A Föld 37 évnyi változása – Így működik a Google Earth Timelapse

TECH HÍREK – A Google Earth Timelapse egy globális, zoomolható time-lapse videó, amellyel bárki felfedezheti bolygónk változó felszínének elmúlt 35 évét – a globális léptéktől a helyi léptékig. Mindez 1984-től 2018-ig terjed, és mobil támogatást és vizuális frissítést is kapott, hogy a felfedezés hozzáférhetőbbé és intuitívabbá váljon.

 

A Google Earth Timelapse átfogó képet nyújt változó Földünkről – olyan lenyűgöző jelenségeket is beleértve, mint a dubaji Pálma-szigetek kizöldülése, az alaszkai Columbia-gleccser visszahúzódása és a nevadai Las Vegas lenyűgöző városi terjeszkedése (alább látható).

 

Timelapse mindenhol

Tudósok, dokumentumfilmesek és újságírók ezt az adathalmazt használták fel, hogy jobban megértsük a bolygónkon zajló összetett dinamikát. A hírcsatornák Timelapse-képek segítségével keltették életre tudósításaikat, a texasi Houstonban lezajlott áradásokról szóló tudósításoktól kezdve a népességfigyelésig.

Nemrégiben az Ottawai Egyetem tudóscsoportja a Timelapse-adatkészlet alapján publikált egy Nature-cikket, amelyből kiderült, hogy 1984 óta 6000 százalékkal nőtt a földcsuszamlások száma egy kanadai sarkvidéki szigeten. E héttől kezdve, ha Ön az Egyesült Királyságban tartózkodik, a Timelapse felvételeket láthatja az Earth From Space című új BBC-sorozatban, amely a felülről rögzített hihetetlen felfedezésekről és perspektívákról szól.

 

Most már mobilon is

A Google Earth Engine, a Google petabájtos méretű térinformatikai elemzésekhez használt felhőplatformjának segítségével több mint 15 millió műholdképet (nagyjából 10 billió pixel) kombináltat a Google, hogy létrehozza a Timelapse-t alkotó 35 globális felhőmentes képet. Ezek a képek a U.S. Geological Survey/NASA Landsat és az európai Sentinel programokból származnak. A Google ismét összefogott „barátaikkal” a Carnegie Mellon CREATE Lab-ban, akiknek Time Machine videotechnológiája interaktívan felfedezhetővé teszi a Timelapse-t.

Pár hónapja mobil- és táblagép-támogatással is bővült a Google Earth Timelapse szolgáltatás, így még könnyebben felfedezheted, kutathatsz vagy elveszhetsz a képekben – bárhol is legyél. Egészen a közelmúltig a mobilböngészők letiltották az automatikus videólejátszás képességét, ami a Timelapse esetében kritikus fontosságú (mivel több tízmillió, több felbontású, egymást átfedő videóból áll). A Chrome és a Firefox visszaállította az automatikus lejátszás támogatását (némított hanggal), így a legújabb frissítéssel a mobilos támogatást is hozzáadtuk.

 

Időgép a la Google Earth Timelapse

Az új Timelapse felület kialakítása a Material Designt használja ki, egyszerű, letisztult vonalakkal és világos fókuszterületekkel, így könnyedén navigálhat a hatalmas adathalmazban. Ezt az új felhasználói felületet a Carnegie Mellon és mások által használt nyílt forráskódú Time Machine projekthez adtuk. Olvasson többet a tervezési megközelítésünkről a Google Design oldalon.

A Google ezt nyilatkozta még a Timelapse-szal kapcsolatban:

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Timelapse-hoz hasonló termékeket a bolygót szem előtt tartva hozzuk létre, és reméljük, hogy ezeknek az adatoknak a könnyen hozzáférhetővé tétele megalapozza a vitákat, felfedezésre ösztönöz, és informálja a globális közösséget arról, hogyan élünk a bolygónkon. Kezdje el a Timelapse használatát az Earth Engine weboldalán, vagy tegyen egy lenyűgöző túrát a világba a YouTube-on keresztül.”

Forrás: Google blog

-Zardoz-

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu