PlayStation 5: elbukta a brazil pert a Sony!

São Paulo bírósága úgy határozott, hogy a Sony a letiltott konzolokat túllőtt a határon.

Decemberben már írtunk arról, hogy a dél-amerikai országban (ahol amúgy is elképesztően drága mulatság a PlayStation 5) perre vitték a Sony-t, mert használhatatlanná tette a konzoljait, ugyanis az ottani játékosok kihasználtak egy kiskaput, amin egy kisebb költségért cserébe hozzáférhettek a PlayStation Plus Collection tartalmához. A Sony arra kérte a bíróságot, hogy gondolják meg magukat, mert ők jogszerűen jártak el a konzolok kitiltásával… de a brazil bírók nem nagyon voltak egy hullámhosszon a céggel, mert a Sony nem volt „kristálytiszta” az ezzel kapcsolatos hozzáállásában.

A ResetErán lehet olvasni, hogy a Sony tisztán kihangsúlyozta: a PlayStation Plus Collectionből tiltott a játékok mással történő megosztása, viszont az, hogy a felhasználóra milyen büntetés vár, nem volt ennyire részletezve. A bíróság emiatt úgy határozott, hogy a per költségei mellett 1500 reált (kb. 83300 forintot) is fizetnie kell a Sony-nak, hogy az felperes ügyvédének dotációját is fedezze.

Az eredeti, decemberi döntésben Anderson Antonucci bíró azt mondta, hogy ha a Sony lezárja a konzolt, akkor kijavíthatatlan kár, vagy nehéz helyreállítás helyzete merülhet fel, és mivel a PlayStation 5 tényleg nagyon drága Brazíliában (5000 reál, forintban közel 278 ezer), az ottani játékosok nem nagyon veszik jó néven azt, ahogy a cég „a büntiben levőket” konkrétan megfosztja a konzoljától annak tönkretétele miatt. A Metropolis, egy brazil újság akkor le is hozta egy szakértő nyilatkozatát: ez olyan lenne, mintha egy streamelő szolgáltatás, mondjuk a Netflix szabályait nem tartanánk be, és a büntetésünk az lenne, ha a televíziónk emiatt teljesen használhatatlan lenne, így például az ingyenesen fogható TV-csatornák is elérhetetlenné válnának.

A leglogikusabb döntés a Sony-tól az lenne, ha nem a hardvert tiltják ki, hanem a fiókot. Ha azon volt nem kevés játék, az kellően büntető hatású lenne, a konzol maga pedig nem felelős a szabály be nem tartásáért, hanem a felhasználó a ludas…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu