Menu

Erőltetett menet nélkül valósult meg a Ratchet & Clank: Rift Apart [VIDEO]

Az Insomniac Games lehet a bizonyíték arra, hogy igenis lehetséges létrehozni egy AAA játékot úgy, hogy ehhez napi 10-12 órás, vagy ennél is hosszabb munkanapokat kellene alkalmazni.

 

Az angolul crunch-ként ismert erőltetett menet (amit kötelező túlórázásnak is nevezhetnénk, de az nem hangzik annyira szigorúnak) nagyon is gyakori a játékiparban. Többször is beszámoltunk már arról, hogy a nagyobb AAA címeket fejlesztő stúdiók (köztük még a CD Projekt RED is…) néha eléggé ráhúztak a gázpedálra, hogy aztán képesek legyenek a vezetőség, a menedzsment és a befektetők elvárásainak megfelelve a kitűzött időpontban kiadni egy játékot.

De az Insomniac Games a saját bevallása szerint nem folyamodott ehhez, és ha hozzátesszük, hogy a Ratchet & Clank: Rift Apart a külföldi sajtóban egészen ütős pontszámokkal tarol, ez bizony komoly fricskát jelenthet mindenki másnak, akik számára az időmenedzsment egyfajta gyengeségként nevezhető. Grant Parker, aki játéktervezőként dolgozik a stúdióban, azt írta a Twitteren, hogy értékeli az emberek pozitív véleményét, mert ez fontos: a játék jelenleg 89-es értékeléssel rendelkezik a Metacriticen, és bár ő nem beszélhet a többiek nevében, neki egyszer sem kellett túlóráznia, így a megszokott negyven órás munkahetekkel is megvalósította azt, amit kellett. Szenvedés nélkül is lehet remek játékot csinálni.

Lindsay Thompson pedig animátorként tevékenykedik a Sony Interactive Entertainment alá tartozó stúdiónál, és ő is hasonlót írt „a madaras oldalon”: a játék teljes fejlesztése alatt egyszer sem kellett túlóráznia. Néhányszor benn kellett maradnia befejezni valamit, de crunch nélkül ment az egész. Úgy véli, hogy lehetséges az erőltetett menet nélküli fejlesztés. A csapat jóléte (fizikai és mentális egészsége) lehetővé teszi, hogy a kreativitásból ne legyen semmilyen hiány. Hermen Hulst, a PlayStation Studios vezetője nem véletlenül mondta a PlayStation Blogon, hogy a cél a csúcsminőségű és befejezett játékok kiadása, de ezt a csapatok kitartásának feszegetése nélkül kell megoldania. Viszont valamit fel kell áldozni, ám ez nem a minőség lesz, illetve nem a csapatok állapota. (Hanem a megjelenések gyakorisága, logikusan gondolkodva.)

A Ratchet & Clank: Rift Apart június 11-én jön PlayStation 5-re. A Digital Foundry már most publikálta a technikai elemzését.

Forrás: WCCFTech

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu