AMD: 2022-ig chiphiány lesz; ez hatással lesz a konzolokra is

Bár a cég vezérigazgatója szerint lassan javuló helyzet vár ránk, a félvezető (chip) hiány azért hatással lesz többek között a tavaly novemberben elstartolt konzolokra is.

 

A Barron‘s készített interjút Lisa Su-val, az AMD vezérigazgatójával, aki továbbra is alkatrészhiányt említ, ami az év végéig biztosan velünk fog maradni. A PC-sek esetében Su úgy látja, hogy a kereslet még a legagresszívabb elvárásaikat is messze felülmúlta, így „a pirosak” sem képesek lépést tartani a PC-sek processzor és/vagy videókártya igényeivel. (Azért ezen a fronton is voltak üzérek, akik például az AMD Ryzen 5000-es sorozatú processzorait eszméletlenül drágán dobták a piacra, miután elhappolták a készletet…)

Su szerint „eléggé szűkös” helyzetben lesz a chipkészlet 2021 második felében is, viszont az AMD minden egyes negyedévben több kapacitással fog erősíteni. Azaz lassan több alkatrészt tudnak biztosítani, ami az árak csökkenéséhez vezethet (kivéve, ha hazánkban az infláció mellett a gyenge pénznem elnyeli a különbözetet…). Így például egy videókártya-vásárlással érdemes lehet várni egy darabig, mert például Kínában már állami szinten lecsapnak a cryptovaluták bányászatára, így nem tűnhet ott el a készlet nagyobb része.

A konzolokra is hatással lesz ez a lassan javuló helyzet, ugyanis a Sony esetében a PlayStation 5, illetve a Microsofttól az Xbox Series X és az Xbox Series S is az AMD technológiáját alkalmazza (közel azonos APU-t alkalmaznak, azaz egy áramkörre integrált processzort és grafikai chipet rendel be a két cég, igaz, számukra valamelyest testreszabott formátumban).

A PlayStation 5 iránt nem csak a kereslet az, ami miatt nem olyan könnyű a boltokban találni belőle (ez inkább a nyugati országokra vonatkozik, ugyanis arrafelé nem másfél havi nettó minimálbért kell fizetni egy PlayStation 5 Standard Editionért), hanem épp a chiphiány az, ami ritkítja a kínálatot (és ezért magas továbbra is a kereslet).

Az AMD tehát már bizakodik, de még óvatosan teszi ezt.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu