Végre kínyiltak a mozik – tíz új film, amit júniusban megnézhetünk

MOZI – A koronavírus járvány harmadik hulláma után végre kinyíltak a mozik és ugyan csak védettségi igazolvánnyal, de mi is elmehetünk moziba. Tíz új filmet szedtünk össze – a mozikba kerülési dátum sorrendjében, amelyekért érdemes ismét moziba ülni.

 

  1. A nomádok földje (június 3.)

Számos díjat – köztük a legjobb filmek járó Oscar-díjat is – elnyerte a Frances McDormand főszereplésével készült film. A filmet Chloé Zhao írta és rendezte, aki az ősszel érkező Örökkévalókat is is jegyzi (ez a film is Oscar-díjat kapott). A főszereplő Frances McDormand is megnyerte saját kategóriáját az idei átadón. A nomádok földje egy olyan nőről szól, aki már a hatvanas éveiben jár és aki a 2008-as gazdasági válság után mindenét elveszítette. Miután nincs vesztenivalója már, egyfajta modern nomádként keresztülautózik az Egyesült Államok nyugati részén. A filmet a sok díj mellett a kritikusok is dícsérete is övezte, így érdekes kérdés, hogy vajon mitől jobb Zhao alkotása a többi egzisztenciális kérdéseket feszegető drámánál.

 

  1. Lelki ismeretek (június 3.)

Bár a Pixar animációs filmjét már tavaly karácsonykor bemutatták Disney+-on, most viszont a héten érkezik végre a magyar mozikba is. A Lelki ismeretek főszereplője egy dzsessztanár, aki rendkívül elégedetlen karrierjével és az életből többet szeretne kihozni. Még tragikusabbá válik a helyzet, ugyanis egy baleset miatt a túlvilágra kerül. Mégis, épp ez a tragédia lehet az, amely segíthet neki elfogadni addigi életét: ugyanis egy még meg nem született lélekkel találkozik. Ez a lélek nem is akar a Földre kerülni, így hősünknek kell meggyőznie, hogy miért érdemes élni. A Lelki ismeretek amúgy megnyerte a legjobb animációs alkotásnak járó aranyszobrot az idei Oscar-gálán, és a Pixar minőségére jellemzően a film egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató.

 

  1. Egy igazán dühös ember (június 10.)

Guy Ritchie filmes munkássága igen változatos, hiszen készített akció-fantasy-t is (Arthur király: A kard legendája) mesefilmet (Aladdin) és olyan filmeket is, amelyek kifejezetten rá jellemzőek a korábbi időszakból (Az U.N.C.L.E. embere, Úriemberek). Az előzetes alapján ez a film utóbbi kategóriába tartozik Az Egy igazán dühös ember című filmről van szó, melyben az Ritchie ismét együtt forgatott Jason Stathammel (2005 óta először). Az Egy igazán dühös ember egyben egy 2004-es francia film, A pénzszállító újrafeldolgozása, melyben Statham a titokzatos H szerepében pénzt szállít majd Los Angelesben egyik pontból a másikba. Persze, ez nem lesz zökkenőmentes – rövidesen beüt a balhé. A karizmatikus, tar fejű színész mellett a filmben szerepel majd Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany, Raúl Castillo, Post Malone és Chris Reilley is.

 

  1. Démonok között: Az ördög kényszerített (június 10.)

Szintén június 10-én kerül a mozikba a Démonok között: Az ördög kényszerített című horrorfilm, mely azoknak lehet ideális film, akik már hiányolják a jól ismert a jumpscare-eket a sötét mozitermekben. A horrorfranchise harmadik epizódját ezúttal James Wan helyett Michael Chaves (A gyászoló asszony átka) rendezi, és a szokásos sztori helyett is újat dobtak össze. Most nem egy kísértetház adja a sztori alapját, hanem egy gyilkossági ügy, melynek vádlottja azzal védekezik, hogy az ördög kényszerítette szörnyű tettére. Hogy milyen lesz a film, azt még nem tudni, de eddig elég vegyes véleményeket hallani róla.

 

  1. Luca (június 17.)

Júniusban jön egy másik Pixar-film is: a Luca az USA-ban csak streamingen lesz elérhető, mi viszont szerencsére mozikban is láthatjuk. A Luca eseményei egy mesés tengerparti olasz kisvárosban játszódnak, a főszereplő pedig egy 13 éves kamasz srác, aki nem a felszínen, hanem a tenger mélyén él, lévén nem ember, hanem egy kis tengeri lény. Luca legjobb barátja Alberto, akivel egyszer még be szeretnék barangolni a felszín nyüzsgő és színes világát. Erre meg is van a lehetőségük, de titkukat nem fedhetik fel emberi barátaik előtt. A Luca tehát igazi családi mozi, szülők, gyerekek egyaránt megnézhetik.

 

  1. Szörnyella (Cruella)

Sokak számára a 2019-es Jokerére emlékeztet a Szörnyella, ugyanis a Disney egyik leghírhedtebb antihősének, Szörnyella de Frásznak történetét meséli el, akit a 101 kiskutya című klasszikus rajzfilmből is ismerhetünk. Maga Emma Stone, aki Szörnyellát alakítja csak felnevetett az összehasonlításon, viszont az tény, hogy mindkét film, hogy egy ismert antihős eddig viszonylag ismeretlen, sötét múltját meséli el nekünk. A 101 kiskutya gonosz nőszemélyének fiatalkorát elmesélő mozi, zenéje is elég punkosra sikerült, így sokan úgy gondolják, hogy a Szörnyella „merész, sötét és csodálatosan anti-Disney”. Stone mellett a másik Emma: Emma Thompson is szerepel és sokan külön kiemelték alakítását. Elképzelhető tehát, hogy az eddigi legjobb élőszereplős Disney-feldolgozást rendezte meg Craig Gillespie.

 

  1. Hang nélkül 2. (június 17.)

A Hang nélkül 2. (A Quiet Place: Part II) 2020-ban már elkészült, de a COVID-járvány miatt állandóan eltolták mozikba kerülését. Az amerikai horrorfilm a 2018-as Hang nélkül című film folytatása és az új részt szintén John Krasinski írta és rendezte, az első filmből visszatérő fontosabb szereplői Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy és Djimon Hounsou újonnan csatlakoztak a film szereplőihez.

A filmet Amerikai Egyesült Államokban 2020. március 20-án mutatták volna be a Paramount Pictures Dolby Cinema-ban és IMAX-ban. A Covid19-pandémia miatt a bemutatóját későbbre tolták. Magyarországon a filmet a UIP-Dunafilm mutatja be, szinkronizálva, júnoius 17-én.

A folytatásról 2018 áprilisában kezdtek el beszélni az első film bevételi sikere után. 2018. augusztusig Krasinski megírta a film forgatókönyvét és 2019 februárjában felkérték a rendezésre. A film forgatása 2019 júniusától szeptemberig tartott New York nyugati részén.

A Hang nélkül 2.-ben az Abbott család már előző részben meghalt apa (akit maga Krasinski alakított) nélkül kénytelen boldogulni, és hamar rájönnek arra is, hogy nem csak a hangra vadászó szörnyek jelentenek fenyegetést. Bár a film rengeget csúszás után jön végre a mozikba, de Krasinski bizakodó és már a folytatáson agyal.

  1. Minari: A családom története (június 17.)

Sokféle kategóriában jelölték az idei Oscar-gálán a Minarit, aztán Yuh-Jung Youn végül a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát vihette haza. A színésznő egy koreai nagymamát alakít a Minariban, aki Amerikába költözik, az országba települt lányához és annak családjához, azért, vigyázni a gyerekekre – különösen az egyikre, aki szívbeteg. A Minari az USA-ban élő ázsiai család mindennapi vívódását mutatja be, ahogy az „ígéret földjén” próbálnak boldogulni, pedig folyamatosan akadályokba ütköznek. Lee Isaac Chung rendező (aki a forgatókönyvet is jegyzi) a nyolcvanas évek vidéki Amerikájában nőtt fel bevándorló szülők gyermekeként, a filmet pedig ezek az élmények ihlették.

 

  1. Sokkal több mint testőr 2. (június 17.)

Ryan Reynolds állítólag nagyon jól érezte magát Salma Hayek és Samuel L. Jackson társaságában a Sokkal több mint testőr folytatása alatt, így reméljük, hogy nézni is legalább ilyen szórakoztató lesz. A sztori szerint négy év telt el az előző rész óta, Michael Bryce (Ryan Reynolds) kényszerszabadságra megy, de pihenésre, feltöltődésre tett próbálkozása rövidéletűnek bizonyul: ugyanis feltűnik a színen Darius (Samuel L. Jackson) felesége, Sonia (Salma Hayek), aki megmenti a testőrt egy gyilkossági kísérlettől. A temperamentumos nő azonban segítséget vár a „szívességért” cserébe, ezért pedig Bryce-nak nincs más választása, össze kell fognia Soniával, hogy kiszabadítsák Dariust. A probléma csak annyi, hogy a kényszerszabija miatt Bryce nem használhat semmilyen halálos fegyvert a bevetés során, így egyedül csak az eszére és szerencséjére hagyatkozhat a bérgyilkos kiszabadításában.

 

  1. Halálos iramban 9. (június 24.)

A Halálos iramban 9. is a koronavírus miatt csúszott, pedig már tavaly bemutatót terveztek, a Universal viszont egy évvel elhalasztotta a premiert. A filmet ismét a korábban három részt is rendező Justin Lin jegyzi, illetve visszatér Han karaktere is, akit ő talált ki. Az F9 viszonylag jól tejlesített a nemzetközi mozikasszáknál (Kínában talán annyira nem), az USA-ban és nálunk pedig június végén kerül a mozikba. Az első kritikák arról írnak, hogy a Halálos iramban 9.-nem sok karakter van és a film igazán akciódús, illetve megfelelő választás lehet azoknak, akik csak pár órára ki akarnak kapcsolódni – világmegváltó sztorira most sem szabad számítani.

 

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu