37 amerikai állam is beperelte a Google-t!

TECH HÍREK – A Utah, New York, Észak-Karolina, Tennessee négyes által vezetett per szerint a Google Play Store monopóliumot teremtett.

 

A jelenleg ötven államból álló Egyesült Államok több mint kétharmada állt be a per mögé, és ennek vádiratában azt olvashatjuk, hogy a techgigász kivásárolta a vetélytársait, majd korlátozó szerződéseket teremtett, hogy az Android ökoszisztémában (gazdasági rendszerben) el tudja nyomni a vetélytársakat.

A dokumentum még azt is írja, hogy az Android megszerzése óta a Google lépéseket tett, hogy zárttá tegye annak gazdasági rendszerét, és a fontosabb appok fejlesztőit is pénzzel tömte ki (nem beszélve a Samsungról), hogy ne nagyon legyen versenyhelyzet az egyik fő mobilos platformon (a másik az Apple iOS-e lenne, de ott alapból monopolhelyzetben van az almás cég az Apple App Store révén…).

Egy közleményben azt írta Sean Reyes, Utah állam főügyésze, hogy „a Google Play nem fair play” (ez magyarul is egészen jól hangzik…), és szerinte meg kellene állítani a monopolisztikus hatalmának, továbbá a hiperdomináns piaci pozíciójának kihasználását, hogy jogtalanul vegyen ki több milliárd dollárt a kisebb cégek, vetélytársak és fogyasztók zsebeiből, holott azokat ki kellene fizetnie.

Erre pedig a Google is reagált egy blogposztban, amit egy hete publikált a cég. Ebben a Google azt írja, hogy ez egy érdemtelen per, ami figyelmen kívül hagyja az Android nyitottságát. Nem arról szól szerintük a per, hogy a kisebb cégeket segítsék, vagy hogy a fogyasztókat megvédjék, hanem inkább arról, hogy néhány főbb appfejlesztő ki szeretné használni a Google Play előnyeit anélkül, hogy ők fizetnének érte.

Az iratban a harminchét állam kártérítést követel, illetve azt is, hogy a bíróság határozatban rendelje el, hogy monitorozható legyen a Google, amitől elvárnák, hogy ne korlátozza a fogyasztók és fejlesztők választási lehetőségeit. Nos, és ez a nagy államcsoport az Apple App Store ellen is hasonló fellépésen gondolkodik…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu