Egy művész szerint a Capcom ellopta a képeit a Resident Evil, Devil May Cry játékokhoz

Egy dizájner beperelte a Capcomot, és azt állítja, hogy ellopták a fotóit a Resident Evil 4 és a Devil May Cry játékok elkészítéséhez.

 

Judy A. Juracek pénteken nyújtotta be a keresetet egy connecticuti bíróságon, és azt állítja, hogy a Capcom számos játékhoz felhasználta a munkáit. A Capcom olyan játékai, mint a Resident Evil 4 és a Devil May Cry állítólag széles körben használtak licenc nélküli, szerzői jogvédett fotókat a játékaiban a környezetek, részletek, sőt még a Resident Evil 4 logójának kialakításához is – állítja a dizájner.

A perben azt is állítja, hogy a Capcom több játékban, köztük a Resident Evil 4, a Devil May Cry és más Capcom-játékokban is felhasználta a Surfaces című, szerzői jogvédett könyvéből származó fotókat. A Surfaces egy 1200 fotóból álló gyűjtemény, amely olyan textúrákat ábrázol, amelyeket Juracek maga fotózott; a könyv leírása szerint „vizuális kutatásra” készült művészek, építészek és tervezők számára. Eredetileg 1996-ban jelent meg. A gyűjteményhez tartozik egy CD-ROM a képekről – de Juracek elmondta, hogy a képeket kereskedelmi felhasználásra csak akkor lehet tőle licencelni, ha közvetlenül vele veszik fel a kapcsolatot. Juracek szerint a Capcom soha nem kereste meg őt licencért.

Az ügyet alátámasztó, több mint 100 oldalas dokumentumokban Juracek több mint 200 olyan esetre mutatott rá, amikor a fényképeit állítólag felhasználták a Capcom játékaiban. Ez a márványozott textúráktól kezdve a díszes szobrászati részletekig mindent tartalmaz, ami felismerhető és bőségesen megtalálható a Capcom játékaiban. A perben említett egyik példa a Resident Evil 4 logójában használt törött üveg textúrára vonatkozik.

Juracek elmondta, hogy az üvegről készült fotót Olaszországban készítette. „Nehéz elképzelni, hogy Juracek Olaszországban készített egy fotót a törött üvegről és a belső udvarházak ajtódizájnjáról, és hogy a Capcom művészei pontosan ugyanazt a törött üveg mintázatot reprodukálták volna egy logóban és belsőépítészetben anélkül, hogy Juracek fotóinak hasznát vették volna” – mondta a perben.

Juracek bizonyítékainak egy része a novemberben történt 2020-as Capcom-adatbetörésből származik. Abban a kiszivárogtatásban a Resident Evil Village megjelenési tervei idő előtt nyilvánosságra kerültek, és több százezer ember személyes adatai kerültek veszélybe, köztük ügyfelek, részvényesek és alkalmazottaké, közölte a Capcom. A Capcom állítólag egy váltságdíjat követelő üzenetet kapott a támadás során, mielőtt az információk kiszivárogtak volna az interneten. Ez az információ tartalmazott néhány „nagy felbontású képet a Resident Evilben és más játékokban használt grafikákról” – mondta Juracek.

„A Capcom által feltört fájlok legalább egy képének fájlnevei megegyeznek a [Surfaces] CD-ROM-on használt fájlnevekkel” – állította. A perben látható egy fémtextúra, amely Juracek CD-ROM-ján „ME009” feliratú volt, és ugyanezzel a felirattal volt ellátva a Capcom mappáiban is.

A perben Juracek megjegyezte, hogy a Capcomot nemrég azzal is megvádolták, hogy lemásolta Richard Raaphorst holland filmrendező szörnyterveit az új Resident Evil Village játékhoz. Raaphorst azután szerzett tudomást az állítólagosan lopott dizájnról, hogy rajongók megkeresték őt azzal kapcsolatban, hogy a Frankenstein’s Army című filmjének egyik karaktere szolgált alapul a Village propellerfejű rosszfiújához, Sturmhoz – mondta az Eurogamernek.

Juracek ügyvédjei azt kérik a bíróságtól, hogy ítéljen meg neki akár 12 millió dollár kártérítést a szerzői jogok megsértése miatt. Emellett kártérítést kér „hamis szerzői jogkezelésért és a szerzői jogkezelés eltávolításáért:”, 2500 és 25 000 dollár közötti összeget minden egyes felhasznált fotó után.

A Capcom képviselője a Polygonnak elmondta, hogy a cég „tud a perről”, és „nincs további kommentárja”. Juracek ügyvédje nem válaszolt a Polygon további információkra vonatkozó kérésére.

Forrás: Polygon

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu