Pénzt szán az amerikai kormány Hong Kong szabadabb internet-hozzáférésére

TECH HÍREK – Ha az amerikai szenátus rábólint (majd az elnök is szignózza a törvényt), akkor harminc millió dollárt (kb. kilenc milliárd forintot) szán az ország arra, hogy Hong Kong átléphessen a nagy kínai tűzfalon.

Röviden jellemezzük csak: a nagy kínai tűzfal elérhetetlenné teszi azon weboldalakat, amik a Kínai Kommunista Párttal szembe menő gondolatokat is tartalmazhatnak, így például a YouTube, a Google, a Facebook és a Twitter sem érhető el trükközés (VPN) nélkül az országban, ami egyre inkább veszi át az uralmat Hong Kong felett is. Az év elején az ottani internetszolgáltatók elérhetetlenné tettek két oldalt, miután az ott is jelen levő amerikai cégek a városállam hatóságainak felhasználói adatokra vonatkozó kéréseit elutasította.

Erre jött létre a U.S. Innovation and Competiton Act, magyarul az Egyesült Államok innovációs és versengési törvénye, amit az angol rövidítéssel (USICA) nevezünk innentől. Ha az USICA átmegy a törvényhozáson, akkor Amerika jövő áprilistól (a következő üzleti évtől) 30 millió dollárt biztosítana Hong Kong számára, hogy olyan technológiákat és programokat teremthesenek, amivel nyílt, megbízható, biztonságos internet-hozzáféréssel rendelkezhetnének a városállam lakói.

Több pontot is megemlít célként az USICA: legyen internet Hong Kongban; több eszköz legyen a technológiai portfóliójukban; legyenek ezen technológiák, eszközök elérhetőek ott; majd ezen eszközöket alkalmazzák az ott élő emberek; a terjesztésük kezdődjön meg az országban; praktikus mértékben is, de az eszközök, komponensek, a programkód és a technológia legyen mind nyílt forrású, és ezek fejlesztése legyen előnyben részesítve; a Hong Kong internetes szabadságát megakadályozó elnyomó taktikákról készüljön egy kutatás; biztosítani szeretnék, hogy a biztonsági előírások és támogatás elérhetőek legyenek az elnyomott lakóknak, az emberi jog védőinek, a független újságíróknak, a civil szervezeteknek, illetve a lakosság hátrányos részének; végezetül szeretnék, hogy Hong Kong internetes hozzáférését megőrizhessék úgy, hogy kapcsolatba lépnek az amerikai e-kereskedelmi és közösségi hálózatos cégekkel. Például a HK Chronicles weboldala elérhetetlenné vált az országban.

A kilenc milliárdos összegről az OTF (Open Technology Fund: Nyílt technológiai alapítvány, egy non-profit szervezet, ami nemzetközileg az internetes cenzúra ellen küzd), illetve az államtitkárság rendelkezik majd. Az USICA révén az utóbbi egy, Hong Kong internetes szabadságával foglalkozó programot indít, és ez az Egyesült Államok külügyminisztériumának demokráciával, emberi jogok és munkaügyekkel foglalkozó irodája alá tartozna; ezzel egyidőben az OTF elnöke pedig egy hasonló nevű programot indítana, ám a két program egymástól függetlenül működne. A 2022-es és 2023-as üzleti évben is öt millió dollár kapna az OTF, míg az államtitkárság 10-10 milliót kapna évente. A fejlesztett technológiákat pedig megvizsgálnák, hogy az amerikai nemzetbiztonsági érdekek ne sérüljenek.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu