A Sony továbbra is elítéli a cross-playt!

Az Epic Games vs. Apple perből érkező dokumentumok egyre hajmeresztőbb dolgokra vetnek fényt.

Pár évvel ezelőtt Gio Corsi volt a Sony embere, aki a fejlesztőkkel tartotta a kapcsolatot. Őt kereste meg az Epic Games a cross-play ötletével (és itt 2018-ig kellett várni, mielőtt a Sony beadta volna a derekát), és Corsi gyorsan elüldözte Tim Sweeneyéket, mert még senki sem magyarázta el megfelelően, hogy a PlayStation üzlete miként lendülhetne fel a cross-play segítségével. Ezt a párbeszédet a The Verge-nek író Tom Warren fedezte fel.

Az első emailben a Sony három éve írta az Epic Gamesnek, hogy nem támogatja a Fortnite cross-play koncepcióját, hiába vetette fel a cég, hogy mindent megtenne azért, hogy a Sony-t hősként ábrázolja az ügyben. (Tehát pozitív PR-t kapott volna a Sony, ha beleegyezik.) De ezzel egy időben a Sony egy cross-play jövedelemeloszlási rendszert vetett fel. A lényege ennek az volna, hogy ha egy cross-play játéknak legalább 85%-nyi jövedelme a PlayStation platform(ok)ról származik, akkor nem kellene a fejlesztőknek plusz pénzt fizetni a Sony-nak a privilégiumért. Viszont, ha az arány 85% alá megy, akkor nyitni kell a pénztárcát. Ez pedig… nos, eléggé vagány elképzelés „a kékektől”. A Warren által linkelt email szerint ez a javaslat révén a Sony kézhez kaphatná a kieső jövedelmet, amit a cross-play engedélyezése révén enged el.

A javaslat szerint havonta kellett volna információt szolgáltatni a Sony-nak, így ebből a cég tudná, hogy a jövedelemből mennyi jön be a PlayStation Networkön. A PSN Revenue Share mellett a játékosok PlayStation 4-es százalékát is beküldték volna. Az elképzelés szerint régiónként (Európa, Észak+Közép+Dél-Amerika, Európa, Japán, Ázsia) lett volna ez a bontás, és 30 napon belül kellett volna perkálni a Sony-nak, viszont csak akkortól, ha egy játék több mint fél millió dollárt (150 millió forintot) szed össze a Sony hálózatán 12 hónap alatt. Ezt pedig ugye a nagyobb fejlesztők/kiadók pillanatok alatt átlépnék… és esélyes, hogy nem maradt javaslat szintjén az egész. Sweeney szerint  a Sony-nak fizetnek is, nem is keveset…

Eközben a Sony azért másfelé is tapogatózik: Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy partneri kapcsolatot létesítettek a Discorddal, így a chatelésre használt programot 2022-re integrálni fogják a PlayStation Networkbe. Persze azért itt meg kell szarkasztikusan kérdeznünk, hogy az NSFW (18+) tartalmakat kínáló szervereket mikor kezdik el cenzúrázni…

Forrás: WCCFTech, PSL, Gematsu, Gameblog

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu