Pert nyert a Nintendo egy ROM-okat kínáló weboldal működtetőjével szemben

Igaz, a nagy N nem kap akkora kártérítést, mint amit eredetileg szeretett volna.

2019 szeptemberében a Nintendo beperelte a RomUniverse-et, ugyanis sok, többek között a japán cég által fejlesztett/kiadott, régebbi (pl. NES, SNES, N64) játékok ROM-jait kínálta letöltésre, ezzel pedig sok szerzői jogi követelést nyújtott be a weboldallal szemben. A nagy N szerint a site profitot is termelt, ugyanis fizetős fiókokat is kínált, és egy ilyen account eltörölte a letöltési korlátokat.

Matthew Storman, aki az Egyesült Államok Kalifornia államában él, a RomUniverse-et működtette, és nem értett egyet a Nintendoval, de azzal nem sokat ért el, hogy ügyvéd nélkül védte meg magát a bíróságon, és azt állította, hogy a site nem sértett meg semmilyen törvényt sem, és ezzel kérte a bíróságot az ügy lesöprésére. Sikertelenül: a Nintendo ügyvédjei cafatokra szedték Stormant, és a bíróság is a japán cég mögé állt. Az nem volt elég, hogy tavaly nyáron lelőtték a RomUniverse-et: Stormannak a határozat 2,1 millió dollárt kell fizetnie (igaz, ez a kb. 630 millió forint messze alacsonyabb, mint a 15 milliós eredeti követelés, ami már 4,5 milliárd magasságában van a mi pénznemünkben).

A Nintendo szerint ez nem más, mint egy egyszerű kalózkodási ügy, amit nem nagyon lehet vitatni. Szerintük Storman több mint egy évtizedig működtette a RomUniverse-et, ami többezer eltérő N-es játékból rendelkezett kalózmásolattal, és ebből több százezernyi másolat készült. Storman szerint nem ő töltötte fel őket. Consuelo Marshall, az ügy bírója szerint ez a fellebbezés nem volt elegendő. Storman bevallása szerint 2019-ben 30-36 ezer dollárnyi pénzforgalmat (kb. 9-11 millió forintot) generált, és ez számára a fő jövedelem volt akkoriban.

Marshall bíró szerint megfelelő pénzbírság (kártérítés) a 49 játék esetében címemként 35 ezer dollárt elkérni. (Eredetileg a Nintendo 90 ezret akart!) A védjegyenként (összesen 29 volt) 400 ezer dollárnyi kártérítés helyett a nagy N összesen kap csak ennyit, és így jön ki a 49×35000-rel a 2,115 millió. A bíró viszont nem alkalmazott állandó végzést Marshall ellen, ugyanis a Nintendo nem tudta bizonyítani, hogy helyreállíthatatlan károkat szenvedett el, és mivel a site-ot lezárták, további jogsértésekre nincsen így esély.

Ettől függetlenül Stormannak fizetnie kell. De… csak a Nintendo maga lépett fel ellene. 49 játékot említettek meg. Érdemes megfigyelni, hogy más cégek nem léptek be a buliba. Ha egy eredeti karakter kizárólag mondjuk Famicomra megjelent játékát töltjük le, amiből legális digitális (pl. Nintendo eShop/Virtual Console) kiadás nem készült sosem, a fejlesztő és a kiadó pedig jogutód nélkül megszűnt, ott őszintén kinek okozunk kárt…?

Forrás: TorrentFreak

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu