Szenzációs kézikonzolos bejelentés: itt a Steam Deck, a Valve izgalmas kütyüje!

A Nintendo Switch-re hajaz a Steam Deck, a Valve által gyártott új kézikonzol, amelynek már tudjuk a megjelenését is!

 

A Valve nemrég jelentette be a Steam Decket, a régóta pletykált Switch-szerű kézi játékeszközét. A szállítás decemberben kezdődik, a foglalások július 16-án, 1PM ET-kor kezdődnek. Az induló ára 399 dollár (kb. 120.000 Ft), de megvásárolható 529 (156.000 Ft) és 649 (192.000 Ft) dolláros verzióban is.

A készülékben egy AMD APU található, amely egy négymagos Zen 2 CPU-t tartalmaz nyolc szálakkal és nyolc számítási egységnyi AMD RDNA 2 grafikával, 16 GB LPDDR5 RAM mellett. A Valve szerint három különböző tárolási szint létezik: 64 GB eMMC tároló 399 dollárért, 256 GB NVMe SSD tároló 529 dollárért, és 512 GB nagy sebességű NVME SSD tároló 649 dollárért. A rendelkezésre álló tárhelyet a nagysebességű microSD-kártya foglalat segítségével bővíthetjük is.

A Steam Deck rengeteg vezérlési lehetőséggel rendelkezik. Van két hüvelykujjas bot, de a hüvelykujjas botok alatt két kis, Steam Controller stílusú trackpad is található, amelyek nagyobb pontosságot biztosíthatnak például az első személyű lövöldéknél. A Steam Deck előlapján ABXY gombok, egy D-pad és egy 7 hüvelykes 1280 x 800-as érintőképernyő is található a 720p-s játékmenethez. A készülék giroszkóppal is rendelkezik a mozgásvezérléshez. A Switch-hez hasonlóan két vállkioldó van mindkét oldalon, és négy hátsó gomb (kettő mindkét oldalon), valamint beépített mikrofonok.

Íme egy séma a Steam Deck összes portjáról és kezelőszervéről:

Ami az akkumulátort illeti, „a Steam Deck fedélzeti 40 wattórás akkumulátora több órányi játékidőt biztosít a legtöbb játékhoz” – mondja a Valve. „Könnyebb felhasználási esetekben, mint például játékstreaming, kisebb 2D-s játékok vagy webböngészés, az akkumulátor maximális, körülbelül 7-8 órás üzemidejére számíthatsz.” A Valve az IGN-nek elmondta, hogy „A Portal 2-t négy órán keresztül játszhatod ezen a kütyün. Ha 30 FPS-re korlátozod, akkor 5-6 órát fogsz játszani”.

Ha pedig szüneteltetni kell a játékot, a Steam Deck a SteamOS-ba épített gyors felfüggesztés/újrakezdés funkciót kínál, amellyel alvó üzemmódba helyezheted a készüléket, és később ott folytathatod, ahol abbahagytad.

A Valve egy dokkolót is árul majd, amivel kitámaszthatod a Steam Decket, és csatlakoztathatod külső kijelzőkhöz, például egy tévéhez. A tévéhez való csatlakoztatáshoz azonban nem lesz szükség dokkolóra – a Valve szerint a „Deck csatlakoztatható a tévéhez, monitorhoz vagy akár a régi CRT-hez is, ha megvan hozzá a megfelelő kábel”. A Deck teljes értékű USB-C portokkal rendelkezik, amelyek HDMI, Ethernet és USB adatátvitelt tartalmaznak, valamint a szokásos Bluetooth-t is. Lesz natív Bluetooth hang, ami a Nintendo Switchről hiányzik.

A dolgok szoftveres oldalán a Steam Deck a Valve által „a SteamOS új verziójának” nevezett SteamOS-t futtatja, amelyet a kéziszámítógép mobil formafaktorára optimalizáltak. A tényleges operációs rendszer azonban Linuxon alapul, és a Proton kompatibilitási rétegként fogja használni a Windows-alapú játékok futtatását anélkül, hogy a fejlesztőknek kifejezetten a Steam Deckre kellene portolniuk azokat.

Végső soron azonban a Steam Deck még mindig egy teljes értékű Linux számítógép, ami azt jelenti, hogy a hozzáértőbb felhasználók is képesek lesznek átugrani a hagyományos Linux asztali gépre. A Valve megjegyzi, hogy lehetőség lesz egér, billentyűzet és monitor csatlakoztatására, valamint más játékboltok, normál PC-s szoftverek telepítésére, böngészésre az interneten és még sok másra.

A Valve szerint a Steam Deck funkcióit úgy tervezték, hogy emulálják a normál Steam alkalmazást az asztali gépen, kiegészítve a csevegéssel, az értesítésekkel, a felhőmentés támogatásával, valamint az összes könyvtárad, gyűjteményed és kedvenced szinkronban tartásával. Ha pedig még több teljesítményre vágysz, a Valve Remote Play funkciójának segítségével közvetlenül a játékgépedről streamelhetsz majd játékokat a Steam Deckre.

A The Verge arról ír, hogy amikor az USA-ban péntek délután megnyílik a foglalások mindhárom verzióra, kezdetben csak a 2021 júniusa előtt a Steamen vásárolt fiókok számára lesznek elérhetőek, hogy a viszonteladói botokat távol tartsák. A foglalásért 5 dollár visszatérítendő díjat kell fizetni, és személyenként csak egy foglalásra van lehetőség. A foglalás nem egészen előrendelés, de sorba állít a rendszer előrendelésére, amint lesz készlet.

2021 decemberében az első egységek az Egyesült Államokban, Kanadában, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban lesznek elérhetőek, a többi terület pedig 2022-ben következik.

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu