Démonok között 3: Az ördög kényszerített – Az ördög a részletekben sincs

FILMKRITIKA – A film azt a stílust idézi, amelyet James Wan a Démokok között első részével megalapozott, anélkül, hogy saját identitást teremtene.

 

A Démonok között világában Isten, az ördög és a rosszindulatú démonok valóságát természetesnek veszik, a médiumokat, ördögűzőket és szeánszokat pedig kőkemény komolysággal kezelik. A franchise hősei, a paranormális nyomozók, Ed és Lorraine Warren a való életben talán öncélú túlzásokra hajlamos, hivalkodó showmanek, ha nem egyenesen sarlatánok voltak, de Patrick Wilson és Vera Farmiga alakításában komoly, jószívű harcosokká váltak a gonosz sötét erői ellen. A sorozat kötelezően komor homlokzata mögött azonban huncut trükközés rejlik, amely pajkos örömét leli abban, hogy galléron ragadja a nézőket, és néhány órán át rángatja őket.

 

 

Wan stílusának szolgai másolása

 

Az Démonok között univerzumában az ijesztgetések ritkán voltak túlságosan eredetiek, és erősen támaszkodtak a horror panteonjának olyan már bevált sokkoló elemeire, mint a hátborzongató babák és a borzalmas démonok, de a leghatékonyabbakban (James Wan eredeti Démonok között és David F. Sandberg Annabelle 2.: A teremtés című filmje), a franchise megmutatta, hogy a kellő alapszintű félelemkeltés még a legközönségesebb jump scare-eket is viszonylag újszerűnek állíthatja be. Michael Chaves Démonok között 3: Az ördög kényszerített ugyanolyan egyensúlyt próbál teremteni a szándékos öncélúság és a közönséget sokkolni, vagy érzelmileg befolyásolni próbáló elemek között, mint Wan előző két alkotása a sorozatban, de Chavesnek nincs meg a stílusérzéke és a formai kontrollja ahhoz, hogy ez valóban sikerüljön neki.

Amikor Wan megcsinálta a Steadicam-technikával készült, a szobáról szobára sikló szekvencia-felvételeinek egyikét, az sosem csak a látszat kedvéért történik, hiszen segít megalapozni a film középpontjában álló kísértetház méretét és kiterjedését. Ezzel ellentétben, amikor Chaves a Démonok között 3: Az ördög kényszerített filmjében próbálkozik hasonlóval, neki ez a hatáskeltés nem jön össze. Inkább olyan tereket hoz létre, amelyeket soha többé nem használnak fel más filmekben, és mint ilyen, a végén nem tűnik többnek, mint egy értelmetlen kikacsintás a Démonok között univerzuma házainak stílusa felé.

 

 

Ördöge sincs

 

A film már a nyitójelenetben megmutatja, hogy képtelen eredeti ötletekre, amelyben egy ördögűzést hajtanak végre a nyolcéves David Glatzelen (Julian Hilliard). Az Ördögűző „pókjárás” jelenetét idézve a részlet William Friedkin filmjének ikonikus jelenetét is idézi, amelyben Merrin atya ködös sziluettben érkezik a MacNeil-házhoz. Friedkin klasszikusának, és sok 70-es évekbeli sátánista-horroros koppintásnak a hatása mindig is nagy hatással volt a franchise-ra, de itt eljön az a pont, amikor már-már azt várjuk, hogy Ed és Lorraine magát a filmet is vizsgálja ki „szellemi” tulajdonlopás miatt.

Az ördög kényszerített, akárcsak elődei, a történet is Warrenék egyik valós esetéből származik, csakhogy ezúttal az igazság és a fikció keveréke kissé… „pofátlan” módon keveredik. A film szerint Warrenéket Connecticutba hívják, hogy dokumentálják David ördögűzését, amelynek során a démoni erő átterjed idősebb nővére barátjára, Arne Johnsonra (Ruairi O’Connor). A gonosz szellem rabságában lévő Arne később zavarodott dühében megöli a háziúrját, Bruno Sauls-t (Ronnie Gene Blevins), amikor rajtakapja Brunót, amint a Blondie „Call Me” című dalára táncol a barátnőjével, Debbie-vel (Sarah Catherine Hook). Miután letartóztatják, Arne ártatlannak vallja magát a démoni megszállottság miatti gyilkosság vádjában, és Warrenék, akik meg vannak győződve arról, hogy igazat mond, megpróbálnak bizonyítékot találni, hogy bebizonyítsák az igazát.

 

 

„Az ördög kényszerített?” – persze, persze, mind ezt mondják

 

A Conjuring univerzumában minden szigorúan fekete-fehér, így nem kérdés, hogy Bruno meggyilkolását egy démon rendezte meg. A való világban azonban Arne Johnson valóban megölt egy embert (akit valójában Alan Bonónak hívtak), és Warrenék segítségével megpróbálta elkerülni az elítélést, azt állítva, hogy egy szellem kényszerítette erre. Bármi is legyen az igazság, az „Ördög kényszerített rá, hogy megtegyem” és az ördög nem mutat lelkiismeret-furdalást, amikor ezt a nagyon is valós tragédiát és a Warrens-ek médiát gerjesztő, sátáni megszállottságról szóló narratíváját beépíti a saját mitológiájába. A Bono-gyilkosság felidézése különösen azért kellemetlen, mert Chaves olyan nagy gondot fordít arra, hogy elhallgassa annak brutalitását. Bruno-t Arne kábult, megszállott szemén keresztül látjuk, amelyben szörnyűséges támadónak tűnik, de magát a gyilkosságot Chaves soha nem mutatja meg nekünk, mert annak ábrázolása miatt a néző elveszíthetné a szimpátiáját Arne felé. A végeredmény, hogy a valóságos gyilkosból ártatlan balekot csinál, miközben áldozatát – legalábbis pillanatnyilag – fenevaddá változtatja.

 

 

Félelemkeltés és ostobaság aránya

 

Egy kis finomsággal vagy árnyaltsággal kezelve a gyilkosságot talán könnyebb lett volna elviselni, de Chaves megközelítése az egész Az ördög kényszerítettben szó szerint olyan, mint a hentes és mészáros tevékenysége a maga brutális egyszerűségében. Ez elég jól működik a film néhány kísérteties jeleneténél, amelyeket a klasszikus Démonok között-módra, szabályos ütemben adagolnak.

A hullaházban játszódó egyik jelenet, amelyben Warrenéket megtámadja egy túlsúlyos, démonikusan megszállt holttest, egész ütősre sikeredett és a vízágyban megjelenő, hátborzongató arcot ábrázoló jelenet a félelemkeltés és az ostobaság megfelelő egyensúlyát éri el.

Más ijesztgetések azonban, mint például egy hátborzongató látomás, amely halkan énekli a „Call Me”-t, egyszerűen ostobának hatnak, és az elkerülhetetlen csúcspontot jelentő összecsapás Warrenék és az általuk üldözött démon között pusztán kaotikus és elcsépelt.

 

 

„Wan stílusa kényszerített rá”

 

Mivel a Démonok között-filmek sablonja már jól ki van alakítva, Az ördög kényszerített nem akar eltérni a recepttől. Inkább Chaves megelégszik azzal, hogy egyszerűen csak azt másolta le, ami már működött, utánozva azt a stílust, amit Wan az eredeti filmmel megalapozott, anélkül, hogy valódi saját identitást hozna létre. Az eredmény egy olyan film, amely cinikusnak és időnként még unalmasnak is tűnik. Minden komor vallásossága ellenére Az ördög kényszerített rá éppolyan hamisnak és elcsépeltnek hat, mint a sorozatgyilkosok azonos mantrája.

-Zardoz-

Démonok között 3: Az ördög kényszerített

Rendezés - 5.8
Színészek - 6.4
Történet - 5.1
Félelemkeltés - 5.1
Hangulat - 5.2

5.5

KÖZEPES

Mivel a Démonok között-filmek sablonja már jól ki van alakítva, Az ördög kényszerített nem akar eltérni a recepttől. Inkább Chaves megelégszik azzal, hogy egyszerűen csak azt másolta le, ami már működött, utánozva azt a stílust, amit Wan az eredeti filmmel megalapozott, anélkül, hogy valódi saját identitást hozna létre. Az eredmény egy olyan film, amely cinikusnak és időnként még unalmasnak is tűnik. Minden komor vallásossága ellenére Az ördög kényszerített rá éppolyan hamisnak és elcsépeltnek hat, mint a sorozatgyilkosok azonos mantrája.

User Rating: 2.55 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu