Tizenkét film, amely hatással volt a videojátékokra

VÉLEMÉNY – A Ryan közlegény megmentése véres öbleitől Mad Max sivatagjain át a Nagy zűr kis Kínában című filmig.

 

A videojátékok már egyre egyértelműbben befolyásolják a filmeket és televíziós sorozatokat, de az elmúlt 30 évben még az ellenkezője volt a jellemzőbb, vagyis a filmeknek volt komoly hatása a videojátékokra. Végtére is, a videojáték még mindig viszonylag fiatal művészeti formának számít. Természetesen vannak nyilvánvaló esetek, mint például a Star Wars saga, azonban néhány kissé „diszkrétebb” péld’val is találkozhatunk, amelyek ugyanolyan fontosak voltak az elektronikus szórakoztatás szempontjából, ugyanakkor kicsit átsiklottunk felettük.

A következőkben számba vesszük azokat a filmeket, amelyek mély nyomot hagytak a videojátékok koncepcionális fejlődésében, és amelyekről talán nem is tudtál annyira. Néhány esetben maguk a fejlesztők ismerték fel a szóban forgó filmek koncepcionális hatását, más esetekben erre nem volt szükség.

 


1. Ryan közlegény megmentése

 

Az akciójátékok nyelvezetét örökre megváltoztató film, a Ryan közlegény megmentése a háborús játékokban is nagyon divatossá tette a partraszállásokat, kezdve természetesen a Medal of Honor Allied Assaulttal, de a Call of Duty 2, a Call of Duty World at War, a Conker’s Bad Fur Day, sőt a Call of Duty WWII is idetartozik.

 

2. Alien: A nyolcadik utas a Halál

 

A legnyilvánvalóbb két példa talán a Halo és a Metroid, de koncepcionális utalásokat találhatunk az Alienre a System Shockban, a Somában, a Contrában, a Half-Life-ban, a Doomban, a Duke Nukemben, a Preyben és természetesen a Dead Space-ben – hogy csak néhány példát említsünk.

 

3. Az elveszett frigyláda fosztogatói

 

A sorozat első részét már említettük, de az egész Indiana Jones-saga nélkülözhetetlen volt olyan nyilvánvaló játékok létezéséhez, mint a Tomb Raider és az Uncharted, de olyanokéhoz is, mint a Prince of Persia, a Sonic és a The Legend of Zelda. No meg az az ostor még a Castlevania-ba is átcsapott.

 


4. Nagy zűr, kis Kínában

 

Ez a film bukás volt a kasszáknál, de a vizuális nyelvezete – a kung-fu, a keleti mágia és az utcai harc keveréke – valószínűleg olyan játékokra volt hatással, mint a Double Dragon, a Streets of Rage, a Street Fighter vagy akár a Mortal Kombat.

 

5. Blade Runner

 

Ridley Scott cyberpunk vizuális értelmezése egyértelműen visszhangra talált a játékok jövőbeni történetében, egyértelmű példák a Perfect Dark, Syndicate, Deus Ex, Snatcher, természetesen a Cyberpunk 2077, talán még Midgar a Final Fantasy VII-ből vagy a Mega Man reploidjai és még sok más.

 

6. Rambo

 

A Warzone éppen ebben a hónapban kapta meg avatárként a karaktert, de ha további bizonyítékokra van szükség a saga videojátékokra gyakorolt hatásáról, akkor ott a Contra, az Ikari Warriors és a Metal Slug (Allen O’Neil) fedetlen torzói és bandázsai, a Far Cry vagy az új Lara Croft elemek elleni harcában, Solid Snake bandázsai és még sorolhatnánk.

 

7. Conan a barbár

 

A Conan által licencelt játékok listája terjedelmes, de a videojátékokra gyakorolt hatása is jelentős, bár meg kell jegyezni, hogy ez az iparág hajnalán sokkal markánsabb volt, olyan játékokkal, mint a Rastan Saga, a Golden Axe és a Barbarian.

 

8. A Sárkány közbelép

 

Bruce Lee legendás alakja ebben a filmben olyan verekedős játékokba, mint Marshall Law, a Tekkenből; Fei Long, a Street Fighterből; Liu Kang a Mortal Kombatból; és Jann Lee a Dead or Alive-ból.

 

9. Mad Max

 

A poszt-apokalipszis, mint szórakoztatóipari koncepció, nem George Miller munkásságának monopóliuma, de a saga számos esztétikai eleme egyértelműen jelen van olyan franchise-okban, mint a Carmageddon, a Fallout, a Rage, a Twisted Metal és a Borderlands.

 

Warner Bros Announces All 2021 Theatrical Releases to Be on HBO Max, Entertainment News | FlickDirect

10. A Mátrix

 

A filozófiai vagy stilisztikai hatásokon túl a Mátrix talán legfontosabb hozzájárulása a videojátékokhoz a bullet-time volt. Nem mintha Wachowskiék találták volna fel a koncepciót, de nehéz megérteni a FEAR-t, a Max Payne-t, a Fallout 3-at, a Prince of Persia-t, a Bayonettát vagy akár a Red Dead Redemptiont e nélkül az erőforrás nélkül.

 

11. A szikla

 

Itt általában Michael Bayről kell beszélnünk, hiszen a Call of Duty Modern Warfare-saga egészen más lenne, vagy talán nem is létezne A szikla és a többi Bay film hatása nélkül, amelynek óriási hatása volt a Modern Warfare 2-re, a Modern Warfare 3-ra és a 2019-es rebootra, a Modern Warfare-re.

 

12. A dolog

 

Függetlenül a hírnevétől vagy a történetétől, A dolog gyakorlati speciális effektjei és mutáns lények megvalósítása egyértelműen olyan játékokra voltak hatással, mint a Resident Evil vagy a Dead Space.

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu