az igazgatóság és az alkalmazottak között. Egy alkalmazott mondjuk 5-9 ezer dollárt (1,5-2,7 millió forintot) kaphat, de egy magasabb beosztású illető akár 20 ezret (6 milliót) is felmarkolhat. (A menedzserek és rendezők pedig még többet.)

A CDP szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy 29,8 millió dollárt osztottak ki 865 alkalmazott között, így átlagban 34 ezer dollárt (10,2 millió forintot) kaptak egyenként. Csakhogy az igazgatóság öt tagja összesen 28 milliót tett el dollárban.  Közülük négyen a CDP részvényeinek 33%-át birtokolja, és ők azért buktak valamennyit, amikor is a cég részvényeinek értéke 57%-ot zuhant.

Kicinski szerint a pénzt megkeresték, és értelemszerűen minél több nettó profit van a CDP számára, úgy ők annál több jutalmat tudnak kiosztani. Mivel eredményeik voltak, így jár a bónusz, mert ilyen szerződéssel dolgoznak a cégnél. De azért itt is ott van az arány, hogy kevesen rengeteget kapnak (erre jó példa lehet mondjuk Bobby Kotick, az Activision Blizzard vagy Andrew Wilson, az Electronic Arts vezérigazgatója…), és a túlnyomó többségnek csak a konc jut. Itt is ez a példa látszódik.

És a Cyberpunk 2077 next-gen kiadására még az év második feléig várnunk kell!

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu