Erőltetett menet nélkül valósult meg a Ratchet & Clank: Rift Apart [VIDEO]

Az Insomniac Games lehet a bizonyíték arra, hogy igenis lehetséges létrehozni egy AAA játékot úgy, hogy ehhez napi 10-12 órás, vagy ennél is hosszabb munkanapokat kellene alkalmazni.

 

Az angolul crunch-ként ismert erőltetett menet (amit kötelező túlórázásnak is nevezhetnénk, de az nem hangzik annyira szigorúnak) nagyon is gyakori a játékiparban. Többször is beszámoltunk már arról, hogy a nagyobb AAA címeket fejlesztő stúdiók (köztük még a CD Projekt RED is…) néha eléggé ráhúztak a gázpedálra, hogy aztán képesek legyenek a vezetőség, a menedzsment és a befektetők elvárásainak megfelelve a kitűzött időpontban kiadni egy játékot.

De az Insomniac Games a saját bevallása szerint nem folyamodott ehhez, és ha hozzátesszük, hogy a Ratchet & Clank: Rift Apart a külföldi sajtóban egészen ütős pontszámokkal tarol, ez bizony komoly fricskát jelenthet mindenki másnak, akik számára az időmenedzsment egyfajta gyengeségként nevezhető. Grant Parker, aki játéktervezőként dolgozik a stúdióban, azt írta a Twitteren, hogy értékeli az emberek pozitív véleményét, mert ez fontos: a játék jelenleg 89-es értékeléssel rendelkezik a Metacriticen, és bár ő nem beszélhet a többiek nevében, neki egyszer sem kellett túlóráznia, így a megszokott negyven órás munkahetekkel is megvalósította azt, amit kellett. Szenvedés nélkül is lehet remek játékot csinálni.

Lindsay Thompson pedig animátorként tevékenykedik a Sony Interactive Entertainment alá tartozó stúdiónál, és ő is hasonlót írt „a madaras oldalon”: a játék teljes fejlesztése alatt egyszer sem kellett túlóráznia. Néhányszor benn kellett maradnia befejezni valamit, de crunch nélkül ment az egész. Úgy véli, hogy lehetséges az erőltetett menet nélküli fejlesztés. A csapat jóléte (fizikai és mentális egészsége) lehetővé teszi, hogy a kreativitásból ne legyen semmilyen hiány. Hermen Hulst, a PlayStation Studios vezetője nem véletlenül mondta a PlayStation Blogon, hogy a cél a csúcsminőségű és befejezett játékok kiadása, de ezt a csapatok kitartásának feszegetése nélkül kell megoldania. Viszont valamit fel kell áldozni, ám ez nem a minőség lesz, illetve nem a csapatok állapota. (Hanem a megjelenések gyakorisága, logikusan gondolkodva.)

A Ratchet & Clank: Rift Apart június 11-én jön PlayStation 5-re. A Digital Foundry már most publikálta a technikai elemzését.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu