Chris Avellone-nak elege lett! A tönkretett játékíró-legenda kamatostul visszafizet!

Chris Avellone, olyan videójátékok történetíró legendája, mint a Fallout és a Planescape Torment, rágalmazási pert indít és teljes mértékben tagadja a szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakat.

 

Tavaly írtunk róla, hogy a híres játékírót, Chris Avellone-t, akinek többek között a Planescape: Torment és a Fallout: New Vegas sztoriját is köszönhetjük, 2020-ban nagyon durva szexuális zaklatás ügyben vádolták meg, amely azóta tönkretette karrierjét, életét. Avellone most megtörte hallgatását az ellene felhozott szexuális visszaélési vádakkal kapcsolatban. A játékfejlesztő a Mediumon közzétett blogbejegyzés-sorozatában azt is elárulta, hogy nemrég rágalmazási pert indított a kaliforniai bíróságon néhány vádlója ellen.

„Soha, senkivel nem sértettem meg a közös beleegyezést, soha!”

– írta Avellone a június 26-án közzétett hosszú bejegyzésben. „Az elmúlt évet azzal töltöttem, hogy megpróbáltam meggyőzni magam arról, hogy ezeket a tetteket félrevezetett önigazságból követtem el” – írta egy másik bejegyzésben. „Megpróbáltam kijavítani a dolgokat, lehetővé tenni, hogy a megfelelő „hangokat” meghalljuk, de tévedtem; ezek a támadások rosszindulatúak voltak, és meg kell támadni őket„.

Chris Avellone, és Karissa Balrows, akit állítólag Chris „megpróbált közös szexuális aktusra” rávenni, azáltal, hogy „alkoholt tukmált rá.”

Tavaly júniusban több nő vádolta meg a veterán játékírót szexuálisan helytelen vagy ragadozó viselkedéssel, többek között azzal, hogy az alkoholt és a státuszát arra használta fel, hogy fiatalabb nőket próbáljon meg kihasználni. Az egyik vádló, Karissa Barrows akkor azt állította, hogy Avellone megpróbálta leitatni egy kongresszuson. Az éjszaka végén, mondta, a férfi „igyekezett” visszamenni vele a szállodai szobájába, ahol megpróbálta tovább vinni a dolgokat, amíg a nő végül visszautasította. Avellone tavaly nem válaszolt a kommentkérésre, és bár néhány közösségi média-bejegyzése utalt a vádakra, egyikük sem foglalkozott közvetlenül az állításokkal, vagy cáfolta azokat.

Az egy évvel későbbi posztjaiban Avellone azt állítja, hogy az interakció konszenzusos volt, és „hazugságnak” nevezi Karissa megjegyzéseit és tweetjeit arról, hogyan zajlottak az események.

Barrows kijelentései következtében Avellone elvesztette és továbbra is elveszíti állásait a tárgyaláson bizonyítandó összegben” – olvasható Avellone keresetében. A Gato Salvaje és a Techland játékstúdiók, amelyeknek Avellone akkoriban tanácsadóként dolgozott, tavaly nyáron megszakították a kapcsolatot a játékíróval. „Avellone emellett szégyent, megaláztatást és sértett érzéseket is elszenvedett Barrows rágalmai miatt”.

Karrisa Balrows, aki azt állította, hogy Avellone „megpróbálta leitatni”, Twitter profilképén éppen borozgat.

Avellone nem reagált azonnal az újabb megkeresésre.

„Kiállok a történetem mellett és a többi nő története mellett, akik azóta jelentkeztek” – mondta Barrows a Kotaku közleményében. „Elmondtuk az igazságot. Jogi okokból jelenleg nem áll módomban bővebben beszélni a helyzetről”.

Nem világos, hogy Avellone keresete mennyire lesz sikeres a bíróságon. Az eredeti beadványában szereplő állítások többsége véleménykülönbségnek tűnik. De néha a rágalmazási pereknek nem kell a bíróságon is sikeresnek lenniük ahhoz, hogy eredményesek legyenek. A SLAPP-pereket (stratégiai perek a nyilvánosság részvétele ellen) gyakran használják arra, hogy elhallgattassanak embereket egyszerűen azáltal, hogy bírósági eljárásokba és jogi költségekbe kötik őket.

Avellone szerint itt nem erről van szó. „Gyakran a jogrendszert arra használják, hogy másokat elhallgattassanak” – írja. „Nem hiszem, hogy ebből valaha is jó származik. Nem akarok elhallgattatni senkit – az ellenkezőjét akarom. Azt akarom, hogy Karissa és Kelly történetét ne csak meghallgassák, hanem kihangsúlyozzák, és azt akarom, hogy többet beszéljenek arról, ami történt”.

Perében Avellone büntető kártérítést követel olyan összegben, „amely alkalmas Barrows megbüntetésére vagy példa statuálására”.

 

A játékfejlesztő cégekre nem neheztel, a sajtóra haragszik

 

A vádak megfogalmazásának idején Avellone a Techland kiválónak tűnő Dying Light 2 és a Gato Salvaje The Waylanders című játékának írójaként dolgozott. A tweetek egy péntek este lőtték ki, és a következő hétfő reggelre a Techlandnél betöltött szerepe véget ért, majd nem sokkal utána a Gato Salvaje fejlesztőcéggel való munkája is.

„Talán meglephet téged, hogy én nem harcoltam ellene. Nem is lehet. Mivel a cancel-kultúra olyan, amilyen, a cégek sem harcolhatnak ellene, különben azokat is megtámadják. A cégek még időt sem kérhetnek, hogy „utánanézhessenek” az állításoknak, anélkül, hogy ne tűnjön úgy, hogy nem hisznek a vádaknak, bármilyen alaptalanok is azok, mert még a késedelemre vagy a további tájékozódásra való utalást is elítélik az emberek, és akkor is tönkre teszik őket. És senki sem akarja, hogy tönkremenjenek a cégek, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy hátat kell fordítania annak, hogy valaki mást – egy embert – tesznek tönkre, még ha olyasvalakit is, akivel évekig keményen együtt dolgoztak.”

– jegyzi meg Avellone.

Avellone azonban nem haragszik ezekre a stúdiókra. Megérti, milyen nehéz lehet ez a jelenlegi, a cancel-kultúra és a bűnösség által kiváltott bűntudat légkörében.

Egy olyan korszakban, amikor a vádaskodás elég – és nem szükséges bizonyíték a vétkességre -, néhány tweet véget vethet valakinek a karrierjének, és nagy problémákat okozhat egy videojáték-stúdiónak.

„Kérlek, értsétek meg, hogy még ha ezeket el is mondtam, nem neheztelek a Techlandre. Még mindig szerencsésnek tartom magam, hogy tovább bírtam, mint a Dying Light 2 többi írója (sokan voltak, néhányukkal még csak nem is volt alkalmam találkozni, mielőtt elmentek), bár kétlem, hogy bármi, amihez hozzájárultam, még mindig benne marad a játékban, és ezzel rendben vagyok. Bár bevallom, mindkét nyilatkozatukat, különösen a Gato Salvaje-ét (a Waylanders, és a stúdió, amelyik a nem kívánt IGN-videót erőltette) fájdalmas volt olvasni”.

A sajtóra azonban haragszik.

„Ezeknek a történeteknek más elemei, amelyeket, mint a papagáj, úgy ismételt a sajtó, egy kis kutatással könnyen bizonyíthatóak lettek volna, hogy hamisnak… Tudomásom szerint a sajtó egyik tagja sem végzett ilyen kutatást, még a legegyszerűbb megerősítések esetében sem. Egy nő, Christy Dena például azt állította, hogy 2013-ban együtt töltöttünk egy éjszakát, amikor még csak nem is voltam ugyanazon a kontinensen”.

Különösen kirívó volt Avellone szerint a The Gamer nevű portál, Sean Murray által publikált cikke, amely még mindig feltűnik, ha Avellone nevére guglizunk. A főcím így hangzik:

„Riport: Avellone állítólag számtalan nőt kábítószerezett és bántalmazott”,

annak ellenére, hogy senkit sem vádoltak kábítószerrel. Karissa története szerint a férfi „lerészegítette” őt (amit a férfi tagad), és azt állítja, hogy látta, hogy más nőkkel szemben is hasonló taktikát alkalmazott. Avellone története merőben eltér ettől. Ez sem egy „riport” volt, ahogy a főcím sugallja. A „jelentés” azt sugallja, hogy valamilyen vizsgálatot folytattak és arról beszámoltak. Ez egy Twitteren tett állítás volt, semmi több. A főcím szándékosan félrevezető.

„Hogy világos legyen” – írja Avellone – „a játéksajtónak nem kell ellenőriznie a „tényeket” – csak annyit kell tennie, hogy beszámol arról, hogy valaki mondott valamit, vagy az állítólagos szóra támaszkodik, és máris kész a sztori. Így is tettek, és a kattintások elkezdtek beindulni. Amint azonban a sajtó „beszámol” valami ilyesmiről, az ugyanolyan érvényességgel bír, mintha kutatást végeztek volna és tényeket ellenőriztek volna, amit tudomásom szerint egyetlen sajtótermék sem tett meg.”

Forrás: Kotaku

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu