Menu

Szexuális zaklatás, diszkrimináció: perre viszik az Activision Blizzardot is!

Nem csak a Ubisoft esetében számolhatunk be arról, hogy nem éppen jó munkakörülmények vannak a cégen belül, ugyanis most az Activision Blizzardnak kell majd a bíróságra vonulnia.

 

A kaliforniai tisztességes foglalkoztatási és lakásügyi minisztérium viszi perre az ügyet a kiadó ellen, ugyanis azt állítja a szervezet, hogy az alkalmazottak folytatólagos szexuális zaklatás áldozatai (tapogatózás, szóbeli kommentek, próbálkozások…) a frat boy munkakultúra miatt. (Erre nehéz magyar definíciót találni, de talán a „hímsoviniszta” kifejezés jól lefedi.) A per több mint két évnyi nyomozás után kezdődött el, és eszerint az Activision Blizzard női alkalmazottai lassabban haladnak előre a ranglétrán, továbbá ugyanazon pozícióért kevesebb jövedelmet kapnak. A kiadó ezt persze tagadja.

A dokumentum szerint például a World of Warcraft stúdió női alkalmazottai megjegyezték, hogy a férfiak (legyen szó egyszerű alkalmazottakról vagy felettesekről) gyakran szexuális erőszakkal kapcsolatos kommentekkel éltek, közeledni próbáltak, továbbá illetlenül viselkedtek. Egy ex-technológiai főnök pedig a céges bulikon az ittas női alkalmazottakat tapizta, és ismert volt amiatt is, hogy a női jelentkezők kinézete alapján döntött az ő alkalmazásukról. Egy alkalmazott végzett az életével, amit a minisztérium zaklatáshoz köt.

Ahogy a Ubisoftnál, úgy az Activision Blizzardnál is panaszkodnak az emberi erőforrás (HR) részleg miatt, de a vezetőséggel is van baj: például J. Allen Brack, a Blizzard főnökét is megemlítették. A panaszokat nem tartották titokban és félvállról kezelték, és aki panaszkodott, a vádirat szerint „visszakapta” úgy, hogy elvették tőlük a munkát a projekteken, akaratukon kívül irányították át őket máshová, vagy kirúgással fenyegették ezen személyeket.

A színesbőrű női munkások pedig komolyabb célponttá váltak: egy fekete bőrű alkalmazott, aki informatikával foglalkozott, egy olyan feladatot kapott, miszerint egy oldalnyi összefoglalóban le kellett írnia, miként töltené a kért szabadidőt, holott másoktól ilyen elvárás nem volt. Más hölgyek alacsonyabb beosztást és kisebb fizetést kaptak, és más, férfi alkalmazottak kapták az előléptetéseket, holott nekik kevesebb tudásuk volt, viszont jóban voltak a kérdéses részleg férfi főnökével. Egy frissen kinevezett férfi felügyelő a női „alattvalóira” bízta a feladatát, hogy ő Call of Duty-zhasson. Ezért a minisztérium még meg nem határozott mértékű kártérítést, illetve a ki nem fizetett jövedelmeket kéri az Activision Blizzardtól a bíróságon.

Az Activision Blizzard szóvivője a PCGamernek eljuttatott válaszában a vádiratot túlzónak és sok esetben hamisnak nevezte. A minisztérium törvényi kötelezettsége, hogy körültekintően vizsgálódjon, és hogy jóhiszeműen dolgozzon a kiadóval, hogy az aggodalmakat el lehessen oszlatni a jogi lépések megtétele előtt, de ezt a minisztérium nem tette meg, így inkább a bíróságra sürgetik az ügyet. Az öngyilkos ex-alkalmazott bevonását pedig gusztustalannak tekintik, mert neki és a gyászoló családjának ehhez semmi köze nincs. Végül a kiadó kiemelte, hogy a vezetőségben több diverzitás figyelhető meg az utóbbi évek óta, és a munkakultúra miatt is döntöttek a váltás mellett.

Forrás: PCGamer

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu