Nem hivatalos Nintendo Switch portot kapott a Grand Theft Auto: Vice City

Kérdés, hogy a Take-Two és a Rockstar mikor lép fel Grand Theft Auto modok ellen, ugyanis mostanában a modokat sem nézik jó szemmel…

 

Tavaly már hallani lehetett arról, hogy egy nem hivatalos Nintendo Switch átiratot kapott a Grand Theft Auto III. Ezt látván csak idő kérdése volt, hogy mikor következik utána a Grand Theft Auto: Vice City (most pedig az, hogy a Grand Theft Auto: San Andreas is át lesz-e ültetve a nagy N hybrid platformjára). Nos, egészen eddig kellett várnunk rá, de bekövetkezett a portolás.

A lenti videóban láthatjuk, hogy miként futtathatjuk a Switch-en a Rockstar közel két évtizede megjelent játékát, de persze itt kihangsúlyoznánk, hogy ehhez egy moddolt Nintendo Switch-re van szükség. A csapat pedig a két imént említett GTA forráskódját visszafejtette (ez angolul jobban hangzik: reverse engineering), de további lépésekről itt nem számolunk be, mert ez már nem a mi asztalunk.

De tényleg kérdéses, hogy mikor lépnek fel ez ellen (is) a Take-Two és a Rockstar ügyvédjei, ugyanis a mostanában a páros nem nagyon támogatja a modokat. Például ott van a 2005-ben megjelent Grand Theft Auto: Liberty City, ami a GTA III környezetét ültette át a Vice City engine-jére. Ezt a ModDB-n már hiába keressük, mert törölték. A Vice Cry, ami az alapjáték modelljeit és textúráiból alkalmazott nagyobb felbontásúakat, szintén le leszedték a site-ról.

És a GTA: Underground, ami nem csak a Grand Theft Auto-sorozat pályáit használta, hanem más Rockstar-játékokét is (Bully, Manhunt, Manhunt 2), megspékelve azokat a bandaháborúkkal, ugyanúgy ment a levesbe (mint kiderült, szerzői jogi, DMCA követelés miatt…), ahogy a Liberty City Stories és a Vice City Stories rajongói PC-s „portjai” is. A GTAForumson ezeket az eltávolításokat dokumentálták, de van egy másik, csendes módosítás, ami nem éppen korrekt: a 2017-es, OpenIV moddoló eszközzel kapcsolatos Rockstar-nyilatkozatát 2019-ben frissítették, így nem lehet más (akár a Rockstar tulajdonában levő) IP-ket importálni, továbbá új játékokat, történeteket, küldetéseket és helyszíneket sem engedélyez a cég.

A Take-Two ha esetleg felújított újrakiadásokat csinálna a Grand Theft Auto III/Vice City/San Andreas hármasból, akkor ez még megérthető lenne… de ha nem, akkor miért kell minimum 16 éves játékok modjai iránt így fellépni?

Forrás: WCCFTech, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu