Időzített Xbox-exkluzív lesz a S.T.A.L.K.E.R. 2?

És emellett egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a Microsoft konzolon is fejlesztőbarát százalékot visz csak el a játékok értékesítéséből származó jövedelemből, de ebben a redmondi cég meggondolta magát.

Az Epic Games vs. Apple perben a Microsoft is érintett. A Court Listener közzé is tett több letölthető dokumentumot, amikből megtudhattuk, hogy a Microsoft mire is készül. Azért van köze a Windowsról is ismerős cégnek az ügyhöz, mert a Microsoft bizony nyíltan kiállt az Epic Games mellett, amikor az Apple megpróbálta az Unreal Engine-nel fejlesztőknek elérhetetlenné tenni az Apple SDK-t (szoftveres fejlesztőkészletet). A Microsoft augusztus 1-jétől 88%-ot hagy az értékesítésekből a fejlesztőknél, ha a Microsoft Store-on történik az eladás, így az Epic Games Store-ral azonos szintre viszi le a haszonkulcsot (12%, jelenleg 30%).

Eddig rendben is volna a történet, de ez a dokumentum még januárból arról beszél, hogy a Microsoft az Xbox konzolokon is hasonlóan 88%-ot hagyna a játékok értékesítéseiből a fejlesztők zsebében. Ezzel pedig nyíltan alá is vágnának „a zöldek” a Sony-nak és a Nintendónak, mert ők azért nagyobb haszonkulccsal (30%, ez egyfajta ipari sztenderd lett…) dolgoznak. Ezt viszont a Microsoft először a The Verge-nek cáfolta meg, hogy „jelenleg” nincsen a terveik között az Xboxos haszonkulcs módosítása, aztán a WCCFTech egy rövid közleményt is idézett a Microsofttól, amiben annyit mondanak, hogy „A konzolos kiadóknak nem fogjuk frissíteni a jövedelemeloszlást”. Azaz az utóbbi három hónapban 180°-os kanyart vettek Phil Spencerék…

De beszéljünk a S.T.A.L.K.E.R. 2-ről is. Van egy másik dokumentum, ami a portfólió frissítésére vonatkozik. Több ID@Xbox játékot (indie cím, Microsoftos kiadással) is megemlítettek, de a GSC Game World alkotása a legfontosabb itt. Az irat szerint három hónapig Xbox-exkluzív lenne a Zóna új sztorija, így az ukrán csapat csak negyedévnyi Xbox Series/PC időszak után adhatja ki a régóta várt S.T.A.L.K.E.R.-folytatást PlayStation 5-re. A dokumentum augusztusi, és itt még 2021 utolsó negyedévét említik megjelenési időszakként. Ez még megváltozhat, de nem kizárt, hogy tényleg az év végén zuhan be a játék. (És azért a kérdőjel a címben, mert azért itt is változhat még a helyzet…)

Ebből még kiderült az is, hogy a The Gunk soha nem fog megjelenni más konzolokon, míg a Tetris Effect: Connected fél évnyi exkluzivitással bír. (Az utóbbi egy amúgy is kiemelkedően jó játék még jobb frissítése.)

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu