Digitális monopóliumot teremtett a Valve és a Sony; per indul ellenük!

A Steam és a PlayStation Store monopolhelyzetet teremtett, és ezért bíróság elé kell a Valve-nak és a Sony-nak járulnia…

Kezdjük a Valve polgári peres eljárásával, amit az Egyesült Államok Washington államának keleti körzetében április 27-én nyújtotta be a Wolfire Games. Néhány napja David Rosen, a Wolfire vezérigazgatója egy részletes levélben összefoglalta, hogy miért csatlakozik az ügyhöz. Úgy érezte, hogy nem volt más választása, mert azt hiszi, hogy a Valve hozzáállása a játékosokat és a fejlesztőket egyaránt károsítja.

Nem volt az a célja, hogy beperelje a Valve-ot, de ő személyesen is tapasztalta a Gabe Newell vezette cég viselkedését. Amikor új digitális boltok nyíltak, amik ráadásul a Valve-hoz képest kisebb haszonkulccsal dolgoztak, úgy döntött, hogy az Overgrowth nevű játékát olcsóbban teszi elérhetővé, hogy haszna legyen a kisebb haszonkulccsal, és az eredményekről egy blogposztban akart írni. Megkérdezte a Valve-ot a terve miatt, de ők azt mondták, hogy ha máshol olcsóbban tenné elérhetővé az Overgrowth-ot a Steamhez képest (legyen szó akár csak a saját weboldaláról, Steam-kódok nélkül), akkor a Valve onnan eltávolítaná a játékot. Így pedig lehetetlen meghatározni, hogy a Steam megérdemli-e a haszonkulcsból származó jövedelmet. Úgy érzi, hogy a Valve más fejlesztőket is értesített erről, ha ők is hasonlóan cselekedtek volna.

Rosen szerint a többi fejlesztő, akivel erről beszélt, monopóliumnak nevezte a Steamet, és szerintük nincs kiút ebből. Ekkor feltette a kérdést, hogy vajon a Valve betartja-e az antitröszttel kapcsolatos törvényeket. Rosen felkeresett pár jogi tanácsadót, és ebből alakult ki a kereset. A fejlesztők legtöbb értékesítése a Steamen történik, hiába listázzák ki máshol is a játékukat, és ha a Valve platformjára nem tennék ki a terméküket, attól félnek, hogy a jövedelmük jelentős részét elbuknák, és így a Steam kioldalazása elfogadhatatlan mértékű kockázatot jelentene, ami már alapból is magas a játékfejlesztés során. Így szerinte nincs sok választásuk, csak annyi, hogy értékesítsenek a Steamen is, betartva a Valve elvárásait.

A Valve szerinte elveszi a játékosok választási jogát, hogy döntsenek, mennyit is fizetnének a platformjuk használatáért, továbbá a rivális boltoktól is elveszi a versenyzés lehetőségét, mert nekik nincs módjuk alacsonyabb haszonkulccsal dolgozni, plusz a fejlesztőknek is megakadályozzák, hogy más árazási modellt vessenek be. Rosen részben ezért véli úgy, hogy a többi digitális bolt megbukott, és az eljárással azt szeretné, hogy a Valve ne avatkozzon közbe a többi bolt árazásába, és hogy a játékosoknak és fejlesztőknek egyaránt lehetőségük legyen saját döntéseket meghozni.

A Sony ellen pedig Agustin Caccari május ötödikén nyújtotta be a polgári peres eljárást Kalifornia északi körzetében. 2019. április elsején a Sony megtiltotta, hogy más digitális boltok is PlayStationös játékokat értékesítsenek (itt kódokra gondolunk, nem lemezes példányokra!). Így csak a PlayStation Networkről lehet játékokat vásárolni, és a PlayStation Store kizárólagos helyzetben van emiatt. A kiadóktól pedig a Sony elvárja, hogy maga a cég döntsön a játékok árazásáról, így pedig a „kékek” lényegében a digitális PlayStation-játékok piacán tönkretette a versenyzés lehetőségét. Az új szabályok miatt monopolhelyzet áll fenn, és a digitális játékok gyakran többet kóstálnak a fizikai kiadásoknál, és ha tényleg versengés lenne, akkor a digitális PS-alkotások olcsóbbak lennének.

A Sony-ra már rájár a rúd a DualSense miatt is (erről ma már szó volt), ez már csak hab a tortán…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu