Xbox Cloud Gaming: nagy fejlesztések és iOS-támogatás [VIDEO]

Aki Xbox Game Pass Ultimate előfizető, a támogatott országokban (nyugi, Magyarország közéjük tartozik!) lehetősége van már Windows 10-es PC-n is a felhőben játszani.

 

Először a kötelező link: itt láthatjuk is, hogy az Xbox Game Pass Magyarországon teljes egészében elérhető (PC, konzol, Ultimate, és az ehhez kapcsolódó Xbox Cloud Gaming, ami Project xCloud kódnéven futott jó ideig), így minden, amiről a következő bekezdésekben szó esik, érvényes a mi régiónkra is.

Az Xbox Cloud Gaming PWA-ként (progresszív webes applikációként) lépett be az iOS-re, így egy stabil internetkapcsolat és egy Bluetooth (vagy MFi) kontroller segítségével a redmondi cég szolgáltatását már az almás eszközökön is elérhetjük. De van egy másik fejlemény is, amiről érdemes beszámolnunk: korábban a Microsoft bejelentette, hogy a streamelés élményének javításának érdekében idővel kicseréli az Xbox One-alapú hardvert a szerverein az Xbox Series X-ére…

És ez most már meg is történt: a Microsoft világszerte tuningolja az adatközpontokat, amik így gyorsabb töltési időket, jobb frame rate-et, illetve új generációs játékélményt kínálhatnak. Viszont nem 4K-ban: a „zöld” cég közleménye szerint ugyanis 1080p-ben korlátozzák a streamelt játékok felbontását, de a frame rate maximum 60 FPS-en lesz. Ez azért nem 120, de a 30-nál mindenféleképpen jobb. Interneten streamelt sugárkövetés (ray tracing): most már ez is megvalósulhat.

És nem csak iOS-en: ezen a weboldalon bejelentkezhetünk Windows 10-en, és már a böngészőnkből is futtathatjuk a felhőből a gépünkre leküldött játékokat. Ennek bétatesztje áprilisban kezdődött el, úgyhogy a redmondiak negyed évet sem töltöttek el ebben a fázisban, ugyanis minden támogatott országban (így hazánkban is, ám mondjuk Ausztráliában nem!) megy teljes erővel az Xbox Cloud Gaming. A Google Chrome, a Microsoft Edge, illetve a Safari böngészők támogatottak, úgyhogy lényegében Chromium-alapú browser kell a hozzáféréshez. (Sorry, Firefox!)

A technológia tehát lassan kezd nagyobb erőre kapni, és a korrekt árazás (15 euró kb., úgyhogy havi 5400 forint, de az első két-három hónap egy euró, azaz 360 forint) miatt talán ez az előfizetési szint is figyelemre méltó lehet (és ugye emellett Xbox konzolon és PC-n egy rakat játékot is letölthetünk helyi játékra…).

Forrás: WCCFTech, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu