Top 10 Sylvester Stallone – A sztár 75 éves, szerintünk ez a tíz legjobb filmje

RETRO MOZI – Sylvester Stallone ezen a napon ünnepli 75 éves szülinapját. 51 éves pályafutása során Stallone karrierje hullámvölgyeket élt meg, de az utóbbi években a leghíresebb franchise-ok relatíve minőségi folytatásainak köszönhetően újjáéledt.

 

Persze, nem is számít már, milyen filmeket készít a továbbiakban, Stallone örökre hollywoodi legenda marad. A nemrég lehozott Tom Cruise top 10-es emlékére úgy döntöttünk, hogy rangsoroljuk Sly filmográfiájának legjobb filmjeit. Ha úgy gondolod, hogy kihagytunk egyet, vagy nem értesz egyet a választásunkkal, írd meg nekünk az alábbi hozzászólásokban.

 

10. Fantom az éjszakában (1981)

 

Az eredetileg Francia kapcsolat III-nak tervezett Fantom az éjszakábant gyártási problémák gyötörték, többek között egy rendezőváltás is egy héttel a forgatás után. A film a néhai Rutger Hauer amerikai debütálását is jelzi, és Stallone és Billy Dee Williams zseniális párosát mutatja be. A problémák ellenére a zseniális kaszkadőrmutatványok, amelyeket Stallone maga hajtott végre, és Hauer nagyszerű főgonosz alakítása a Fantom az éjszakábant Stallone egyik legkevésbé látott, de egyik legkülönlegesebb filmjévé teszik.

 

9. Cobra (1986)

 

A Cobra komolyabb akciófilmnek készült, mint a Beverly Hills-i zsaru, (amelyet Stallone írt újra, és amelyben majdnem főszerepet is játszotta), és a Cobra könnyen elindíthatott volna egy új franchise-t Marion Cobretti főszereplésével. A Cobrát a Rambo: Első vérig II rendezője, George P. Cosmatos rendezte, és bár annak ellenére, hogy kereskedelmi szempontból kudarcot vallott, egy egész vagány film lett. Igaz, többször is jelölték Razzie-díjra, a Cobra mégis számos filmkészítő számára inspirációként szolgált, különösen Nicolas Winding Refn számára, aki saját Drive című filmjében tiszteleg a film előtt. Stallone elmondta, hogy a film rebootja egy tévésorozat formájában jöhet. Reméljük, hogy gyilkos soundtrack és 80-as évekbeli hangulat nem fog hiányozni.

 

8. Creed: Apollo fia (2015)

 

Míg a 2000-es évek elején Stallone a ROCKY BALBOA és a RAMBO, valamint a nosztalgikus EXPENDABLES-filmek révén újra elővette a franchise munkáját, a BLACK PANTHER rendezője, Ryan Coogler volt az, aki a CREED-ben Oscar-jelölt mellékszerepet adott Stallonénak. A ROCKY-franchise-ból kiforgatott CREED Michael B. Jordan filmje, de Stallone karrierje egyik legszívszorítóbb alakításában tündököl, és a karaktere három évtizeddel a bemutatkozása után is kiteljesedik. Ugyanilyen jó a CREED II-ben is, de úgy tűnik, Stallone ebben a filmben nyújtja a franchise legjobb alakítását.

 

7. Cop Land (1997)

 

Ha egy olyan filmet készítesz, amelyben Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert Patrick és Robert De Niro is szerepel, és a legjobb alakítást Sylvester Stallone nyújtja, akkor egy pokoli jó filmet kaptál. A Logan rendezője, James Mangold neo-noirja Stallone egyik legvisszafogottabb szerepe, amelyért Oscar-díjat kellett volna kapnia. A korrupt zsaruk után nyomozó zsarut alakító Stallone Freddy Heflin nagyszerű karakter, akit bárki mással el tudánk alapból képzelni, csak nem Stallonéval. Mégis maradandót alakított a szerepben.

 

6. Tango és Cash (1989)

 

Az 1980-as évek két utolsó filmjének egyike (1989. december 22-én mutatták be az ALWAYS mellett), a TANGO & CASH megmutatja a Stallone és Kurt Russell közötti kémiát. A pletykák egy lehetséges folytatásról kezdtek el felbukkanni, és még ha az csak a két színész két órán át beszélget egy kávézóasztalnál, én megnézném. Ez a film nem éppen úttörő, de van benne szolid akció, néhány remek börtönjelenet, Kurt Russell transzvesztitában, és egy remek zsaru-haver hangulat. Ilyen filmeket tényleg nem csinálnak többé, és nagyon szeretném, ha még egyszer megnézném, ahogy ők ketten erőltetetten összeállnak.

 

5. Cliffhanger – Függő játszma (1993)

 

1993 Stallone éve volt. Míg a DEMOLITION MAN a könnyedebb film volt, addig Renny Harlin CLIFFHANGER-je az intenzívebb. A lenyűgözően forgatott film, amely a leglélegzetelállítóbb jelenetek közé tartozik, csak azért készült el, mert a Stallone és John Candy főszereplésével tervezett John Hughes-vígjáték az utolsó pillanatban szétesett (további információkért nézd meg a BARTHOLOMEW VS NEFF című filmet). Aztán majdnem megkaptuk a GALE FORCE-t, egy DIE HARD-ripp-offot, amely egy hurrikánban játszódik, és amelyet Joe Eszterhas írt át erotikus thrillerré. Szerencsére Stallone és Harlin továbblépett a CLIFFHANGER-re, és a többi már történelem. Semmi sem tudja felülmúlni azt a nyitójelenetet. Még mindig kiráz a hideg.

 

4. Rambo: Első vér II (1985)

 

Míg az ELSŐ VÉR talán árnyaltabb akciófilm volt drámai elemekkel, a RAMBO: ELSŐ VÉR II. RÉSZ az a sablon, amelyre számtalan akciófilm épült. A hatalmas kasszasiker, a RAMBO őrülten túlzó akciót és erőszakot tartalmaz, ami Stallone és általában a 80-as évek akciósztárjainak szinonimájává vált. A Stallone és James Cameron által közösen írt RAMBO az ELSŐ VÉR-hez képest olyan, mint az ALIENS az ALIEN-hez képest. Szinte mintha egy teljesen más franchise-ban létezne, ez egy akciófilm a rajongók számára, és kikövezte a fizetést Stallone karrierjének következő évtizedével.

 

3. A pusztító (1993)

 

Stallone a kilencvenes évek elején újjáéledt, beleértve ezt, az első sci-fi filmjét. A nagyszerű gonosztevőt Wesley Snipes alakította, A pusztító egy remek humorral fűszerezett, szándékosan eltúlzott akciófilm volt, amelyben Sandra Bullock is szerepet kapott. Az akció rész is jó volt, de ez az önirónától sem mentes történet megmutatta, hogy a korábbi bukások ellenére Stallone még mindig remek komédiás is, nemcsak akcióhős.

 

2. Rambo: Első vér (1982)

 

Hat évvel a Rocky után Stallone társszerzője volt egy regény adaptációjának, amely egy vietnami veteránról szól, akinek harci képességeit kell bevetnie a helyi rendőrséggel szemben, akik el akarják kapni. Bár a kritikusok kezdetben nem voltak elragadtatva az Első vértől, ez egy egészen más típusú akciófilm, mint amit korábban láttunk. Azzal, hogy egy PTSD-ben szenvedő háborús hőst mutatott be nekünk, egy igazán egyedi karaktert láthattunk, amely az elkövetkező években már nem lesz ilyen profin kidolgozva. A Rambo: Első vér nem csak akciófilm, hanem egy piszok jó thriller és dráma is.

 

1. Rocky (1976)

 

Soha ne felejtsük el, hogy Sylvester Stallonét Oscar-díjra jelölték a ROCKY írójaként, amely később a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is elnyerte. A zseniális és tökéletes film, a ROCKY hét folytatást szült, amelyek közül Stallone hatot írt, négyet pedig rendezett. A ROCKY egy olyan ikonikus film, amelynek szobra is áll Philadelphiában, és amely az amerikai popkultúra részévé vált. Ez az a film, amely bebetonozta Stallone tekintélyét Hollywoodban, és e film nélkül nem lennének az utána következő filmjei. A ROCKY minden szempontból tökéletes film, és nem kell sportrajongónak lenned ahhoz, hogy elfogadd.

-Zardoz-

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu