Egyre inkább kerekedik az Activision Blizzard-botrány

A Blizzard elnöke reagált, a Warcraft III: Reforged fejlesztői kitálaltak, és több sajtóorgánum is elutasítja az Activision Blizzard termékeivel való foglalkozást, amíg a kiadó nem változtat a cégen belül…

 

A héten már igen részletesen felvázoltuk, hogy az Egyesült Államok Kalifornia államának egyik minisztériuma beperelte a kiadót. Mivel vannak fejlemények rendesen, így most csak azokra koncentrálunk. A Bloombergnek író Jason Schreieren keresztül megszereztük J. Allen Bracknak, a Blizzard elnökének belsőleg kiküldött közleményét. Számára sok érzés kijött a minap, és tudja, hogy az alkalmazottai is hasonlóan cselekedtek. A jelenlegi és a korábbi alkalmazottak vádaskodása és fájdalma igencsak bajosnak mondható.

Ő nem tud az épp zajló nyomozás miatt a részletekről nyilatkozni, de annyit elmondhatott, hogy a vádaskodásokban említett viselkedés teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a cégen belül senkinek sem lenne szabad diszkriminációba és zaklatásba ütköznie, és úgy látja, hogy bátorság kell ahhoz, hogy az emberek elmeséljék a történeteiket, és arra kérte a(z Activision) Blizzardot és a vezetőséget, hogy vegyék ezt komolyan, és megfelelően nyomozzák ki, hogy mi is történt. Az eltérő élettörténettel, nézetekkel és tapasztalattal rendelkező emberek fontosak a Activision Blizzardnak, a csapatainak, és a játékosok közösségénk egyaránt, és elutasítja a lényegében hímsoviniszta kultúrát, mert ő ez ellen küzdött a karrierje során.

Egy cég Brack szerint több mint egy jogilag létező valami, amit néhány papír erősít meg egy irattárban Delaware államban. Az ott dolgozó emberek és az ő cselekedeteik és alkotásaik teszik azzá, ami. Mindenkinek szerepe van abban, hogy azt a Blizzardot építsék, amit ők szeretnének. Az elkötelezettség emellett fontos, hiszen ennek révén igyekszik mindig többet megvalósítani a cég. Ez a közlemény amúgy teljesen más hangnemet ütött meg, mint amit az Activision Blizzard használt a perre reagálva…

A Bloombergen olvashatunk a Warcraft III: Reforgedról is. A site tizenegy, a fejlesztés körülményeit ismerő személlyel beszélt, és ők röviden így vázolták fel, hogy mi volt a háttérben: korlátozott költségvetés, rossz menedzsment, kicsi fejlesztőcsapat. Azaz az Activision Blizzard nem kezelte helyén az egészet, holott a 2002-ben megjelent RTS-játék felújítását 2018-ban erősítette meg a kiadó, ami akkor új tartalmakat is ígért mellé.

Ez nem valósult meg, ugyanis a projekt nem volt prioritás az Activision Blizzard számára, mert szerinte abból nem fogyott volna az elvárásainak megfelelő mennyiségű kópia. Inkább a nagy franchise-ok (Call of Duty, Overwatch…) kapták a figyelmet és a pénzt, és a remake megváltozott, mert a költségvetést meg kellett nyesni, és az irányzat körül sem volt teljes az egyatértés. A játékon nem dolgozott elég ember, és több munka volt vele, mint ahogy azt hitték, és így több alkalmazottnak is több munkaköre volt, továbbá éjszakánként, sőt, hétvégéken is dolgozniuk kellett…

Ehhez aztán dobjuk hozzá a 2019-es kirúgásokat, így kevesebb támogatásuk maradt, és a csapat felépítése nem a siker érdekében funkcionált. Hetekkel a játék rajtja után bugfixálását és a hiányzó tartalmak pótlását ígérték, de ez másfél évvel később sem történt meg. Az Activision Blizzard szóvivője azt mondta, hogy szó nélkül pénzvisszatérítést kínáltak. Az illető szerint a központi probléma az volt, hogy nem volt tiszta a koncepció, és nem volt az sem fixálva, hogy remaster, avagy remake készül-e a Warcraft III-ból. Ez pedig további problémákhoz vezetett a játék látószöge és funkciói iránt, a kommunikáció sem volt megfelelő, és ez egyre nagyobb lavinát okozott a rajthoz közel. Több stúdió is besegített nekik, de a bugfixek és más, fejlesztéshez köthető munkálatok nem segítettek az alapvetőbb hibák kijavításában.

Eközben Kirk McKeand, a The Gamer főszerkesztője a Twitteren közölte, hogy az Activision és a Blizzard játékaival nem foglalkoznak, amíg nem történik valódi változás a cégen belül, addig pedig a botránnyal kapcsolatos fejleményekről ők is beszámolnak. Utalt egy belsőleg kiküldött emailre is, amit a céghez márciusban csatlakozó, a céges ügyekért felelős alelnök, Fran Townsend küldött ki a stábnak. Ebben azt írta, hogy a nemrég benyújtott vádirat a cégről torzító, valótlan képet ábrázol, továbbá a történetek (amik között van olyan, ami már több tíz éve történt) kontextuson kívüliek, régiek, és tévesek. Ezért pedig nem engedhetik mások sztorijai, illetve a meg nem alapozott per miatt, hogy kár essen a tiszteleten alapuló kultúrájukban, illetve az összes alkalmazottnak szóló egyenlő esélyeken…

A végigjátszásokat, tippkönyveket közlő Prima Games is csatlakozott az „ActiBlizz-stophoz”, de ők a hasonlóan problémás Ubisoftot is hasonlóan kezelik (és az ő szingapúri stúdiójukról nemrég beszámoltunk…). A szexuális zaklatás és diszkrimináció miatt „kemény megállással” kezelik az Activision, a Blizzard, és a Ubisoft tartalmait, amíg nem vonják ezt vissza. Végezetül a GameXplain is beszállt a tiltakozásba: ők az év hátralevő részében, vagy akár ennél tovább is felfüggesztik az Activision Blizzarddal való foglalkozást, amíg a cégen belüli munkakultúrát bizonyítottan nem fogják javítani.

Forrás: Gamesindustry, Gamesindustry, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu