A Microsoft nemsokára kivégzi az Internet Explorert

TECH HÍREK – A Netscape Navigator után a másik veterán böngésző is hamarosan lelépőt kap… és talán nem is szégyen kimondani: ideje volt.

2015-ben mutatta be a Microsoft az Internet Explorer utódját, az Edge-et, ami azóta már szintén a Chrome-família tagjává vált. Itt arra gondolunk, hogy az Operával és értelemszerűen a Google Chrome-mal egyetemben a redmondiak böngészője is Chromium alapú. Emiatt is egészen meglepő volt, hogy a Microsoft ilyen sokáig várjon annak bejelentésével, ami csak idő kérdése volt, hogy megtörténjen: a múlt relikviája lesz nemsokára az Internet Explorer is.

A Microsoft egy blogposztban azt közölte, hogy 2022. június 15-én a Windows 10 bizonyos verzióiban visszavonul az Internet Explorer 11, és nem lesz már támogatva. A cég szerint az Edge jobban támogatja a modern weboldalakat, és a régebbi IE-s funkciók (pl. ActiveX), továbbá az Edge jobb biztonsága kellő indoklás arra, hogy az Adobe Flash Player után az Internet Explorer is koporsóban végezze.

Az Internet Explorer 11 havonta kapja a biztonsági frissítéseket, ez pedig messze ritkább, mint amit az Edge számára hoz össze a Microsoft, ami amúgy augusztus 17-én már elkezdi a kilépőt. A Microsoft 365, illetve „más appok” esetében leáll az IE11 támogatása. Az Edge pedig 2029-ig támogatni fogja „a régi Internet Explorer-alapú weboldalakat és appokat”.

A NetMarketshare adatai szerint tavaly ősszel az Internet Explorer az internetes forgalom mindössze öt százalékát mutatta ki, de elvileg vannak más trackerek, ahol ez az arány egy százaléknál is kisebb. És mivel az IE11 2013-ban jelent meg (és azóta nagyobb frissítést nem nagyon kapott), ez várható is volt: a technológia, továbbá az internet lényegében elsuhant mellette az utóbbi nyolc évben.

A Windows 10 LTSB (hosszabb távú, szolgáltatóknak fenntartott ágazata) verziójában nem lesz érvényes a visszavonulás, ahogy a Windows Server esetében sem. Ettől függetlenül nem sokan használunk ilyen verziójú Windowst, úgyhogy game over…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu