Repül az Internet Explorer a Windows 11-ből – örökre!

TECH HÍREK – Több mint 20 éve ez az első Windows-verzió IE nélkül.

 

A Windows 10 életciklusának egy pontján telepíteni lehetett az Internet Explorert, a Microsoft Edge régebbi verzióját és az új, Chromium-alapú Edge-et. Ez a böngészőtrió tökéletesen illusztrálta a Microsoftnak az elmúlt évtizedben a világhálóval folytatott kétségbeesett küzdelmeit, de most, hogy az Internet Explorer 2022-ben nyugalomba vonul, a Windows 11-ből is eltűnik.

A Microsoft tegnap hozta nyilvánosságra, hogy az Internet Explorer „letiltásra” kerül a Windows 11-ben. Eleinte még aggódhattunk, hogy ez azt jelenti, hogy az Internet Explorer még maradhat a 2022. június 15-i koporsóba való végleges szögelés előtt, de valójában teljesen eltűnik a Windows 11-ből. „Az Internet Explorer 11 asztali alkalmazás nem lesz elérhető a Windows 11-ben. A Windows 11 alapértelmezett böngészője a Microsoft Edge” – magyarázta a Microsoft szóvivője a The Verge-nek. „Az MSHTML motor a Windows 11 operációs rendszer részeként létezik, hogy a Microsoft Edge IE módját működtesse”.

Bár arra nem számítottunk, hogy az Internet Explorer megjelenik a Windows 11-ben, de a Microsoft figyelmeztetett, hogy a Windows 10 hosszú távú szervizcsatornája (LTSC) jövőre is tartalmazni fogja az Internet Explorert a 2022. június 15-re tervezett fogyasztói eltávolítás ellenére. A Windows 11 mostantól teljesen eltávolítja a böngészőt, és ha olyan parancsikonokat használ, mint az iexplore, akkor mostantól a Microsoft Edge-re irányít át helyette.

Több mint 20 éve ez az első alkalom, hogy a Microsoft nem mellékeli az Internet Explorert a Windows új verziójához. Ha jól emlékszem, a Windows 95 OEM Service Release 2.5 1997-ben volt az első alkalom, amikor a Microsoft kifejezetten a Windows Explorerrel és a Windows más kulcsfontosságú részeivel együtt csomagolta az Internet Explorert.

Ez a csomag vezetett a hírhedt Egyesült Államok kontra Microsoft trösztellenes csatához, alig egy évvel az Internet Explorer 1997 októberi debütálása után. A többi, ahogy mondani szokták, történelem.

(TheVerge)

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu